ZZP Servicedesk

Sekswerkers zijn ook zzp’ers

Sekswerkers zijn ook zzp’ers

Sekswerkers moeten, net als andere zelfstandig professionals, een zakelijke rekening kunnen openen bij een bank, meldt Marith Rebel van de PvdA.

PvdA komt op voor belangenorganisatie Proud
Proud, een belangenorganisatie voor sekswerkers, probeerde een zakelijke rekening te openen bij de bank Triodos, maar werd geweigerd. Triodos wil geen diensten verlenen ‘aan zakelijke relaties die zich met hun activiteiten in de sector pornografie begeven’.

Volwaardig zzp’er

Rebel vraagt aan Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën, of hij met de banken over dit onderwerp kan praten. Sekswerkers hebben een legaal beroep, staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en betalen belasting. Zij zijn volgens Rebel dan ook volwaardige zzp’ers.

Aftrekbare kosten

Rebel wilt dat de kosten voor kleding en verzorging aftrekbaar worden van de inkomstenbelasting voor sekswerkers. Dit zijn immers nodige kosten. Op dit moment is dat niet in alle gevallen mogelijk, aldus de Belastingdienst: “De kosten die nodig zijn voor de bedrijfsvoering zijn onder meer kosten van huur kamer, vervoer, condooms etc. In de administratie moeten de bonnen ervan aanwezig zijn. De kosten van kleding en persoonlijke verzorging zijn niet aftrekbaar.”

Bezorgd

Rebel maakt zich zorgen over de sekswerkers. Als je geen zakelijke rekening kunt openen als prostituee, dan ben je kwetsbaar voor pooiers en mensenhandelaren. Zonder rekening sta je buiten de maatschappij en is de grip die pooiers op je kunnen hebben groter.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.