ZZP Servicedesk

Samen beter: SharePeople weet zzp’ers te ‘verzekeren’ én verenigen

Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople | Foto: Ruud Voest

Samen beter: SharePeople weet zzp’ers te ‘verzekeren’ én verenigen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wist je dat tachtig procent van de zzp’ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heeft? Een veel gehoord argument van ondernemers uit deze doelgroep is dat het te duur en/of te ingewikkeld is. Cosmas Blaauw noemt het ‘een groot probleem in Nederland’. Precies om die reden hebben hij en zijn compagnons Rutger Abbink en Ernst Nolte SharePeople op de wereld gezet; hét betaalbare en toegankelijke alternatief voor een AOV. ,,We zijn een vangnet bij arbeidsongeschiktheid, voor en door zelfstandige ondernemers.”

Dit keer geen interview met een zzp’er, maar een verhaal voor ‘onze zzp’ers’.

Een AOV die je eenvoudig online afsluit, waar geen verzekeraar bij betrokken is en waarbij verzekeringspremies niet bestaan. Klinkt goed toch? Die heet crowdsurance en SharePeople biedt het. ,,Wij maken gebruik van een technologie waarmee je onderlinge betalingen kunt regelen, enigszins vergelijkbaar met Tikkie”, legt Blaauw uit. ,,Wanneer jij je bij ons aansluit, word je op basis van je KVK-gegevens in een bepaalde groep geplaatst. Raakt iemand in deze groep arbeidsongeschikt, dan selecteert ons algoritme tussen de 40 en 75 mensen om een donatie voor deze persoon te doen. Je doneert maximaal 6 procent van je geselecteerde inkomensniveau. Alle stortingen samen vormen het inkomen dat de arbeidsongeschikte normaal gesproken minimaal netto verdient. Er zit geen marge tussen en dat zorgt ervoor dat wij veel goedkoper zijn dan een verzekering.” Hier vind je meer over de mogelijkheden van SharePeople.

3.800 aangesloten ondernemers

,,Het is toch gek dat tachtig procent van de zzp’ers geen AOV heeft?”, vraagt Blaauw zich hardop af. ,,Niemand in deze groep mensen kan meerdere maanden zonder inkomen. En dat hoeft dus ook niet. Een AOV hoeft niet duur te zijn en hierboven staat beschreven waarom. Wij zijn de eerste partij in Nederland die het op deze manier doet. Veel mensen kennen het niet en daarom willen wij ze wakker schudden. Dat gaat heel goed. Inmiddels hebben al meer dan 3.800 ondernemers zich bij ons aangesloten.”

Het enthousiasme waarmee de medeoprichter van SharePeople het vertelt, is ongekend. Hij is duidelijk trots op datgene wat hij en zijn compagnons in 2017 op de wereld hebben gezet. En dat is begrijpelijk. SharePeople helpt arbeidsongeschikten niet alleen aan een inkomen, maar biedt haar deelnemers eveneens een compleet netwerk. Eentje waarbinnen men gebruik kan maken van elkaars specialismen.

In geval van arbeidsongeschiktheid heeft men bijvoorbeeld de mogelijkheid om de opdrachtgever direct een andere specialist uit dit netwerk aan te bieden. Zo kan de betreffende klus alsnog worden uitgevoerd zonder tijd en geld te verliezen.

Netwerk oprichten

,,Eigenlijk is SharePeople geboren uit het idee voor het oprichten van zo’n netwerk. Kijk eens om je heen. Steeds meer zelfstandigen doen tussen hun opdrachten door mee aan maatschappelijke projecten. Dit voor hun eigen ontwikkeling of om hun kennis elders in te zetten. Deze mensen zijn op een goede manier aan het ondernemen. Daaruit ontstond dan ook het idee om een netwerk te vormen voor dit soort ‘goede ondernemers’. We bedachten dat we elkaar dan ook meteen kunnen helpen zodra er iemand arbeidsongeschikt raakt. Zoals bij een broodfonds, maar dan uitgebreider.”

