ZZP Servicedesk

Tips om het jaar goed af te sluiten

Tips om het jaar goed af te sluiten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het is alweer december, wat vliegt de tijd… 2014 is bijna voorbij en een vers nieuw jaar staat weer voor de deur. December is voor mij altijd een maand van afsluiting en januari een maand van nieuwe starten.
Blog van Kelly Bakker | Macloune
Ik ben zelf niet zo van het digitale-kantoor-tijdperk. Zo heb ik nog een papieren agenda. Ik houd van de aanblik van mijn nieuwe agenda, alle pagina’s vers, leeg en genoeg tijd en ruimte voor nieuwe afspraken en leuke projecten. Natuurlijk is dat een illusie, want mijn agenda voor januari en februari begint al weer behoorlijk vol te lopen. Maar het moment dat ik hem uit de winkel haal en thuis opensla, is hij nog leeg en lijkt heel even de wereld voor me open te staan.

Afsluiting: facturen nog dit jaar versturen

Januari is voor mij de maand met nieuwe mogelijkheden. Maar om dat te bereiken moet je wel eerst het oude afsluiten. Ik probeer dan ook altijd mijn projecten zoveel mogelijk af te ronden in december. Ik neem maar weinig ‘lopende’ projecten mee het nieuwe jaar in. Nu kan dat niet altijd natuurlijk. Een langlopend project loopt uiteraard gewoon door. Maar probeer de korte projecten waar mogelijk af te ronden voordat de kerst begint. Bijkomend voordeel is dat je dan ook de facturen nog in dit jaar kan versturen. Maar houd dan wel rekening met eventuele btw-voordelen en andere leuke aftrekposten en kom niet te hoog uit voor 2014. Soms zijn factureren in het nieuwe jaar meer waard.

Kerstvakantie: opruimen!

Tussen kerst en oud en nieuw vrij nemen is natuurlijk voor iedereen heerlijk. Zelf gebruik ik die tijd om mijn kantoor op te ruimen en alle ‘troep’ van het oude jaar op te bergen en weg te gooien. Een opgeruimd kantoor betekent namelijk ook een opgeruimd hoofd. Zo sluit ik zowel mentaal als fysiek het jaar af. Bijkomend voordeel is dat veel van mijn klanten ook lekker kerstvakantie nemen en ik dus ongestoord mijn opruimwoede de ruimte kan geven.

Een blik op het nieuwe jaar: marketingkalender

Wat ik ook in diezelfde kerstvakantie doe is een marketingkalender voor mezelf maken. Grote bedrijven beginnen daar al in oktober mee, maar die hebben ook veel meer budgetten te verdelen. Ik met mijn zzp-bestaan heb daar geen maanden de tijd voor nodig. Tijdens de vakantie kijk ik terug op wat ik het afgelopen jaar allemaal aan tools heb ingezet, welke zichtbaar resultaat hebben opgeleverd en welke kosten daaraan verbonden waren.
Voor het nieuwe jaar maak ik dan op deze manier een nieuwe kalender:
1. Welk budget heb je? Is dat elke maand gelijk of heb je de ene maand meer dan de andere maand?
    En wat wil je ermee bereiken? Hoeveel leads/potentiële klanten wil je binnenhalen?
2. Welke budgetten gaan naar vaste tools zoals Google AdWords of Facebook Ads?
    En hoeveel hou je dan over?
3. Vervolgens bepaal je maand voor maand welke activiteiten je denkt nodig te hebben om de     
    gewenste resultaten te bereiken. Denk daarbij aan DM-campagnes, e-mail-campagnes, AdWords-
    campagnes, advertenties, persberichten, blogs, sociale media-campagnes, beurzen,
    netwerkbijeenkomsten en alle andere activiteiten die je kan bedenken.
4. Monitor elke activiteit en check de status aan het einde van elke maand. Hoeveel heeft elke actie daadwerkelijk gekost en opgeleverd? Op die manier is het maken van de kalender volgend jaar gemakkelijker.
Natuurlijk is de kalender nooit in één keer helemaal af en zal hij het hele jaar door bijgeschaafd en aangepast moeten worden. Komt er een leuk evenement aan en weet je dat pas in maart, werk dan de kalender bij en zet er een extra beursstand in. Houd met je budget ook altijd rekening met onverwachte kosten.
 

Nog een laatste tip voordat het jaar om is: geniet van de feestdagen!

Je hebt het hele jaar hard gewerkt, het is ook belangrijk te genieten en te ontspannen. Er komt al snel weer een nieuw jaar aan waarin er weer hard gewerkt moet worden. Dus neem de feestdagen goed in je op en kijk om je heen, want de wereld van een zzp’er is vaak al beperkt tot het eigen kantoor. Ga er met de feestdagen dus lekker op uit en kijk wat voor moois er allemaal om je heen te zien is en gebeurt.
 
Voor nu zeg ik: have fun! Op naar het nieuwe jaar!
MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!