ZZPSERVICEDESK

Sneller lezen, meer onthouden

Sneller lezen, meer onthouden

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je verzekeringspolis, contracten, bedrijfsanalyses of juridische stukken: dit soort teksten doorlezen is vaak een flinke klus. Snellezen kan je tijd besparen. Expert Jan-Willem Ouwehand vertelt over het nut van snellezen tijdens je werk en geeft tips.
Tips van trainer Jan-Willem Ouwehand
Een studie naast je baan is goed voor je ontwikkeling, maar soms best zwaar. Daarom zocht Jan-Willem Ouwehand een manier om zijn studielast te verlichten. “Vooral lezen kostte veel tijd,” vertelt hij. Hij besloot een cursus snellezen te volgen. “Ik kan nu bijna vijf keer zo snel lezen als voorheen. Dat hielp me enorm bij de opleiding én tijdens mijn werk.”
 

Cursussen

Jan-Willem verdiepte zich verder in het snellezen en was zo enthousiast dat hij besloot om zelf cursussen te geven. Sinds 2005 is hij zelfstandig ondernemer en geeft hij trainingen in snellezen en mindmappen. Hij doet dat naast een baan in loondienst. “Want je moet het zelf toepassen om het anderen te kunnen leren,” vindt hij.
 
Tijdens een van zijn dagsessies in het Van der Valk Hotel in Breukelen zijn cursisten uit allerlei disciplines aanwezig: een basisschoollerares, een gemeenteraadslid, juridisch medewerkers. Ze willen niet alleen sneller leren lezen, maar ook sneller de essentie van een tekst begrijpen. Eén van de juridisch medewerkers vraagt zich af of dat wel kan. “Als je sneller leest, mis je dan niet de helft?”
 

Betere concentratie

Volgens Jan-Willem niet. “Sneller lezen gaat gepaard met betere concentratie. Hoe sneller je leest, hoe minder snel je raakt afgeleid door gedachtes of je omgeving,” vertelt hij. “Lezen kan echt veel sneller. We denken met een snelheid van 800 tot 1400 woorden per minuut, maar we lezen met 200 tot 300 woorden per minuut. Dat komt onder andere doordat we op school hebben geleerd om teksten voor te lezen in ons hoofd. Dat is helemaal niet nodig.”
 
Om aan te tonen dat het werkt doen de cursisten voor- en achteraf een leestest. Ze houden bij hoelang ze erover doen om de tekst te lezen en beantwoorden vragen over de inhoud. Wat blijkt: de deelnemers lezen gemiddeld twee keer zo snel aan het eind van de ochtend, terwijl ze evenveel of zelfs meer tekstbegripvragen juist beantwoorden.
 

Snelwegprincipe

“Je onthoudt meer dan je denkt,” zegt Jan-Willem. “Je moet niet te lang blijven hangen op een zinsdeel, maar gewoon dóórlezen. Dat noem ik het snelwegprincipe. Als je eerst 120 kilometer per uur over de snelweg reed en daarna nog maar 50 mag, merk je dat je gedachten afdwalen. Je gaat je minder concentreren. Zo werkt het ook met lezen. Laat je niet afleiden, maar markeer delen waar je later nog eens op terug wilt komen.”
 

Welke tips heeft hij nog meer?

-Volg met je ogen een pen, markeerstift of je vinger terwijl je leest. Dit zorgt dat je ogen de tekst regelmatiger en dus vlotter volgen;
-Laat je niet afleiden. Ga het liefst op een rustige plek zitten en zorg voor een opgeruimd bureau. Plaats je boek of artikel het liefst op een schuin lessenaartje op je bureau;
-Vergroot je fixatiegebied. Probeer niet per woord te lezen, maar per zinsdeel dat je in één oogopslag ziet. Op de website van Effectivitijd kun je oefenen.
-Lees nooit te lang achter elkaar: dan verslapt je concentratie en lees en onthoud je minder snel. Neem pauze na maximaal drie kwartier tot een uur.
 
Volgens de cursusleider moet je snellezen echt zien als een vaardigheid. “Het is een van de tools uit je gereedschapskist,” zegt hij. “Wil je in het weekend ontspannen met een boek, dan moet je gewoon lekker de tijd nemen om te fantaseren. Maar wil je vlot een cursusboek of je verzekeringspolis doornemen, dan komt snellezen goed van pas.”
 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

Plus: is de inrichting van een kantoor aan huis aftrekbaar?
Als zzp’er kun je veel kosten besparen door kantoor aan huis te houden. Je rekent direct af met huur- en reiskosten. Maar kun je…
creatief boekhouden tips voor meer winst zzp
Het klinkt niet al te positief: creatief boekhouden om minder belasting te hoeven betalen. Toch zijn er slimmigheden genoeg die legaal zijn en waarmee…
Helpt jouw partner binnen de onderneming?
Is je partner nauw betrokken bij je bedrijf? Houdt hij of zij jouw bonnetjes bij of werkt je partner je offertes uit omdat je…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.