ZZP Servicedesk

Steunpakket 2.0 voor zzp’ers gepresenteerd: dit zijn de belangrijkste veranderingen

Steunpakket voor ondernemers bekend

Steunpakket 2.0 voor zzp’ers gepresenteerd: dit zijn de belangrijkste veranderingen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Van 1 juni tot eind september kunnen zzp'ers de Tozo-uitkering verlengen of aanvragen. De versoepelde voorwaarden uit Tozo 1 worden meegenomen, maar er gaat ook iets veranderen. Andere steunmaatregelen voor zzp'ers worden verlengd. Dit heeft het kabinet op 20 mei bekendgemaakt.

De afgelopen maanden konden zzp’ers een Tozo-uitkering (inkomensaanvulling) aanvragen met versoepelde voorwaarden. Het ging hierbij vooral om versoepeling in de vermogenstoets, de levensvatbaarheid van de onderneming en de kostendelersnorm.

Partnertoets is leidend voor uitkering Tozo 2

Voor Tozo 2 (verlenging van drie maanden) zal het inkomen van de partner meetellen. Dit is bepalend voor de hoogte van de uitkering. In de aankomende maanden zullen huishoudens met een inkomen onder het social minimum aanspraak houden op de financiële bijstand voor levensonderhoud. De verwachting is dat, door deze maatregel, minder zzp’ers gebruik zullen maken van de uitkering. De datum waarop de uitkering kan worden aangevraagd zal per gemeente verschillen. Je kunt de uitkering aanvragen tot 30 september 2020.

Let op: de verlenging van de Tozo gaat niet automatisch. Tozo 2 dien je dus zelf opnieuw aan te vragen.

De mogelijkheid om een lening aan te vragen voor bedrijfskrediet blijft bestaan.

TOGS vervangen door TVL

De TOGS (eenmalige uitkering van 4.000) euro zal niet worden verlengd na 26 juni 2020. Bedrijven in sectoren die in aanmerking komen voor de TOGS kunnen straks van de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gebruikmaken. Dit is de opvolger van de TOGS. Een bedrijf krijgt maximaal 20.000 euro voor een periode 3 maanden als het bedrijf een omzetverlies van meer dan 30 procent heeft. Dit is een belastingvrije tegemoetkoming.

Klein Krediet Corona (KKC)

Ondernemers, met een klein bedrijf, kunnen in het vervolg snel en eenvoudig een kleine lening aanvragen bij financiers, met de Klein Krediet Corona (KKC). Binnen de KKC-regeling staat de overheid voor 95 procent garant voor leningen van 10.000 tot 50.000 euro, met een looptijd van maximaal 5 jaar en maximale rente van 4 procent. De kredietregeling moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Aanvraag uitstel betalen van belasting verlengd

Zzp’ers kunnen tot en met 1 september uitstel voor het betalen van de belasting aanvragen. Dit is zonder extra voorwaarden en mogelijke boetes.

Versoepeling urencriterium

De eerder bekendgemaakte versoepeling van het urencriterium en uitstel betaling van hypotheekverplichtingen worden ook verlengd tot 1 september 2020.

Andere steunmaatregelen

Maatregelen als Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten, versoepelende aflossingsvoorwaarden voor microkredieten via Qredits, en uitstel op aflossing op leningen bij banken blijven ongewijzigd. Hier lees je daar meer over.

Meer nieuws rondom de (steun)maatregelen voor zzp’ers lees je in dit dossier.

Download hier een overzichtelijk schema met alle steunmaatregelen voor zzp’ers.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

starten in coronatijd
Financiële crises blijken meer dan eens het startschot voor gigantische ondernemingen. General Motors, Microsoft, Google, Burger King en Salesforce zijn slechts een greep uit de talloze voorbeelden, die in economisch zwaar weer gestart zijn. Is…
Als je als zzp’er btw-plichtig bent per kwartaal, dan moet je voor einde van deze maand de btw-aangifte indienen over het eerste kwartaal van 2021, dus over de maanden januari, februari en maart. Doe dit op tijd, want uiterlijk 30 april moet de…
ZZP Schema tegemoetkomingen financiële regelingen zzp servicedesk
Het kabinet heeft de regelingen uit het noodpakket voor zzp’ers gepresenteerd. Welke regelingen zijn dit en hoe kom je er als zzp’er voor in aanmerking?…
Verplichte AOV voor zzp'ers duurt nog jaren
In het Pensioenakkoord is afgesproken dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen zou komen. Zzp’ers betalen dan maandelijks premie. Een jaar geleden, maart 2020, presenteerden de organisaties in de Stichting van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.