ZZP Servicedesk

Tips om gedisciplineerd te werken

Tips om gedisciplineerd te werken

Er is al veel over gezegd en geschreven en dat is ook terecht. Discipline is een van de grote krachten van een zelfstandig ondernemer. Heb je moeite om je aan (door jezelf) opgelegde verplichtingen te houden, dan ga je behoorlijk wat uitdagingen tegenkomen wanneer je voor jezelf begint. Ik wil graag wat tips geven die je het makkelijker kunnen maken het werk af te krijgen, ook op de momenten dat je er even geen zin in hebt.

Blog van Helma Lensen – Aertssen | Goacid

Denk aan het grote plaatje

Probeer altijd het grote plaatje voor ogen te houden. Okay, je hebt misschien geen zin om nu de administratie te doen. Je gaat liever wat leuks met het gezin doen of in het zonnetje zitten. Maar onthoud dat je facturen moet sturen om betaald te krijgen. Het grote plaatje is een goedlopend bedrijf waarmee je jouw geld kunt verdienen.

Maak het waar

Blijf denken vanuit het oogpunt van de klant. Houd in gedachte hoe jij als klant graag behandeld wilt worden en handel hier ook naar. Wanneer je afspraken maakt met leveranciers of bedrijven, wil jij ook graag dat zij zich hieraan houden. Zorg dat jij dit naar jouw klanten toe ook waarmaakt. Merk je dat je vaak tegen gemaakte afspraken aanhikt? Probeer deze dan ruimer te plannen zodat je meer tijd hebt om de afspraken na te komen.

Blijf bij jezelf

Ga geen werkzaamheden aannemen of beloftes maken waar je jezelf niet prettig bij voelt. Doe je dit toch, omdat een klant speciaal is, noteer dit dan voor jezelf. Dit kun je gebruiken als motivatie op het moment dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt om aan de slag te gaan. Bedenk waarom je ook alweer ja gezegd hebt tegen de opdracht of waarom je de belofte hebt gemaakt.

Beloon jezelf

Beloon jezelf voor de taken die je echt niet leuk vindt. Elke ondernemer heeft werkzaamheden die niet de top tien van favoriete dingen halen. Toch zullen deze werkzaamheden vaak wel uitgevoerd moeten worden. Ondanks dat je veel kunt uitbesteden wanneer jouw budget dit toelaat: geen enkele baan is optimaal. Motiveer jezelf door kleine beloningen in het vooruitzicht te stellen. Bijvoorbeeld: wanneer ik dit gedaan heb neem ik een uurtje pauze om iets leuks te gaan doen.

Vind een motivator

Zorg voor motivators. Niet de sprekers die je kunt inhuren die over hete kolen lopen en tjakka of iets roepen, maar iemand die dichtbij je staat. Iemand die je even kunt bellen wanneer je er doorheen zit. Terwijl je binnen een bedrijf vaak met collega’s werkt die je kunnen motiveren tijdens een baaldag, kan het werk als zelfstandig ondernemer soms eenzaam zijn. Vraag jouw man, vrouw, vriend, vriendin of je hem/haar af en toe mag bellen. Zorg dat het iemand is die net zo enthousiast is over jouw bedrijf als jij bent. Deze persoon kan je helpen om het grote plaatje te blijven zien wanneer je het zelf even kwijt bent.

Heb plezier

En de allerbelangrijkste tip: blijf plezier in je werk houden. Wanneer je merkt dat je als zelfstandig ondernemer meer werkzaamheden doet die je niet leuk vindt dan werkzaamheden die je wel leuk vindt, is het wellicht tijd om eens kritisch te kijken naar het bedrijf. Is dit wel wat je voor ogen had toen je voor jezelf begon? En zo nee, wat zou je eraan kunnen doen om dit te veranderen? Ondanks dat elk werk minder leuke kanten heeft, heb je als zelfstandig ondernemer vaak wel de luxe om het werk om te vormen naar iets wat je echt leuk vindt.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.