ZZP Servicedesk

Op reis naar Amerika? Vergeet geen ESTA aan te vragen

Op reis naar Amerika? Vergeet geen ESTA aan te vragen

Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben. Met alleen een geldig paspoort kun je echter niet zomaar de Verenigde Staten van Amerika binnenkomen: je hebt daarvoor ook toestemming nodig. Deze toestemming kun je verkrijgen in de vorm van een visum, maar in veel gevallen is het aanvragen van een ESTA genoeg. Wat houdt dit precies in?

Een visum is in veel gevallen niet nodig

Visum of ESTA

In principe dient iedereen die niet de Amerikaanse nationaliteit heeft en naar de Verenigde Staten wil reizen, een visum of een ESTA aan te vragen. Een visum is een officiële toestemming om het land binnen te mogen reizen en om in een land te mogen verblijven. Je dient onder andere een visum aan te vragen als je langer dan 90 dagen aaneengesloten in Verenigde Staten wilt verblijven of als je daar gaat werken. Een visum is echter niet nodig als je minder dan 90 dagen zal verblijven of op zakenreis gaat. In dat geval heb je een zogenoemde ESTA nodig.

Wat is een ESTA?

ESTA is een afkorting en staat voor “Electronic System for Travel Authorization”. Een ESTA is geen fysiek document, maar een elektronische reistoestemming om Amerika in te mogen reizen. Het aanvragen van de ESTA is een veiligheidsmaatregel van U.S. Customs & Border Protection, waardoor reizigers vooraf kunnen worden gescreend.

Geldigheid

Een ESTA is vanaf het moment van toekenning twee jaar geldig. Gedurende deze periode zou je een onbeperkt aantal reizen naar Amerika kunnen maken, zowel zakelijk als toeristisch. Een tussentijds of aansluitend bezoek aan Canada, Mexico of een Caribisch eiland wordt hierin meegeteld. Denk er aan: als het paspoort verloopt waarmee een ESTA is aangevraagd dan vervalt daarmee ook de geldigheid.

Regels en aanvragen

Als je Amerika binnenkomt, dien je aan te kunnen tonen dat je van plan bent de Verenigde Staten binnen 90 dagen te verlaten. Je kunt hiervoor een ticket voor de terug- of doorreis laten zien. Het is ook noodzakelijk om een ESTA aan te vragen als je reist naar Alaska, Hawaii, Puerto Rico, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden of de Noordelijke Marianen.

Voordelen ten opzichte van een visum

Je kunt een ESTA online aanvragen via een digitaal ESTA formulier. Je hoeft hiervoor dus niet naar het Amerikaanse consulaat. Het aanvragen van een ESTA is daarnaast ook nog eens goedkoper dan een visumaanvraag en kost €29,95.

Dit artikel is in samenwerking met VisumBuitenland.nl geschreven.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.