ZZPSERVICEDESK

Samenwerken als zzp’er? Voorkom kartelvorming

Samenwerken als zzp’er? Voorkom kartelvorming

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Samenwerken als zzp’er? Dat kan. Op deze manier kan je bijvoorbeeld grotere opdrachten binnen halen. Maar je moet wel uitkijken dat je niet aan kartelvorming doet. Hiermee wordt bedoeld dat je de concurrentie belemmert door bijvoorbeeld prijsafspraken te maken of klanten onder te verdelen.
Houd rekening met de Mededingwet

Onder kartelvorming wordt verstaan; een afspraak tussen zzp’ers die dezelfde diensten of producten verkopen. Je mag wel binnen een onderneming onderlinge afspraken maken, maar je mag geen afspraken maken waardoor je de markt beïnvloed.

 

Samenwerken als zzp’er kan voordelen met zich meebrengen. Je kan bijvoorbeeld kosten verdelen en opdrachten binnenhalen die te veel werk zijn voor één persoon. Wel is het belangrijk dat je je als zelfstandige ondernemer aan de Mededingwet houdt. Bij kartelvorming ben je in strijd met deze wet en kun je een boete krijgen. Hoe hoog deze boete is, is afhankelijk van de ernst van de overtreding, de duur en de omzet.

 

Uitzonderingen
Op de Mededingingswet zit ook een uitzondering, de zogeheten bagatelvrijstelling. Hierdoor zijn ondernemingen met een relatief kleine omzet en/of een relatief klein gezamenlijk marktaandeel uitgezonderd van het kartelverbod. De regels die aan deze uitzondering verbonden zijn dat er maximaal 8 ondernemingen mee mogen doen aan de afspraken, waarbij de gezamenlijke omzet niet meer dan € 5.500.000 bij het leveren van goederen mag zijn en € 1.100.000 bij alle andere gevallen. Daarnaast mag het gezamenlijke marktaandeel niet groter zijn dan 10%.

 

Wil je gaan samenwerken met een andere zzp’er en heb je hier vragen over? Neem gerust contact op met onze adviseurs. 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Legally SMART is een interactieve workshop waarbij je vanuit een juridisch perspectief naar jouw bedrijf gaat kijken….
In 1981 kwam Cees Lansbergen met het idee om een hardloopwedstrijd te organiseren door de IJtunnel tussen Zaandam en Amsterdam. Het was niet de…
Er zijn zorgvragers die een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangen van de overheid. Hiermee kunnen zij zelf de zorg en de zorgaanbieder ‘inkopen’. Bij een…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.