ZZP Servicedesk

Pensioen opbouwen: op de bank of via de verzekeraar?

Pensioen opbouwen: op de bank of via de verzekeraar?

Als zzp’er moet je zelf voor je pensioenopbouw zorgen en sinds 1 januari 2008 kan je daarvoor behalve voor een lijfrenteverzekering kiezen voor bancaire lijfrente. Maar, welke moet je hebben?

Lijfrenteverzekering vs. bancaire rente
Als zzp’er krijg je straks AOW (mits je in Nederland woont), maar omdat je niet in loondienst bent, bouw je verder geen pensioen op. Daar moet je dus zelf voor zorgen, en dat kan met het lijfrenteregime. Dan wordt ongeveer 17 procent van je winst, met een maximum van 103.000 euro, gebruikt voor lijfrente. Dat komt neer op zo’n 70.000 euro aan oudedagsvoorziening. Wil je een hoger inkomen op je oude dag, dan kun je daar ook voor zorgen.

Concurrentie voor de verzekeraars

De bancaire lijfrente is door de overheid in het leven geroepen om concurrentie te vormen voor verzekeraars. Een bancaire lijfrente is een stuk goedkoper dan een lijfrenteverzekering en je hoeft geen 1,2 procent vermogensbelasting over het gespaarde bedrag te betalen.
Beide producten hebben wel dezelfde fiscale voordelen ten aanzien van de inleg (bij verzekeren) of gestorte bedragen (bancaire lijfrente). Ze mogen allebei afgetrokken worden als je kunt bewijzen dat je een pensioentekort hebt.
Dus is de bancaire lijfrente sowieso beter? Niet per se. Naast de kosten, zijn er meer aspecten waar je bij het maken van je keuze rekening mee moet houden.

Bancair: de regels

Er zijn twee varianten van bancaire lijfrente: sparen of beleggen. Bij de beleggingsvariant krijg je te maken met extra kosten. Zorg dus dat je van tevoren weet hoe het daarmee zit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij beide varianten mag je tussendoor geen geld opnemen, daar staat een boete op. En tussen je 65e en 70e moet je het geld in een lijfrente-uitkering stoppen die regelmatig vaste bedragen uitkeert. Je bent dus niet vrij om zelf te beslissen hoe en wanneer het vermogen vrijkomt.

Bij overlijden

Als je bancair pensioen hebt opgebouwd en je komt te overlijden, gaat het geld naar je nabestaanden. Als je vroegtijdig sterft, is het dan maar de vraag op er genoeg geld voor ze is. Bij een lijfrenteverzekering met nabestaandendekking is dit meeverzekerd en krijgt je familie een uitkering. Bij bancaire lijfrente kun je dit ook meeverzekeren, wat natuurlijk wel kosten met zich meebrengt.

De vragen die je jezelf moet stellen

Bij de keuze tussen de twee pensioenproducten moet je jezelf een en ander afvragen. Welke producten sluiten het beste aan op je levensfase en de behoeftes die daarbij horen? Zijn er kinderen waar je aan moet denken? Wil je ook een nabestaandenvoorziening opbouwen? Hoeveel geld krijg je concreet als je stopt met werken? Wanneer wil je stoppen met werken? En wat gebeurt er met het kapitaal na je dood?
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.