ZZP Servicedesk

Rondreizen en werken als digitale nomade voor zzp’ers

Rondreizen en werken als digitale nomade voor zzp’ers

Voor zzp’ers wordt het steeds aantrekkelijker om rond te reizen als digitale nomade. Digitale nomaden zijn mensen die louter werken vanaf hun laptop en het liefst al reizend de wereld rondgaan. Wat zijn de voordelen en nadelen van een dergelijk bestaan? En waarom is het juist voor zzp’ers de ideale manier om hun business te leiden?

Blog van Romano Groenewoud | SeoGeek

Wat zijn digitale nomaden?

Tegenwoordig is het begrip ‘werk’ flexibeler dan ooit tevoren. Nog niet eens zo heel lang geleden was het ondenkbaar voor werknemers om vanuit huis te werken. Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat mensen één of twee dagen thuis werken. Ook zijn Nederlandse vrouwen kampioen in deeltijd werken. Het draagt allemaal bij aan het idee dat het begrip ‘werk’ aan het veranderen is. Het is niet meer plaatsgebonden, want dankzij technologische ontwikkelingen zoals het internet en laptops kunnen we ons werk overal met ons meenemen. En als dat thuis kan, waarom dan niet in een exotisch land als Mexico of Vietnam?
Zo is ook de digitale nomaden-beweging ontstaan. Een typisch product van de jaren ’00 waarin vrijheid en onafhankelijkheid steeds belangrijker zijn geworden. Digitale nomaden ‘take it to the next level’ door de wereld rond te reizen met hun werk in hun laptoptas. Bepakt met vaak niet meer dan wat elektronische gadgets, kleding en paspoort, verblijven ze in landen waar hun geld veel meer oplevert en waar ze niet vast komen te zitten in een 9-5-mentaliteit. Al genietend van een cocktail of lokaal biertje aan een parelwit strand beantwoorden ze mails, vergaderen ze via Skype en breiden ze hun business uit.

Waarom zzp’ers de ideale digitale nomaden in spé zijn

Als digitale nomade – of je nu uit een werkend bestaan komt of al zzp’er bent – moet je hoe dan ook klanten aantrekken en ervoor zorgen dat er geld in het laadje komt. Het voordeel voor zzp’ers is het feit dat zij al een business hebben waar ze op kunnen voortborduren, terwijl voormalige werknemers hier vaak nog aan moeten beginnen. Als zzp’er heb je vaak al klanten en wat meer de touwtjes in handen en hoef je slechts enkele aanpassingen te doen om een digitale nomade te worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een dergelijk bestaan?

De voordelen zijn legio, om te beginnen met de meest voor de hand liggende: je kunt de wereld rondreizen en nieuwe culturen en landen leren kennen. Zeker voor mensen die reizen scharen onder hun grootste hobby’s klinkt dit als het ideale bestaan. Door wat langer op een bepaalde bestemming te blijven, maak je optimaal gebruik van de goedkopere levensstijl en kun je een land echt leren kennen. Daarnaast ben je als digitale nomade en zzp’er geheel vrij om te doen en laten wat je wilt, zowel op werk- als op reisvlak. Wil je morgen naar Chiang Mai, een populaire digitale nomaden bestemming in Thailand, of ga je liever naar het Argentijnse Buenos Aires? Jij beslist. Een goed voorbeeld is Colin Wright, een digitale nomade die elke vier maanden naar een ander land reist en zijn werk als schrijver met zich meeneemt.
Nadelen zijn er ook. Zo kan het in het begin erg lastig zijn om voldoende klanten aan te trekken. Zeker voor mensen die nog geen zzp’er zijn of pas net zijn begonnen, is het aanpoten. Voor gevestigde zzp’ers is het makkelijker, maar je moet wel discipline en doorzettingsvermogen hebben om je business draaiende te houden. Het kan erg verleidelijk zijn om te zeggen: ‘die opdracht, die doe ik morgen wel’, om vervolgens een dagtrip te gaan doen. Een goede balans en een goede planning is echter essentieel om te werken en projecten te voltooien.
Ook het opbouwen van serieuze relaties kan moeilijk zijn als je constant aan het reizen bent. Je zult veel nieuwe mensen ontmoeten, maar je zult ook vaak afscheid moeten nemen en hebt niet altijd de tijd om mensen écht te leren kennen. Je moet dus flexibel zijn en sterk in je schoenen staan. Het is fijn als je daarbij een goede groep met vrienden en familie hebt die je steunen en accepteren dat je niet altijd fysiek aanwezig bent. Zoals met veel dingen in het leven is het belangrijk dat je een balans weet te vinden, in dit geval tussen reizen en je sociale leven thuis.
Je geeft dus dingen op, maar je krijgt er ook ontzettend veel voor terug. Ben jij de juiste persoon hiervoor en voorzie jij weinig problemen? Dan kan een digitale nomadenbestaan een goede en uitdagende stap zijn in je vervolgcarrière en in je leven.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Help ons

Verricht 1 van deze gratis acties en help zowel je eigen onderneming als dit platform verder groeien. Door zzp’ers voor zzp’ers.

Enkel een klik helpt ons al

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief