ZZP Servicedesk

‘Online boekhouden is juist heel persoonlijk’

‘Online boekhouden is juist heel persoonlijk’

Online boekhouding is voor jou als zzp’er niet alleen handig en minder tijdrovend, maar door samenwerking met een financieel adviseur kom je ook niet snel voor verrassingen te staan. “Ik kan direct op zaken inspelen”, noemt Rob Penders (FA), accountmanager van advies- en accountantsorganisatie Accon avm, als grootste voordeel.

Interview met Rob Penders | Accon avm
Hoewel je misschien denkt dat je online minder contact hebt met je adviseur, werkt dat in de praktijk anders. “Ik heb juist meer contact met de klant. Als mijn klant ergens tegenaan loopt, is het veel makkelijker om even aan de bel te trekken. Ik kan gelijk vanachter de computer meekijken.” De drempel om contact met je adviseur op te nemen is dan ook minder hoog. “Bovendien ben je als adviseur veel actiever met je klant bezig en kan je hem tijdig bijsturen.”

Eenvoudig

Niet alleen het contact is anders als je de zaken online regelt, ook scheelt online boekhouding volgens Rob veel tijd, geld en ergernis. “Er zijn pakketten waarbij je alleen nog maar facturen en bankmutaties moet doorgeven. De rest wordt geregeld. Dat maakt de administratie heel eenvoudig.” Bovendien ben je als zzp’er goedkoper uit. “Voor een accountant betaal je niet alleen de kosten voor de administratie, maar ook voor de jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting. Die bedragen kunnen flink oplopen. Een pakket is goedkoper omdat die zaken zijn inbegrepen en je weet wat je maandelijks kwijt bent.”
Het aanvragen van een voorlopige aanslag inkomstenbelasting bij de Belastingdienst schiet er bij zzp’ers vaak bij in, vertelt Rob. “Ze vergeten dat ze aan het einde van de rit ook nog belasting moeten betalen. Dan blijkt dat het opeens om duizenden euro’s gaat.” Hij adviseert dan ook een prognose te maken. “Kijk naar je bedrijfsplan en laat je begroting toetsen door je adviseur. Dan kun je daar alvast op inspelen. Een van mijn klanten is een ICT’er met een hoge omzet en weinig kosten. Als ik niets doe, moet hij in één keer duizenden euro’s belasting betalen. Nu betaalt hij maandelijks een bedrag. Niemand vindt het leuk om ineens duizenden euro’s aan belasting te betalen.”

Blunder

Ook komt het voor dat zzp’ers overal btw uithalen. “Zoals etentjes en kleding, maar het gaat echt alleen om zaken die met jouw bedrijf te maken hebben en als de btw op je factuur staat. Een klant haalde zelfs btw uit de afdracht van de omzetbelasting. Het was per ongeluk, maar het gebeurde wel.” Dat soort blunders kunnen worden voorkomen met online boekhouding en actieve begeleiding door een adviseur. “Mensen die niet online werken komen er bijvoorbeeld aan het eind van het jaar achter dat ze al die tijd iets verkeerd hebben gedaan. Dat is niet handig.”
Rob adviseert zzp’ers sowieso altijd een aparte bankrekening te openen. Zo hielp hij eens een ondernemer die dacht dat de zaken slecht liepen. “Hij had geen aparte zakelijke rekening en geen idee wat hij had uitgegeven. De zaak draaide wel goed, maar hij had privé te veel opgemaakt. Als je niet weet hoeveel je uitgeeft, heb je ook geen inzicht in je financiële positie.” Zzp’ers die maandelijks een vast bedrag aan salaris overmaken, kunnen via het saldo van de zakelijke bankrekening direct zien hoe het bedrijf ervoor staat. Een tankpas is ook een tip. “Je krijgt een factuur waar alles op staat en je betaalt maar één keer per maand voor je brandstof. Meestal hebben zzp’ers in het eerste jaar een paar van die ‘aha-momentjes’ op het gebied van administratie.”
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.