ZZP Servicedesk

Partner van zelfstandige betaalt extra belasting wegens Tozo-uitkering

extra belasting door tozo

Partner van zelfstandige betaalt extra belasting wegens Tozo-uitkering

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Veel partners van zzp'ers, die aan het begin van de coronacrisis een Tozo-uitkering hebben gekregen, moeten extra belasting betalen over de nooduitkering van de ander. Het gaat daarbij om honderden euro's. Kan dit zomaar?

Dit artikel is gepubliceerd op 15 maart 2021.

Volgens de NOS een onaangename verrassing voor veel zzp’ers. Ook zorgt het voor veel vragen. 

Het ministerie van Sociale Zaken zegt vanaf het begin duidelijk te hebben gecommuniceerd dat deze regeling gebaseerd is op de algemene bijstand. Dat is een gezinsuitkering, dus heeft dat gevolgen voor de inkomstenbelasting van je partner, zegt een woordvoerder.

Belastingaangifte

Veel partners van zzp’ers komen erachter bij het doen van de belastingaangifte. Bij de Belastingdienst wordt de helft van de uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner. De partner moet daar loonheffing over betalen en kan geen loonheffingskorting meer krijgen omdat ze die al gebruiken bij hun werkgever.

Klachten verzamelen

Volgens Sylvester Schenk, fiscaal directeur van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs, kan dit niet zomaar en zegt tegen de NOS: “De hoogte van een uitkering kan wel worden beïnvloed door het inkomen van de partner, maar een partner moet geen belastingaanslag kunnen krijgen over de uitkering van de ander.”

Het Register Belastingadviseurs gaat klachten verzamelen en hierover in gesprek met de overheid. 

Lees het gehele bericht op NOS.nl. 

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Parttime ondernemen en in loondienst werken
Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien…
Als je als zzp’er btw-plichtig bent per kwartaal, dan moet je voor einde van deze maand de btw-aangifte indienen over het eerste kwartaal van 2021, dus over de maanden januari, februari en maart. Doe dit op tijd, want uiterlijk 30 april moet de…
inkomstenbelasting betalen als zzp'er
Een van de meest vervelende onderdelen van je bedrijfsvoering is natuurlijk de inkomstenbelasting. Je kunt ervoor kiezen om het in delen vooraf te betalen of in één keer achteraf. Wat is het meest voordelig als…
ZZP Schema tegemoetkomingen financiële regelingen zzp servicedesk
Het kabinet heeft de regelingen uit het noodpakket voor zzp’ers gepresenteerd. Welke regelingen zijn dit en hoe kom je er als zzp’er voor in aanmerking?…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.