Omdat Blaauw later inzag dat hij niet degene is die bepaalt wat ‘goed ondernemen’ is, stapte hij af van deze ‘voorwaarde’ voor nieuwe deelnemers; iedere zelfstandige ondernemer heeft nu toegang. SharePeople nam echter pas een serieuze vlucht toen het eind 2018 een samenwerking aanging met BrightPensioen. Vanaf dat moment hebben deelnemers niet alleen de mogelijkheid om hun vangnet bij arbeidsongeschiktheid zelf te regelen, maar dus ook hun pensioen.

Via ZZP Servicedesk ontvang je €25,- korting op de éénmalige inschrijfkosten van SharePeople. Wil je meer weten of je vragen stellen aan Cosmas Blaauw? Meld je dan aan voor het gratis webinar op 10 december.

SharePeople coöperatie

,,En sinds vorig jaar zijn we een coöperatie. We bieden onze klanten de mogelijkheid om aandeelhouder te worden en tegelijkertijd medewerker. Op dit moment hebben 300 deelnemers daar al voor gekozen en we verwachten dat er de komende weken honderden bij komen. Al het werk dat binnen SharePeople gedaan moet worden, verdelen we onder deze groep. Is er dus een tekstschrijver nodig, dan halen we die uit ons eigen netwerk. Zoeken we iemand die goed is met Google Ads? Zelfde verhaal.”

,,We zijn een organisatie aan het bouwen. En door deelnemers mede-eigenaar te maken, stralen we uit dat we SharePeople op den duur niet aan een verzekeraar zullen verkopen. We doen dit met elkaar en iedereen kan meedoen. Dit is een steeds groter groeiend, jong, sterk netwerk van ondernemers. We delen onze kennis en ervaring over hoe je zo gezond mogelijk zaken doet. We zorgen goed voor ons bedrijf, voor onszelf en voor anderen. En ja, ook tijdens de coronacrisis vangen we het ziekteverloop goed op.”

Door: Robbert Daalder

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met De Ondernemer.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

In dit whitepaper gaan we dieper in op wat er komt kijken bij de reis die je als zzp’er aflegt. Boordevol informatie, waardevolle tips en lessen. 

Ga na of een aov iets voor jou is
Slechts 1 op de 5 zelfstandigen is verzekerd tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Voor sommigen is dat niet zo erg, omdat zij bijvoorbeeld ook nog in loondienst werken of een partner hebben die genoeg verdient. Maar heb je je inkomsten als zzp’er wél nodig om je levensstandaard te kunnen handhaven? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de mogelijkheden om inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid door ziekte of een ongeval te voorkomen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kan dit.
Een AOV hoeft niet duur te zijn
‘Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is zo duur, dat kun je als startende zelfstandige niet betalen.’ Deze bewering klinkt je vast niet onbekend in de oren. Maar klopt dat wel?
Onze zzp'er Tjaja Weis
Zzp’er Tjaja Weis is 39 jaar en heeft al meer dan 2 jaar haar eigen evenementenbureau, genaamd Weis Events. Tjaja organiseert onder andere personeelsfeesten, bedrijfsuitjes, babyshowers en is daarnaast ook weddingplanner. Allemaal festiviteiten die coronaproof moeten worden gemaakt, afgelast of uitgesteld worden. Hoe houdt zij haar hoofd boven water in deze tijd?
Onze zzp'ers interview Els Hijlkema
Waar de coronacrisis voor veel zzp’ers in het teken staat van stress en ‘overleven’, is het voor velen ook een tijd van bezinning, omscholing en het roer omgooien. En wat blijkt: steeds meer mensen beginnen als zzp’er in het onderwijs. In 2003 maakte Els Hijlkema al de stap naar het voortgezet onderwijs en is sinds 2008 interim docent Frans en Duits én onderwijscoach. Hoe ga je te werk als zzp’er in het onderwijs? En is het voor iedereen weggelegd? Els vertelt meer.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.