ZZP Servicedesk

Steunpakket 2.0 voor zzp’ers gepresenteerd: dit zijn de belangrijkste veranderingen

Steunpakket 2.0 voor zzp’ers gepresenteerd: dit zijn de belangrijkste veranderingen

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Van 1 juni tot eind augustus kunnen zzp'ers de Tozo-uitkering verlengen of aanvragen. De versoepelde voorwaarden uit Tozo 1 worden meegenomen, maar er gaat ook iets veranderen. Andere steunmaatregelen voor zzp'ers worden verlengd. Dit heeft het kabinet op 20 mei bekendgemaakt.

De afgelopen maanden konden zzp’ers een Tozo-uitkering (inkomensaanvulling) aanvragen met versoepelde voorwaarden. Het ging hierbij vooral om versoepeling in de vermogenstoets, de levensvatbaarheid van de onderneming en de kostendelersnorm.

Partnertoets is leidend voor uitkering Tozo 2

Voor Tozo 2 (verlenging van drie maanden) zal het inkomen van de partner meetellen. Dit is bepalend voor de hoogte van de uitkering. In de aankomende maanden zullen huishoudens met een inkomen onder het social minimum aanspraak houden op de financiële bijstand voor levensonderhoud. De verwachting is dat, door deze maatregel, minder zzp’ers gebruik zullen maken van de uitkering. De datum waarop de uitkering kan worden aangevraagd zal per gemeente verschillen. Je kunt de uitkering aanvragen tot 30 september 2020.

Let op: de verlenging van de Tozo gaat niet automatisch. Tozo 2 dien je dus zelf opnieuw aan te vragen.

De mogelijkheid om een lening aan te vragen voor bedrijfskrediet blijft bestaan.

TOGS vervangen door TVL

De TOGS (eenmalige uitkering van 4.000) euro zal niet worden verlengd na 26 juni 2020. Bedrijven in sectoren die in aanmerking komen voor de TOGS kunnen straks van de Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) gebruikmaken. Dit is de opvolger van de TOGS. Een bedrijf krijgt maximaal 20.000 euro voor een periode 3 maanden als het bedrijf een omzetverlies van meer dan 30 procent heeft. Dit is een belastingvrije tegemoetkoming.

Klein Krediet Corona (KKC)

Ondernemers, met een klein bedrijf, kunnen in het vervolg snel en eenvoudig een kleine lening aanvragen bij financiers, met de Klein Krediet Corona (KKC). Binnen de KKC-regeling staat de overheid voor 95 procent garant voor leningen van 10.000 tot 50.000 euro, met een looptijd van maximaal 5 jaar en maximale rente van 4 procent. De kredietregeling moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie.

Aanvraag uitstel betalen van belasting verlengd

Zzp’ers kunnen tot en met 1 september uitstel voor het betalen van de belasting aanvragen. Dit is zonder extra voorwaarden en mogelijke boetes.

Versoepeling urencriterium

De eerder bekendgemaakte versoepeling van het urencriterium en uitstel betaling van hypotheekverplichtingen worden ook verlengd tot 1 september 2020.

Andere steunmaatregelen

Maatregelen als Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten, versoepelende aflossingsvoorwaarden voor microkredieten via Qredits, en uitstel op aflossing op leningen bij banken blijven ongewijzigd. Hier lees je daar meer over.

Meer nieuws rondom de (steun)maatregelen voor zzp’ers lees je in dit dossier.

Download hier een overzichtelijk schema met alle steunmaatregelen voor zzp’ers.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

eigen bedrijf beginnen tijdens corona
Financiële crises blijken meer dan eens het startschot voor gigantische ondernemingen. General Motors, Microsoft, Google, Burger King en Salesforce zijn slechts een greep uit…
Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…
Whitepaper belastingmaatregelen
Gratis premium Download Belastingmaatregelen voor zzp’ers in tijd van corona Belastingmaatregelen op een rij Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven…
Invulmodel bezwaarschrift Tozo
Gratis premium Download Bezwaarschrift afgewezen tozo-aanvraag Invulmodel bezwaarschrift De Tozo-regeling valt onder de werking van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en zzp’ers hebben daarom…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.