ZZP Servicedesk

Slimmer ondernemen met een goede buffer

Slimmer ondernemen met een goede buffer

Ken je dat gevoel? Je hebt een grote klus afgerond en de factuur komt binnen. Tijd om dat te vieren of jezelf te belonen met iets leuks. Maar als slimme ondernemer zet je meteen wat apart. Je moet immers rekening houden met belasting, onvoorziene omstandigheden en je oude dag. Hoeveel zet je nu eigenlijk apart voor een goede financiële buffer?

Tips om je financiën beter te plannen
Zodra je start met je bedrijf, moet je eigenlijk al beginnen met het opbouwen van een buffer. Doe het eerste jaar het wat zuinig aan, ook al maak je meteen een goede omzet. De kans is namelijk reëel dat je eerste bedrijfsjaren zullen fluctueren. Als het even wat minder gaat, zul je het verlies zelf moeten opvangen. Dan komt het goed van pas dat je wat geld opzij hebt gezet. Het zou mooi zijn als je een aantal maanden ermee kunt overbruggen. Het liefst een half jaar. Dit bedrag zal voor iedereen anders zijn, afhankelijk van wat je verdient, of je AOV hebt, pensioen opbouwt, hoge vaste lasten of niet. En hoeveel salaris je jezelf geeft.
Ook moet je rekening houden met de periodes waarin minder werk voorhanden is, zoals de komkommertijd. Niet werken betekent immers geen omzet. En niet in de laatste plaats is er de belastingdienst. Wat er binnenkomt aan omzet is natuurlijk nog niet helemaal van jou. De belastingdienst wil zijn deel er nog van. Tussen de 20 en 30 procent van je omzet daarvoor te reserveren, is raadzaam.

Veelvoorkomend probleem

Hoe dan ook, een goedgevulde zakelijke rekening geeft rust in je bedrijfsvoering. Toch zijn er veel zzp’ers die niet beschikken over een degelijke buffer, bijvoorbeeld omdat de zaken even wat minder gaan, ze in de knoop komen met de belastingdienst of omdat ze zelf het niet zo goed kunnen regelen. “Het is een veelvoorkomend probleem onder zelfstandigen”, stelt Ron Gerssen, directeur van administratiekantoor LRA (Leidsche Rijn Adviesgroep) in De Meern. Hij doet ongeveer duizend belastingaangiftes per jaar en helpt ondernemers hun financiën op orde te krijgen.
Het verschilt overigens wel per branche, stelt hij. “Je merkt dat zzp’ers die meer onderlegd zijn in het omgaan met geld, beter weten dat ze geld opzij moeten zetten dan mensen die dat minder hebben. Een zzp’er in de bouw bijvoorbeeld, geeft zijn geld meestal eerder uit dan een andere zzp’er. We zien het vaak. Het is gevaarlijk om gebruik te maken van liquiditeit als er nog kosten en belastingen moeten worden betaald. Het niet opbouwen van een goede buffer heeft vervelende consequenties als je onverwachte kosten krijgt, tijdelijk geen werk hebt of belasting moet betalen. Dan moet je betalingsregelingen gaan treffen.”

Prognose maken

Maar hoeveel moet je nu apart zetten voor een beetje een goede buffer? Om dat te berekenen raadt Gerssen aan om voor jezelf een prognose te maken over de winst die je gaat maken. “Maak op basis daarvan een berekening hoeveel geld je opzij zet. Kijk naar wat je winst is in het kwartaal, -omzet min kosten-, en zet daarvan 40 procent apart. Dat is fors, maar het is goed om het wat ruimer te nemen. Hiermee dek je de belasting af voor de inkomstenbelasting en onvoorziene kosten die eraan komen. Zet daarnaast ook in ieder geval de btw die je terugkrijgt meteen apart.”
Hoe meer je verdient, hoe belangrijker het is dat je een goede buffer opbouwt. Als zzp’er heb je nu eenmaal aardig wat mogelijkheden voor belastingaftrek. Denk aan de startersaftrek, de MKB Winst-vrijstelling en de Zelfstandigenaftrek. Gerssen: “Als je kunt voldoen aan het urencriterium betaal je, afhankelijk van de winst, over de eerste 10.000 tot 15.000 euro geen inkomstenbelasting. Als je hogere winsten verwacht zou ik adviseren vooraf een voorlopige aanslag aan  te vragen waarmee je maandelijks alvast een bedrag betaalt. Hiermee kun je dan ook eenvoudiger je liquiditeiten beheersen en onvoorziene uitgaven opvangen. Dat voorkomt problemen. En het is altijd beter om uiteindelijk geld terug te krijgen omdat je iets te veel hebt betaald, dan een grote klapper achteraf.”
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.