ZZP Servicedesk

Onbewust onbekwaam of bewust onbekwaam?

Onbewust onbekwaam of bewust onbekwaam?

Afgelopen week kreeg ik van de Grote Meneer een berichtje met foto’s van een glimmende keuken, een schitterend schone wc en een huiskamer die zo opgeruimd was dat ik hem niet meer herkende. De Kleine Meneer was een avondje logeren bij opa en oma en zelf was ik de deur uit om een power workshop te geven. Hierdoor had hij het huis voor zich alleen gehad. Ondanks dat ik absoluut de voordelen van deze situatie inzag, was het een teken dat ik weer eens te ver gegaan ben.

Blog van Helma Lensen – Aertssen | Goacid
De laatste paar maanden gaat het steeds beter met mijn planning en de hoeveelheid uren die ik werk. De coaching van Bas en de Quaning (coaching, consulting en training ineen, gebaseerd op quantum fysische principes) van Sylvia geven resultaat. En toch ben ik er de afgelopen week weer ingetuind. Met het verschil dat ik voorheen heerlijk onbewust onbekwaam mijn agenda te vol plande en dat ik, nu ik erop terugkijk, deze keer bewust en tegen beter weten in mijn agenda te vol gepropt heb.

Onbewust onbekwaam

Wanneer je iets leert zijn er vier fases: eerst ben je onbewust onbekwaam. Oftewel, je weet niet dat je ergens niet goed in bent of dat je dat wilt leren. Ik hanteer meestal het voorbeeld van traplopen. Als baby ben je jezelf niet bewust van het feit dat je trap wilt kunnen lopen. Tot het moment dat je er een keer vanaf kukelt.

Bewust onbekwaam

Fase 2 is dat je opeens bewust onbekwaam bent. Je beseft je dat je iets niet kunt. Je kunt nu concluderen dat je wilt gaan leren traplopen of misschien heb je er vrede mee dat je het niet kunt. In mijn geval wilde ik graag leren onthouden dat er 24 uren in een dag zitten én dat het niet de bedoeling is dat je die volplant met werkzaamheden.

Bewust bekwaam

Dan komt het moment dat je er wat aan gaat doen. Ik heb een Quaning-traject gedaan van Sylvia Heistek en ik ben, met mijn al veel genoemde en geroemde coach Bas, aan de slag gegaan. Ik leerde vrije dagen inplannen en mezelf hieraan houden. Ik leerde mijn rust pakken wanneer ik thuis was, genieten van de momenten met de Kleine Meneer en ik leerde mijn laptop, telefoon en agenda uit mijn hoofd te zetten. Hierdoor werd ik bewust bekwaam (fase 3). Ik leerde traplopen, maar moest bij elke stap nadenken en goed de leuning vasthouden.

Onbewust bekwaam

Elke keer dat je bezig bent om iets te leren, heb je als doel om uiteindelijk onbewust bekwaam (fase 4) te worden. De Kleine Meneer denkt bij elke stap op de trap na, ik stuif hem ondertussen zonder na te denken, met of zonder naaldhakken aan, op en af. Nou ik kan je vertellen dat dit voor traplopen geldt, maar nog niet voor mijn timemanagementskills. Hoewel, dat ligt eraan vanaf welke kant je kijkt. Als we het hebben over rust pakken dan heb ik wel een beetje gefaald. Als we het hebben over super efficiënt zoveel mogelijk werk in een week proppen dan ben ik afgelopen week geslaagd.

Picknick

Feit blijft dat wanneer de Grote Meneer het huis gaat schoonmaken, ik weet dat ik te veel werk heb ingepland. Hij heeft eigenlijk de hoop al opgegeven me die week nog te zien en wil op deze manier ervoor zorgen dat er ergens een paar uur vrijkomt om toch nog samen door te brengen. Missie geslaagd. We zijn gezellig naar het strand geweest met zijn drieën. Waar de Kleine Meneer heerlijk onbewust onbekwaam het (voor mama veel te koude) water in hupste en de Grote Meneer er moedig achteraan dook, terwijl ik de picknick uitstalde.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Help ons

Verricht 1 van deze gratis acties en help zowel je eigen onderneming als dit platform verder groeien. Door zzp’ers voor zzp’ers.

Enkel een klik helpt ons al

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief