ZZP Servicedesk

Ondernemen na je pensioen? 6 redenen om te starten

Ondernemen na je pensioen? 6 redenen om te starten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je laatste werkdag is aangebroken. Je zegt je collega’s gedag en trekt de deur achter je dicht. Je komt thuis. En nu? Wil je met de beentjes omhoog Netflix kijken? Nee, je voelt dat je iets anders wilt doen. Je wilt je creativiteit gebruiken en de wereld verbazen met je mooie plannen. Gelijk heb je! In dit artikel vind je zes redenen waarom je de ondernemersschoenen aan moet trekken.

Reden 1: Het is leuk!

Uit onderzoek blijkt dat veel zzp’ers in hun werk creatief zijn, nieuwe dingen leren en volop afwisseling ervaren. Het merendeel van de zzp’ers geeft zelfs aan elke dag enthousiast te zijn over hun werk. Ondernemen blijkt bovendien een bijzonder effectieve manier om nieuwe mensen te leren kennen.

Heb je geen zin om in de sector aan de slag te gaan waar je jaren in gewerkt hebt? Geen probleem. Je bent nu zo vrij als een vogel! Misschien vind je het bijvoorbeeld leuk om als taxichauffeur wat bij te verdienen. Of wil je liever dat geheime recept aan de man brengen en je eigen cateringbedrijf beginnen?

De 81-jarige Ernastine Shepherd begon op 56-jarige leeftijd met sporten en is naast professioneel bodybuildster inmiddels personal trainer.

Reden 2: Weinig risico

Veel jongeren durven zelfs in economisch goede tijden niet de stap te zetten naar het ondernemerschap. Ze zijn vaak bang niet genoeg geld te kunnen verdienen om de rekeningen te betalen. Grote kans dat dit risico voor jou niet opgaat. Jij hebt met je AOW tenslotte al een goed basisinkomen. Als je pensioen ontvangt en de AOW-leeftijd al gepasseerd bent, mag je als zelfstandige zelfs onbeperkt bijverdienen.

Reden 3: Positieve impact maken

Loop je al een tijd met een idee hoe je de wereld een stukje veiliger of mooier kunt maken? Nu is de tijd om jouw idee te realiseren. Heb je een idee hoe je de hoeveelheid afval die men gebruikt terug kunt dringen? Heb je een slimme uitvinding die ervoor zorgt dat je minder energie verbruikt? Ga ervoor en breng het op de markt!

Ondernemer Han (82) heeft een app ontwikkeld waarmee mantelzorgers kunnen zien hoe het met een oudere gaat.

Reden 4: Blijven leren

Meer dan 80% van de zzp’ers geeft aan dat zij in hun werkzaamheden telkens iets nieuws proberen te leren. Dat is niet verrassend. Als je enthousiast bent over de onderneming die je bent opgestart, is het namelijk leuk om uit te zoeken hoe je bepaalde zaken voor elkaar kunt krijgen. Je pakt er waarschijnlijk vaker een boek bij om nieuwe inzichten op te doen. Misschien vind je het leuk om te leren hoe je een succesvolle Facebook pagina maakt of hoe je kunt starten met vloggen.

Onthoud dat je niet alles zelf hoeft te doen. Omdat je al een basisinkomen hebt en mogelijk wat spaargeld, kun je er waarschijnlijk voor kiezen de saaie dingen lekker uit te besteden.

Reden 5: Slagingskans

Ondernemen gaat hand in hand met risico nemen. Niet iedereen die voor zichzelf begint vindt een formule die een jarenlange geldstroom oplevert. Sterker nog: meer dan de helft van de zzp’ers is na vijf jaar alweer gestopt als zzp’er. Veelgehoorde uitdagingen waar die zzp’ers tegenaan lopen zijn gerelateerd aan hun beperkte werk- en levenservaring. De jongere garde kan bijvoorbeeld werkervaring missen om de markt volledig te overzien. Gebrek aan levenservaring om met het juiste vertrouwen een grote deal voor te stellen aan een potentiële klant vormt vaak een ander struikelblok. Tel daarbij op dat je niet snel in paniek raakt als het iets minder gaat of als er een relationele uitdaging is. Je ziet in dat je leeftijd een enorm voordeel kan zijn.

Reden 5: Sterk verhaal

Laten we eerlijk zijn: het is ook wel lekker om gewoon een mooi verhaal te hebben toch? Dat je aan je kinderen en kleinkinderen kunt laten zien dat je iets hebt gecreëerd dat nog niet bestond? Of dat je met ze kunt sparren over hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken?

Paul Tasner vertelt hoe hij op 66-jarige leeftijd voor zichzelf is begonnen, talloze uitdagingen heeft overwonnen en elke dag de wereld een stukje mooier maakt. Hoe zou het voelen om met een dergelijk verhaal op een borrel te staan of een zelf een presentatie te geven?

Conclusies

Een onderneming starten na je pensioen is in potentie de mooiste keuze van je leven. Tegelijkertijd kun je het vrijwel risicoloos proberen, omdat je altijd nog je basisinkomen hebt om op terug te vallen. Ga het avontuur aan, geniet ervan en kijk hoe ver je komt. Lees hier hoe je zzp’er kunt worden en hier hoe je met zelfvertrouwen kunt gaan ondernemen.

Idee!
Ken je een gepensioneerde met een ondernemende persoonlijkheid? Stuur dit artikel door om hem/haar te inspireren! Wie weet ontmoeten jullie elkaar volgende keer als ondernemers.

 

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!