ZZP Servicedesk

Prinsjesdag 2020: wat betekent dit voor de zzp’ers?

Prinsjesdag 2020: wat betekent dit voor de zzp’ers?

Op Prinsjesdag, dinsdag 15 september 2020, worden de beleidsplannen voor het komende jaar bekendgemaakt. In dit artikel vind je vanaf 15.00 uur een overzicht van de belangrijkste wetsvoorstellen met de gevolgen voor de zzp'ers.

Laatste update: dinsdag 15 september, 15.45 uur.

Basistarief inkomstenbelasting omlaag

Betaal je inkomstenbelasting? Het basistarief voor de inkomstenbelasting gaat in 2021 omlaag. Deze eerste schijf daalt van 37,35% tot 37,10%. Dit tarief geldt voor alle inkomens tot € 68.507.

Tussen 2022 en 2024 gaat het tarief verder naar beneden tot 37,03%.

Verhoging algemene heffingskorting

De algemene heffingskorting gaat omhoog. Dit is een korting op je inkomensbelasting en de premie volksverzekeringen. In 2021 komt op de geplande verhoging een extra verhoging.

Hoeveel korting je krijgt, hangt af van jouw inkomen. Heb je een belastbaar inkomen (het inkomen waarover je belasting moet betalen) uit werk en woning tot 68.507 euro? Dan neemt je besteedbaar inkomen toe.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek zal vanaf 2021 sneller worden afgebouwd. De komende jaren zal het bedrag van 7.030 euro in 2020 worden teruggebracht naar 3.240 euro in 2036. In 2021 kun je 6.670 euro aftrekken van de winst. 

Als de zelfstandigenaftrek omlaag gaat, betaal je meer belasting. Maar de hierboven genoemde verlaging van de inkomstenbelasting en verhoogde heffingskorting zorgt ervoor dat je minder belasting betaalt. 

Huurverlaging voor zzp'ers

Ben je een zzp’er met teruglopende inkomsten door bijvoorbeeld de coronacrisis? Dan kun je je verhuurder tot en met 31 december 2021 vragen om de huur van je woonruimte te verlagen.

Hiervoor moet je aantonen dat je in de 6 maanden voor jouw aanvraag zo weinig hebt verdiend dat je onder een bepaalde inkomensgrens valt. Het kan ook dat je van je verhuurder een voorstel tot huurverlaging krijgt. Dit staat in de nieuwe Wet eenmalige huurverlaging voor huurders met een laag inkomen. Deze wet is een wijziging op de bestaande Woningwet en de Wet Maatregelen Woningmarkt 2014 II. 

De ingangsdatum van deze (wets)wijzigingen zal waarschijnlijk 1 januari 2021 zijn. Dit is nog niet definitief.

Bron: Ondernemersplein (KVK). Alle plannen vind je in dit overzicht.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!