ZZP Servicedesk

Sandra coacht (hulp)honden, eigenaren én ondernemers: ‘In het bos ontstaat ruimte en inzicht om tot jezelf te komen’

Onze zzp'er Sandra Dekker

Sandra coacht (hulp)honden, eigenaren én ondernemers: ‘In het bos ontstaat ruimte en inzicht om tot jezelf te komen’

Na een opleiding makelaardij, verzekeringseconomie, traineeship bij de KLM, diverse managementfuncties, een handel in schilderijen én meegewerkt te hebben aan verschillende startups wist zzp’er Sandra één ding zeker: “Van alle verschillende functies die ik heb gehad, werd ik vooral van het ondernemen blij.” Sandra merkte dat ze eerder niet vrij genoeg was en niet paste in de verschillende structuren van de bedrijven. Nu heeft ze dat wel. Met haar ondernemingen Puur Honden en Puur Bosbaden doet ze iets héél anders.

“Ik ben goed met mijn hoofd en daar heb ik me een tijd lang in mee laten sleuren; je gaat mee in de systemen. Ik deed wat er verwacht werd en dat vond ik leuk door de afwisseling. Tegelijkertijd voelde ik toch steeds dat het niet mijn pad was. Ik werd enorm geïnspireerd door mensen die hun hart volgden: niet meteen de dingen doen die mensen van je verwachten of waar je goed in bent, maar waar je echt door wordt gedreven. Toen ik bedacht wat dat voor mij is, bleek dat iets met honden en buiten te zijn.”

Werken met hondeneigenaren en hulphonden

Van jongs af aan heeft Sandra namelijk honden thuis. “Ik heb daar altijd al een diepere connectie mee gehad. Ik besloot een opleiding te doen tot kynologisch gedragstherapeut: een gedragstherapeut voor honden. Tijdens deze opleiding kwam ik in aanraking met hulphonden en raakte ik in gesprek met een hulphondenschool die wat zakelijke ondersteuning kon gebruiken. Toen ben ik daar ingerold en vrij snel daarna mijn eigen bedrijf gestart: Puur Honden. Als hondencoach begeleid ik eigenaren en honden om beter met elkaar samen te werken vanuit natuurlijk leiderschap. Mijn specialiteit is hulphond training, voor mensen met een lichamelijke beperking en/of een uitdaging op psychisch en sociaal gebied.”

‘Een hond helpt iedereen’

“Ik heb er ook een boek over geschreven, genaamd ‘Een hond helpt iedereen’. Het fenomeen hulphond is meestal bekend door hun werk voor blinden, doven en mensen met een lichamelijke beperking. Voor de laatste groep denk je al snel aan de ‘breng-en-haal functie’ van een hond. Maar een hond doet ook psychisch veel voor je, in positieve zin. In het boek beschrijf ik bepaalde inzichten en alternatieven voor mensen die (nog) onwetend zijn over de kracht van honden.”

Puur Bosbaden

“Door met mensen en honden te werken, merkte ik dat ik goed ben in het coachen. Het vak inspireerde me steeds meer en door de honden kwam ik veel in de natuur. Ik ontdekte hoe goed mij dit deed en wilde mezelf verder ontwikkelen. Ik heb vervolgens een opleiding tot natuurcoach gevolgd en tot gids Shinrin-Yoku. Hieruit is mijn onderneming Puur Bosbaden ontstaan. In dit werk speelt natuurtherapie, oftewel Shinrin-Yoku, een grote rol. Dat is een Japans woord en betekent letterlijk ‘baden in het bos’: je dompelt je helemaal onder in het bos. Je stelt je zintuigen open, waardoor je je erg kunt verbinden met de natuur. Dat verbetert je gezondheid en het brengt je op een dieper niveau waardoor je lichaam en geest kunnen ontspannen. Daarmee ontstaat ruimte en inzicht om tot jezelf te komen. Het is perfect voor mensen met een drukke baan of onderneming.”

Focus op leiders

“Met Puur Bosbaden focus ik me met name op leiders van een onderneming, afdeling of team die met heel veel uitdagingen geconfronteerd worden. Die zich realiseren dat we onderdeel uitmaken van een groter geheel en die op andere wijze met leiderschap om willen gaan. Ik coach al meer dan een jaar en ik zie echt wat dat doet. Dat is meteen een voordeel aan het 1-op-1-werken: je merkt het van dichtbij. De kernboodschap van de sessies blijft: durf te vertrouwen op ‘het niet weten’ en op je intuïtie. De kracht van het bewustzijn, innerlijke wijsheid en helderheid is het eenzijdige rationele verstand veruit de baas.”

Puur Honden en Puur Bosbaden hebben voor mij hetzelfde doel: mensen (weer terug) in hun kracht zetten om vanuit natuurlijk leiderschap met aandacht en verbinding te leven.

Onderneming runnen

Het ondernemen zat al in de familie van Sandra. “Zowel mijn ouders als mijn broers zijn ondernemers.” Mede daardoor wist zij dat ondernemen ook risico’s nemen is. “Qua werk ben ik heel veel opnieuw begonnen. Ik stopte ergens en had niet meteen iets nieuws, toch heb ik daar altijd vertrouwen in gehouden en bleef ik dicht bij mezelf. Hierdoor kwam het gelukkig altijd goed op mijn (bos)pad.”

“Het is heel pijnlijk om te zien hoeveel mensen in kooien zitten. Op basis van ego, status en geld. Dat is lastig, als je niet in veel onzekerheid durft te stappen.” Aan de mensen die het gevoel hebben vast te zitten in een huidige baan of onderneming, geeft Sandra het volgende mee: “Ga echt staan voor wat jij vindt en voelt. Zet door en zoek de mensen op waar je de aansluiting mee vindt. Er is altijd een groep mensen die er hetzelfde over denkt als jij.”

“Trek je de conclusie dat je misschien een stapje terug moet zetten? Of dat je liever in een vaste structuur van een bedrijf werkt? Kies daar dan voor, maar wees happy. Het leven is te mooi om er niet van te genieten. Ik ben van multinational naar startups én weer terug gegaan om uiteindelijk voor het ondernemerschap te kiezen. Het heeft me ontzettend veel gebracht.”

Wil je meer weten over Sandra en haar werkzaamheden? Kijk dan op haar websites: www.puurhonden.nl en www.puurbosbaden.nl.

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar lisa@zzpservicedesk.nl. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.