ZZPSERVICEDESK

Recht teruggaaf buitenlandse btw? Stuur vóór 1 oktober 2019 je verzoek in

Recht teruggaaf buitenlandse btw? Stuur vóór 1 oktober 2019 je verzoek in

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt dit en aan welke voorwaarden moet je voldoen?
Wees op tijd!

 

Voorwaarden

Je dient eerst te checken of je aan de voorwaarden voor het terugvragen van de btw voldoet. 

 • De meeste landen houden strikt vast aan bovengenoemde termijn. Als je te laat bent, dan is de kans groot dat je niks terugkrijgt. Wees dus op tijd. 
 • Jouw onderneming mag niet gevestigd zijn in het land waar je de goederen of diensten gekocht hebt. Ook mag je onderneming daar geen btw verschuldigd zijn. Is dat wel het geval, dan moet je btw-aangifte doen in het betreffende land. Daarbij kun je de btw als voorbelasting aftrekken.
 • Het is van belang dat de inkoopfacturen juist zijn en voldoen aan de btw-factuurvereisten van het betreffende land. Let op: deze vereisten kunnen afwijken van de Nederlandse situatie.
 • De betaalde btw moet in het betreffende land aftrekbaar zijn. Ook op dit punt kan de regelgeving afwijken van de in Nederland geldende regels.
 • Het is noodzaak dat je de door jou in het buitenland gekochte goederen of diensten gebruikt voor btw-belaste activiteiten van jouw bedrijf.
 • De terug te vragen btw bedraagt minimaal €50 voor het gehele jaar 2018. Bij een kortere periode van minimaal drie maanden moet het terug te vragen btw-bedrag minimaal €400 zijn. Je kunt proberen om een lager bedrag terug te vragen, maar het betreffende EU-land kan dan besluiten om het verzoek niet in behandeling te nemen.
   

Hoe vraag ik de buitenlandse btw terug?

Je kunt de buitenlandse btw alleen terugvragen via de speciale website ‘Teruggaaf van btw uit andere EU-landen’ van de Belastingdienst. Hiervoor dien je inloggegevens te hebben. Als je deze nog niet hebt, dan kun je deze via de site van de Belastingdienst opvragen. Het kan soms enkele weken duren voordat je de gegevens ontvangt, dus doe dit snel.

De Belastingdienst stuurt jouw verzoek na ontvangst door naar de belastingdienst(en) van het land waar je de btw wilt terugvragen. Die buitenlandse belastingdienst zorgt voor de verdere afhandeling.
 

Denk aan de Brexit

De Brexit staat inmiddels gepland op 31 oktober 2019. Het is nog niet zeker hoe de teruggaafprocedure in het Verenigd Koninkrijk er na de Brexit uit zal zien. Het is daarom aan te raden om de Britse btw zo snel mogelijk terug te vragen. Dat geldt niet alleen voor de Britse btw uit 2018, maar ook voor de Britse btw die je in 2019 al heeft betaald.

Bron: Flynth.nl

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.