ZZP Servicedesk

Tevredenheid over financiële situatie neemt onder zzp’ers hard af

bezorgde zzp'er aan keukentafel

Tevredenheid over financiële situatie neemt onder zzp’ers hard af

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Elke twee jaar houden TNO en het CBS een enquête onder duizenden zzp’ers om hen aan de tand te voelen over hun financiën, gezondheid en tevredenheid. Wat valt op uit de nieuwste editie van de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA)? We zetten de belangrijkste inzichten voor je op een rij.

Financiële situatie

In topjaar 2019 beoordeelde meer dan de helft van alle zzp’ers hun financiële situatie als goed tot zeer goed. Hoe is de realiteit 2021? Een stuk minder rooskleurig. Slechts 40% kan zich nog herkennen in deze stelling.

De oorzaak van deze harde daling laat zich gemakkelijk raden. Ruim de helft van alle zelfstandigen zegt dat de vraag naar hun producten of diensten tijdens de coronacrisis is afgenomen.

Van de 8.000 ondervraagden geeft 38%  aan tijdelijk hun onderneming hebben moeten sluiten of tijdelijk niet hebben kunnen werken. Hoewel de coronastress  in nagenoeg elke sector voelbaar was, verschilde de financiële impact tussen sectoren enorm.

Sectoren met afnemende vraag door coronacrisis

Veel zzp’ers in de dienstverlenende sector hebben rake klappen moeten verwerken. Vooral kappers, schoonheidsspecialisten, koks, creatievelingen, taalkundigen, kunstenaars, grafisch vormgevers en zzp’ers in de transportsector hadden het zwaar te verduren.

Overzicht sectoren met afnemende vraag tijdens coronacrisis

Sectoren met toenemende vraag

Een klein deel van de zzp’ers (ruim 10%) rapporteerden meer omzet tijdens crisis. Deze minderheid lijkt dan ook flink te hebben geprofiteerd: 72% van deze groep beoordeelt de financiële situatie nu als (zeer) goed.

Vooral technische en commerciële zzp’ers konden stijgingen rapporteren. Zpp’ers in de zorg profiteerden vaak ook financieel.

Aanpassingsvermogen

Veel zzp’ers hebben tijdens de crisis fantastisch aanpassingsvermogen getoond. Zo zagen we personal trainers die online les zijn gaan geven en presentatietrainers die bezorger zijn geworden. Bijna 30% is meer gaan werken vanuit huis en heeft de tijd genomen diensten en producten anders aan te bieden of het bedrijf volledig te herinrichten.

Aanpassingsvermogen zzp'ers tijdens coronacrisis

Bekijk hier de volledige resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid van TNE en het CBS.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

belasting
Ben je als zzp’er in liquiditeitsproblemen geraakt door de coronamaatregelen, dan kan je uitstel van betaling krijgen tot 1 oktober 2022. Een verzoek daartoe moet voor 1 juli 2021 bij de belastingdienst zijn ingediend. De Tweede Kamer wil echter…
laptop and shopping bags, online shopping concept.
Lever je met jouw webshop goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen en behaal je met die webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar je…
Mike Verbruggen aan bureau
Opgroeiende met ondernemende ouders werd Mike Verbruggen van jongs af aan continu blootgesteld aan ondernemersprikkels. Sinds de middelbare school had hij de vurige wens een succesvolle ondernemer te worden. Zijn wens is niet veranderd. Zijn…
zzper berekent btw webwinkel
Lever je met jouw webshop goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen en behaal je met die webshop een jaaromzet van 10.000 euro of meer? Dan moet je die btw vanaf 1 juli 2021 meestal aangeven in het EU-land waar je levert….

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.