ZZP Servicedesk

Ook als zzp’er kun je een hypotheek krijgen: dit is hoe

Ook als zzp’er kun je een hypotheek krijgen: dit is hoe

Een hypotheek krijgen, moeilijk voor een zzp’er? Valt heel erg mee. Je moet je alleen bij de aanvraag goed realiseren waar de hypotheekverstrekker op let. Dat zetten we hier voor jou op een rijtje.

Stijgende winst is belangrijk

Eigenlijk is het voor een zzp’er niet zo heel moeilijk om een hypotheek te krijgen. De hypotheekverstrekker wil het volgende weten:

  • laat jouw winst een stijgende lijn zien?
  • in welke branche werk je?
  • wat is jouw financiële situatie?

Een zzp’er moet er dus vooral voor zorgen dat zijn administratie op orde is.

Administratie op orde

De hypotheekverstrekker vraagt om drie jaarrekeningen en berekent daarmee je toetsingsinkomen. De meeste zzp’ers zullen al jaarrekeningen hebben; het zijn immers overzichten van de in- en uitgaven van hun bedrijf. Maar voor de aangifte van de inkomstenbelasting en de btw is een jaarrekening eigenlijk niet nodig. Heb je hem niet, dan kun je met de gegevens waarmee je de belastingaangifte hebt gedaan, eenvoudig een jaarrekening laten maken door een boekhouder. Een hypotheekverstrekker let op drie dingen: bedrijfsresultaat, solvabiliteit en liquiditeit. Deze zijn te vinden in een jaarrekening.

Stijgende winst

De meeste kans op een hypotheek heb je dus als je al drie jaar of meer zelfstandig bent en als je winst de laatste drie jaar telkens gestegen is. Dan kun je het grootste geldbedrag lenen. De winst hoeft niet altijd een stijgende lijn te zijn; het mag ook wel eens minder zijn wanneer daar een goede reden achter zit. Zo kan je bijvoorbeeld een grote investering doen die meer omzet en winst zal opleveren. Nogmaals, een stijgende winst is meestal niet het allerbelangrijkst, maar je winst van het laatste jaar is wel bepalend voor de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Sommige zzp’ers krijgen al een hypotheek na één jaar zelfstandig ondernemerschap. Over het algemeen hebben deze mensen daarvoor in loondienst gewerkt en hetzelfde werk gedaan. Vraag dus altijd eerst even na hoe het in jouw situatie geregeld kan worden.

Betaalmoraal

Je wilt geld lenen, dus de bank kijkt ook naar de schulden die je hebt en al hebt afgelost. Dit zegt veel over je betaalmoraal; ook daarop word je beoordeeld als je een hypotheek wilt afsluiten. Verder zal een geldverstrekker willen dat je een aantal verzekeringen afsluit, zoals een opstalverzekering. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering mag je bank niet verplicht stellen. Maar als je ziek of arbeidsongeschikt wordt, kun je je maandelijkse hypotheekbedrag misschien nog maar moeilijk betalen. Het is dus wel verstandig om dit ook nu te regelen. Dit kost extra geld en je moet daar dus al rekening mee houden bij het kiezen van een huis.

Zoek het goed uit

Het is van belang om alles vooraf heel goed uit te zoeken. De bedragen zijn enorm en een tiende procent is over een lange looptijd heel veel geld. Beoordeel dus altijd de onafhankelijkheid van een hypotheekadviseur. Houd er rekening mee dat een bankmedewerker vooral één van zijn eigen hypotheekproducten aan jou wil verkopen.

Overigens ben je nooit verplicht om je betaal- en spaarrekeningen over te brengen naar de bank waar je ook je hypotheek afneemt. Het slimst is het om – vóór je echt naar een huis gaat zoeken – met je administratie en plannen even langs een onafhankelijk adviesbureau voor hypotheken te lopen. Daar kunnen ze je vertellen hoe hoog je toetsingsinkomen is en in welke prijscategorie je het best een huis kunt zoeken.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.