ZZP Servicedesk

Stappenplan starten als zzp’er in de bouw

Stappenplan starten als zzp’er in de bouw

Beginnen als zzp’er in de bouw? Lees in dit stappenplan wat u moet regelen en doen voor een vliegende start.

U wilt starten in de bouw. Badkamer verbouwen, aanbouw plaatsen, een grote schilderklus doen. Welke zaken moet u weten en regelen voordat u begint? Dit stappenplan helpt u op weg. Let er bijvoorbeeld op dat er bedrijfstakken zijn met verplichte pensioenfondsen. En dat u zelf moet zorgen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

1. Doe marktonderzoek

In de bouw beginnen, vereist tijd en onderzoek. Zoek uit waarin u beter of anders bent dan andere zzp’ers die in de bouw werkzaam zijn. Waarin kunt u zich onderscheiden? Wie zijn uw klanten en wat willen ze? Doe marktonderzoek en bepaal uw strategie voor de komende jaren.

2. Schrijf uw bedrijf in bij KVK

U moet uw onderneming inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id) binnen 5 dagen thuisgestuurd.

Kies een rechtsvorm die bij u past

Als startende ondernemer moet u een rechtsvorm kiezen. Kies met hulp van de beslistool een rechtsvorm die bij uw situatie past.

3. Bereken hoeveel geld u nodig heeft

In de bouw heeft u vaak geld nodig om te kunnen starten. Bijvoorbeeld voor gereedschap of om uw bedrijfsbus te leasen of kopen. Maar denk ook aan kantoorartikelen of een boekhoudpakket. Lees meer over de start van uw bedrijf financieren.

Maak een investeringsbegroting

Maak een investeringsbegroting. Daarin meldt u met welk eigen vermogen en vreemd vermogen (in goederen en/of geld) u start. In het KVK Geldboek leest u hoe u een investerings- en financieringsbegroting opstelt.

4. Regel uw administratie en belastingen

U krijgt te maken met de Belastingdienst. Zo moet u omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting betalen. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kunt u bij uw aangifte gebruikmaken van aftrekposten en fiscale regelingen. U betaalt dan minder belasting. De Belastingdienst stelt ook eisen aan uw administratie en wat u op uw rekeningen zet.

5. Regel uw pensioen

U bent niet automatisch verzekerd voor uw pensioen. U moet hier meestal zelf voor zorgen.

Check of u moet deelnemen aan een pensioenfonds

In een aantal sectoren bestaat een verplicht bedrijfstakpensioenfonds. Bent u ondernemer in één van de volgende bedrijfstakken? Dan is deelname aan het bedrijfstakpensioenfonds ook voor u verplicht:

6. Stel een offerte op en gebruik algemene voorwaarden

Stel bij uw opdrachten altijd u een offerte op. Noem daarin alle afspraken. Vermeld onder meer de kosten van materialen, transport, uurtarief, aantal uren en btw. Leg vast wie waar verantwoordelijk voor is. Door algemene voorwaarden te gebruiken, kunt u misverstanden met klanten en leveranciers voorkomen. Zo dekt u zichzelf in en voorkomt u onduidelijkheden achteraf.

7. Werk samen met andere zzp’ers in de bouw

Als er in de nieuwbouwsector weinig werk is, kunt u ook in de particuliere markt werken. Door daar samen te werken met andere zzp’ers maakt u nog steeds goede kansen op werk. Zorg er daarom voor dat u kunt samenwerken met andere zzp’ers zoals stukadoors, elektriciens en loodgieters. U kunt zo met korting materialen inkopen of opdrachten delen op momenten dat u het zelf te druk heeft of de klus niet alleen aankan.

8. Verzeker uzelf

Wat als u tijdens een klus per ongeluk een kostbare HR++ ruit breekt? Of u valt van uw ladder en breekt een been? U kunt op verschillende manieren de risico’s voor uw bedrijf beperken. Denk aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Als ondernemer in de bouw krijgt u te maken met verplichte- en niet-verplichte verzekeringen. Vraag bij verschillende verzekeringsaanbieders naar de voorwaarden, de verzekerde dekkingsrisico’s en de premiekosten.

Vraag een VCA-certificaat aan

VCA betekent Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit is een programma dat uw bedrijf helpt om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Het is niet verplicht om een VCA-certificaat te hebben. Maar steeds meer opdrachtgevers stellen dit wel als voorwaarde. Ook verzekeringsmaatschappijen vragen naar een VCA-certificaat.

Feiten en cijfers: hoeveel starters zijn er in de bouw?

De grafiek toont het aantal opgerichte bedrijven met één werkzame persoon in de bouwsector per kwartaal.

Vliegende start maken als ondernemer?
Ontvang GRATIS de ultieme starters checklist
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

Vliegende start maken als ondernemer?
Ontvang GRATIS de ultieme starters checklist