ZZP Servicedesk

‘Ondernemen is ‘breaking all the rules’’

‘Ondernemen is ‘breaking all the rules’’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Hij heeft de veelbezochte blog Wintersportweerman.nl opgezet waarmee hij elke dag zo’n 6000 unieke bezoekers bereikt. Daarnaast doet zelfstandig ondernemer Hajo Smit ook de pr voor verschillende wintersportgebieden en regelt hij zelfs huwelijken in Oostenrijk. En dat is nog niet alles.
Interview met Wintersportweerman Hajo Smit
“Ik groeide op met een ondernemer in huis: mijn moeder. Zij had haar eigen kinderopvang, mijn vader werkte in loondienst. Ik merkte na mijn studie meteorologie  dat ik het ondernemersgen ook in me heb. Ik ben niet iemand die in loondienst kan werken, ik wil zelf ergens eigenaar van zijn”, vertelt Hajo.

Wintersportweerman

En dat is hij ondertussen ook. Na een aantal jaar voor andere wintersportwebsites te hebben geblogd, besloot hij er zelf een op te zetten. In 2011 werd Wintersportweerman.nl een feit, waarop hij wintersportweer met wintersportnieuws combineert. “Juist die combinatie van ingrediënten scoort heel erg goed, want apart van elkaar zouden die concepten het niet gered hebben.”

Trouwen in Oostenrijk

Hajo runt nog meer bedrijfjes: “In 2008 heb ik TrouweninOostenrijk.nl opgezet. Je kunt via de website een aanvraag indienen als je graag wilt trouwen in Oostenrijk. Ik zorg er dan voor dat alles geregeld wordt. Dat idee kreeg ik toen ik in 2008 zelf met mijn vrouw trouwde in dit prachtige Alpenland.”

Toekomst

In 2012 is hij nóg een bedrijf gestart: Privéskileraar.nl. Dat bedrijf staat nu even op een laag pitje, omdat Hajo thuis ook nog vier kinderen heeft om voor te zorgen. “Ik kan niet zomaar een tijdje van huis weggaan nu om skiles te geven, want de kinderen zijn nog jong. Maar ik zie het wel voor me dat ik in de toekomst weer meer skiles ga geven. Voor nu focus ik me voornamelijk op Wintersportweerman.nl en de pr die ik voor wintersportgebieden Les Menuires en Zillertal Arena mag doen. Ik ben ook van plan om dit voor meerdere skigebieden te gaan doen op de lange termijn, want ik vind het erg leuk werk.”

Balans

Met al die verschillende ondernemingen kan het lastig zijn om alles in balans te houden. “Ik moet leren om projecten die al soepel lopen over te dragen aan andere mensen. Dan heb ik zelf weer ruimte om met nieuwe projecten te starten. Het zou ideaal zijn als  ik acht uur per week over zou houden om nieuwe dingen uit te proberen. Dit kan me nieuwe projecten opleveren.”

Financiën

Toch moet Hajo opletten dat hij niet teveel in zijn eigen projecten opgaat. “Mijn vrouw heeft me wel duidelijk gemaakt dat ik niet de hele dag achter de computer leuke dingen kan doen, het moet ook wat schuiven. Dat is voor mij een uitdaging. Om de balans te houden tussen het serieus nemen van de financiën en het trouw blijven aan mijn passie voor ondernemen. Ik draai ongeveer een ton omzet per jaar, dus dat gaat nu goed.”

Offlinecomponenten

Om fit te blijven gedurende de dag, plant Hajo iets dat hij zelf ‘offlinecomponenten’ noemt in. “Dat zijn bijvoorbeeld afspraken buiten de deur of tussendoor een uurtje sporten of wandelen waarbij ik volop ondernemersideeën krijg. Ik vind het belangrijk om fit te blijven en niet de hele dag stil te zitten achter mijn laptop. Als zelfstandig ondernemer ben je al snel geneigd dat te doen. Daar probeer ik dus altijd op te blijven letten.”
Het belangrijkste vindt Hajo dat je als ondernemer iets doet wat je leuk vindt. En dat is niet risicoloos. “Als je ondernemer bent, moet je niet bang zijn om de regels te breken. Dat hoort er juist bij!”
MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!