ZZP Servicedesk

‘Ondernemer dankzij mijn opa’

‘Ondernemer dankzij mijn opa’

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Pionieren, dat zit Christel Derkx (35) in het bloed. Ze is geboren in het Limburgse Ysselsteyn, een dorp dat in 1921 door de eerste bewoners met blote handen ontgonnen is. In haar jeugd woonde ze daar op de Pioniersstraat. Twee jaar geleden is ze zelf gaan pionieren, door haar eigen bedrijf te starten.
Interview met zelfstandig professional Christel Derkx
Christel: “Voordat ik voor mezelf begon heb ik 10 jaar voor Philips gewerkt in verschillende functies, onder andere als projectmanager en marketeer. In 2009 kreeg ik een burn-out, dat was een groot dieptepunt in mijn leven. Ik ben gereïntegreerd, maar kreeg steeds meer het gevoel dat ik niet meer thuishoorde bij het bedrijf, al is Philips altijd een heel goede werkgever geweest.”
 

Ontslag

“Na een slapeloze nacht in 2011 heb ik de knoop doorgehakt: ik ging voor mezelf beginnen. De volgende ochtend heb ik direct mijn ontslag ingediend. Ik zat in een traject om manager te worden van mijn afdeling, dus iedereen sloeg steil achterover toen ze het hoorden. Sommigen verklaarden mij voor gek. Maar ik wist het zeker: ik moet iets forceren om weer vooruit te kunnen.”
 

Facebook

“Nadat ik mijn werkzaamheden bij Philips had afgerond, ben ik in een diep gat gevallen. Alle gebeurtenissen van de laatste jaren moesten een plek krijgen. Het heeft drie maanden geduurd tot ik de volgende stap kon zetten: ik kondigde op Facebook aan dat ik mijn eigen bedrijf ging starten. De volgende stap was een inschrijving bij de KvK. Alles stap voor stap, zoals een pionier dat doet.”
 

Rondkomen

“Mijn bedrijf, Ideeënfabriek Christel Derkx, helpt mkb-ondernemers om ideeën uit te werken tot concepten. Ik heb al meerdere opdrachten gehad, maar ik kan nog niet leven van wat ik doe. Na tweeënhalf jaar had ik dat ook niet verwacht. Daar heb ik mezelf drie tot vier jaar de tijd voor gegeven. Bij Philips heb ik een goede buffer opgebouwd, dus ik zit niet op hete kolen.”
 

Opa

“Mijn opa van moederskant heeft een heel grote rol gespeeld bij mijn besluit voor mezelf te beginnen. Hij was een van de eerste bewoners van Ysselsteyn en was boer, ondanks dat hij zelf liever door had willen leren. Dat kon helaas niet in zijn tijd. Hij was altijd bezig met het bedenken van ideeën die hij bij de dorpsraad kon aanbieden. Mijn opa durfde zijn kop boven het maaiveld uit te steken en stond met zijn voeten in de modder. Daarin lijk ik ontzettend op hem.”
 

Baken

“Hij is helaas in 1996 overleden, op mijn verjaardag. Wij hadden een heel sterke band en de manier waarop hij in het leven stond, heeft een grote invloed gehad op mijn leven. Op dagen dat ik twijfel of ik alles op zakelijk vlak wel goed doe, is hij mijn baken. Hij is ook niet bij de pakken neer gaan zitten. Moest iedere dag keihard knokken om zijn gezin te onderhouden. En heeft naast zijn harde werk als boer ook nog eens mooie ideeën uit kunnen werken die Ysselsteyn vooruit hebben geholpen. Zo heeft hij bijvoorbeeld gezorgd voor een bus die kinderen uit Ysselsteyn naar de basisschool bracht. Die gedachten geven mij altijd weer het vertrouwen dat het goedkomt.”
 

Voeten in de modder

“Net als mijn opa sta ik met mijn voeten in de modder. Daarmee bedoel ik dat ondernemen niet altijd rozengeur en maneschijn is. Ondernemen is met je neus tegen de deur aanlopen en de volgende deur opentrekken. Ondernemen zit niet in mijn bloed, maar pionieren wel. Daarom noem ik mijzelf ook pionier en geen ondernemer.”

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Soms loopt je hoofd over omdat je zo veel dingen moet doen als zelfstandig ondernemer. Om er zeker van te zijn dat je geen…
Hoe maak je een offerte
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je…
Plus: tips voor het vaststellen van het juiste uurtarief.
Ben je benieuwd welk tarief andere zzp’ers rekenen, maar durf je het ze niet te vragen? Goed nieuws! Loonwijzer heeft onderzocht wat zelfstandigen in…
Plus: tips voor een succesvolle start als cateringbedrijf
Droom jij ervan als cateraar je kook- en bakkunsten te delen met de rest van Nederland? Let er wel op dat aan het starten…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.