ZZP Servicedesk

Samenwerken als zzp’er? Voorkom kartelvorming

Samenwerken als zzp’er? Voorkom kartelvorming

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Samenwerken als zzp’er? Dat kan. Op deze manier kan je bijvoorbeeld grotere opdrachten binnen halen. Maar je moet wel uitkijken dat je niet aan kartelvorming doet. Hiermee wordt bedoeld dat je de concurrentie belemmert door bijvoorbeeld prijsafspraken te maken of klanten onder te verdelen.
Houd rekening met de Mededingswet

Onder kartelvorming wordt verstaan; een afspraak tussen zzp’ers die dezelfde diensten of producten verkopen. Je mag wel binnen een onderneming onderlinge afspraken maken, maar je mag geen afspraken maken waardoor je de markt beïnvloed.

Samenwerken als zzp’er kan voordelen met zich meebrengen. Je kan bijvoorbeeld kosten verdelen en opdrachten binnenhalen die te veel werk zijn voor één persoon. Wel is het belangrijk dat je je als zelfstandige ondernemer aan de Mededingswet houdt. Bij kartelvorming ben je in strijd met deze wet en kun je een boete krijgen. Hoe hoog deze boete is, is afhankelijk van de ernst van de overtreding, de duur en de omzet.

Tip: Als je voor bepaalde projecten gaat samenwerken met andere zzp’ers  is een duidelijke taakverdeling van groot belang. Om deze projecten en taken te managen kun je bijvoorbeeld een online tool gebruiken. Naast dat dit zorgt voor overzicht kun je met zo’n tool ook doelen stellen en offertes en facturen uitbrengen. Voorbeelden van dit soort tools zijn:


 

Uitzonderingen
Op de Mededingingswet zit ook een uitzondering, de zogeheten bagatelvrijstelling. Hierdoor zijn ondernemingen met een relatief kleine omzet en/of een relatief klein gezamenlijk marktaandeel uitgezonderd van het kartelverbod. De regels die aan deze uitzondering verbonden zijn dat er maximaal 8 ondernemingen mee mogen doen aan de afspraken, waarbij de gezamenlijke omzet niet meer dan € 5.500.000 bij het leveren van goederen mag zijn en € 1.100.000 bij alle andere gevallen. Daarnaast mag het gezamenlijke marktaandeel niet groter zijn dan 10%.

Wil je gaan samenwerken met een andere zzp’er en heb je hier vragen over? Neem gerust contact op met onze adviseurs.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

PROJECTMANAGEMENT TOOLS VERGELIJKEN
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
Als zzp’er mag u samenwerken met andere ondernemers. U mag alleen geen prijsafspraken maken. Dan is er sprake van kartelvorming. U bent dan in strijd met de Mededingingswet. U kunt hiervoor een forse boete krijgen. Wel zijn er een aantal…
Onze zzp'er Sandra Dekker
Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende…
Janneke van Bemmel
Of je nou een website maakt, een boek schrijft of een nieuwsbrief stuurt, je tekst laten redigeren en corrigeren is een must. Want een goede tekst bevat geen fouten, heeft de juiste lengte én moet begrijpelijk zijn voor de doelgroep. Zzp’er…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.