ZZP Servicedesk

Tevredenheid over financiële situatie neemt onder zzp’ers hard af

bezorgde zzp'er aan keukentafel

Tevredenheid over financiële situatie neemt onder zzp’ers hard af

Elke twee jaar houden TNO en het CBS een enquête onder duizenden zzp’ers om hen aan de tand te voelen over hun financiën, gezondheid en tevredenheid. Wat valt op uit de nieuwste editie van de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA)? We zetten de belangrijkste inzichten voor je op een rij.

Financiële situatie

In topjaar 2019 beoordeelde meer dan de helft van alle zzp’ers hun financiële situatie als goed tot zeer goed. Hoe is de realiteit 2021? Een stuk minder rooskleurig. Slechts 40% kan zich nog herkennen in deze stelling.

De oorzaak van deze harde daling laat zich gemakkelijk raden. Ruim de helft van alle zelfstandigen zegt dat de vraag naar hun producten of diensten tijdens de coronacrisis is afgenomen.

Van de 8.000 ondervraagden geeft 38%  aan tijdelijk hun onderneming hebben moeten sluiten of tijdelijk niet hebben kunnen werken. Hoewel de coronastress  in nagenoeg elke sector voelbaar was, verschilde de financiële impact tussen sectoren enorm.

Sectoren met afnemende vraag door coronacrisis

Veel zzp’ers in de dienstverlenende sector hebben rake klappen moeten verwerken. Vooral kappers, schoonheidsspecialisten, koks, creatievelingen, taalkundigen, kunstenaars, grafisch vormgevers en zzp’ers in de transportsector hadden het zwaar te verduren.

Overzicht sectoren met afnemende vraag tijdens coronacrisis

Sectoren met toenemende vraag

Een klein deel van de zzp’ers (ruim 10%) rapporteerden meer omzet tijdens crisis. Deze minderheid lijkt dan ook flink te hebben geprofiteerd: 72% van deze groep beoordeelt de financiële situatie nu als (zeer) goed.

Vooral technische en commerciële zzp’ers konden stijgingen rapporteren. Zpp’ers in de zorg profiteerden vaak ook financieel.

Aanpassingsvermogen

Veel zzp’ers hebben tijdens de crisis fantastisch aanpassingsvermogen getoond. Zo zagen we personal trainers die online les zijn gaan geven en presentatietrainers die bezorger zijn geworden. Bijna 30% is meer gaan werken vanuit huis en heeft de tijd genomen diensten en producten anders aan te bieden of het bedrijf volledig te herinrichten.

Aanpassingsvermogen zzp'ers tijdens coronacrisis

Bekijk hier de volledige resultaten van de Zelfstandigen Enquête Arbeid van TNE en het CBS.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.