ZZPSERVICEDESK

Plannen in Duitsland? Vraag een milieusticker aan

Plannen in Duitsland? Vraag een milieusticker aan

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Grote Duitse steden hebben Umweltzones ingesteld. Dit zijn gebieden waarin milieuvervuilende voertuigen worden geweerd. Moet jij binnenkort naar Duitsland? Bezoek je er wel eens klanten of maak je je op voor een zakenreis? Controleer dan eerst of je een milieusticker nodig hebt. Wie zonder sticker door een Umweltzone rijdt, maakt kans op 80 euro boete.
Controleer of je het nodig hebt

Umweltzones zijn bedoeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en het fijnstofgehalte in de lucht te verlagen. Inmiddels kent Duitsland 80 van dit soort zones. Het zijn in ieder geval de grote stadscentra, een flink aantal steden en ook een paar tussenliggende gebieden. Wie Duitsland als bestemming heeft, moet vrijwel zeker door één of meer van deze gebieden. Op de Milieukaart van Duitsemilieusticker.nl kun je precies zien of jouw route door een Umweltzone loopt. Overigens valt de Duitse Autobahn altijd buiten de zone, ook als die door een stad heen loopt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je op doorreis bent.

 

Heeft jouw voertuig een vignet nodig?

Om een Umweltzone in te mogen moet je in principe in het bezit zijn van een groene milieusticker. Deze zogenaamde Feinstoffplakette laat zien dat je voertuig aan de gestelde milieueisen voldoet. Overigens zijn er ook gele en rode stickers. De gele heb je alleen nodig als je naar Neu-Ulm in Bayern gaat. Dat is de enige stad die nog auto’s uit die categorie toestaat.

 

Voor welke kleur sticker jouw auto in aanmerking komt, hangt af van onder meer het type auto, de voertuigcategorie en het bouwjaar. De onderstaande richtlijnen zijn algemeen. Het kan zijn dat jouw auto afwijkt. Auto’s, campers, bussen en vrachtwagens zijn in ieder geval verplicht een vignet te voeren, maar motoren, bromfietsen en snorfietsen hebben geen sticker nodig. Ook voertuigen met een Europese gehandicaptenparkeerkaart vallen buiten de maatregel. En voor oldtimers met een niet-Duits kenteken geldt dat alleen de zogenaamde Fiva Identity Card verplicht is.

 

Wanneer is mijn auto welkom in een Umweltzone?

De volgende voertuigen krijgen een groene sticker:

 • Auto’s met een elektrische aandrijving of een brandstofcel
 • Auto’s met een LPG-, hybride- of benzinemotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-1 of hoger (vanaf januari 1993)
 • Personenwagens en lichte bedrijfswagens met dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 oktober 2006)
 • Grotere vrachtwagens en bussen (M2, M3, N2 en N3) met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-4 of hoger (vanaf 1 oktober 2006)
 • Auto’s met een dieselmotor die voldoen aan de uitlaatgasnorm Euro-3 en daarna een roetfilter ingebouwd hebben gekregen.  

Dieselauto? In sommige steden ben je niet meer welkom

Sinds dit jaar bestaat er in een aantal steden een algeheel dieselverbod. Hamburg en Stuttgart bijvoorbeeld. De komende tijd zullen andere steden dat voorbeeld snel volgen. Houdt dat dus goed in de gaten voordat je die kant op rijdt.

 

Voldoet je auto niet aan de normen om een Umweltzone in te mogen, weet dan dat Duitsland hoog inzet op openbaar vervoer. Je kunt het laatste stuk van je reis dus ook met het OV voltooien.

 

Voorkom Bußgeld en vraag een milieusticker aan

Wie geen milieusticker voert loopt het risico op een boete van 80 euro. Het loont de moeite dus er eentje aan te vragen. Dat kan onder meer bij de ANWB en de TüV. Wil je een milieusticker voor Duitsland kopen? Duitsemilieusticker.nl is de goedkoopste aanbieder. Voor €12,50 inclusief btw bestel je de sticker die je nodig hebt om zonder zorgen naar Duitsland af te reizen. Deze prijs is inclusief verzendkosten. En vóór 17.00 uur besteld is dezelfde dag nog verstuurd.

Dit artikel is in samenwerking met Duitsemilieusticker.nl geschreven.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

webshop producten naar het buitenland
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is…
Je bent zzp’er, schrijft makkelijk en bent expert in jouw vakgebied. De blogs op jouw eigen website worden goed gelezen, maar je wilt meer…
studiekosten aftrekken voor zzp'ers
Een succesvolle onderneming staat nooit stil. Daarom is het belangrijk dat je als zzp’er ook niet stil komt te staan en dat je altijd…
5 handige apps voor in de auto
Brandstof besparen, kilometerregistratie bijhouden, files vermijden: met deze apps tover je je tablet of smartphone om in een supertool voor in de auto. …

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.