ZZP Servicedesk

Uitstel btw-aangifte aanvragen? Dat kan nog tot en met 13 juni 2020

Uitstel btw-aangifte aanvragen? Dat kan nog tot en met 13 juni 2020

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Afgelopen maand ontvingen veel ondernemers een naheffingsaanslag omdat zij hun btw-aangifte nog niet hadden betaald. Dit zijn er vanwege de mogelijkheid van betalingsuitstel door de coronacrisis ruim 291.000; bijna dubbel zoveel als gebruikelijk bij de kwartaalaangifte. De deadline voor de btw-betaling loopt eind deze week af. Daarom herinnert de Belastingdienst ondernemers die uitstel van betaling nodig hebben aan de mogelijkheid om uitstel aan te vragen.

Dit artikel is gepubliceerd op 11 juni 2020.

Dat kan nog tot 13 juni, per brief of via dit formulier. De boete voor de te late btw-betaling wordt automatisch geschrapt nadat uitstel van betaling is verleend.

Tijdens de coronacrisis biedt de Belastingdienst ondernemers met financiële problemen ondersteuning door tal van fiscale maatregelen. De teller staat inmiddels op 25 tijdelijke regelingen, die door het kabinet bijna allemaal zijn verlengd tot 1 oktober 2020. Eén daarvan is de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen, bijvoorbeeld voor de btw-betaling over het eerste kwartaal. “Het aantal naheffingsaanslagen dat wij in mei verstuurden omdat ondernemers nog niet hadden betaald, laat zien dat de coronacrisis veel ondernemers raakt”, licht Arno van Dongen van de Belastingdienst toe. “Ondernemers die een naheffingsaanslag ontvangen kunnen uitstel van betaling aanvragen voor ten minste drie maanden. Daaraan zijn geen speciale voorwaarden verbonden. Dit uitstel gaat in op de dag waarop de ondernemer uitstel aanvraagt. De aanvraag kan eenvoudig gedaan worden via onze website. We roepen ondernemers daarbij op alleen gebruik te maken van de uitstelregeling als zij deze echt nodig hebben.”

Zodra het uitstel van betaling is verleend, wordt de opgelegde boete voor de te late btw-betaling automatisch geschrapt. Het is voor ondernemers niet nodig om hiervoor te bellen of bezwaar te maken. “Ondernemers die al eerder uitstel hebben aangevraagd en nu een naheffingsaanslag ontvingen, hoeven zich geen zorgen te maken: ook hun betaalverzuimboete wordt geschrapt”, legt Van Dongen uit.

Btw-aangifte niet of te laat gedaan

Ondernemers die nog geen btw-aangifte hebben gedaan of deze te laat hebben ingediend, hebben eveneens een naheffingsaanslag ontvangen. Ook zij kunnen uitstel van betaling aanvragen. Daarvoor moeten ze eerst btw-aangifte doen.
Een eventuele boete voor een te late aangifte wordt niet geschrapt. De checklist naheffingsaanslag geeft aan hoe ondernemers alsnog btw-aangifte kunnen doen en welke voorwaarden voor hen gelden.

Langer uitstel nodig

Voor sommige ondernemers kan blijken dat betalingsuitstel van drie maanden niet voldoende is. In dat geval kunnen zij verlenging van betalingsuitstel aanvragen. Hiervoor gelden wel aanvullende voorwaarden. Vanaf de tweede helft van juni biedt de Belastingdienst via zijn website een gebruiksvriendelijk online formulier waarmee de verlenging kan worden aangevraagd. Ondernemers die daar niet op willen wachten, kunnen nu al per brief hun verzoek doen.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…
Derde steunpakket officieel bekendgemaakt dit betekent het voor zzpers
Op vrijdag 28 augustus heeft het kabinet het derde steunpakket voor ondernemers in coronacrisis gepresenteerd. De belangrijkste informatie voor zzp’ers vind je in dit…
aanvragen regelingen zzp coronacrisis
Gratis premium Download ZZP tegemoetkomingen tijdens coronacrisis Welke regelingen zijn er en hoe vraag je ze aan? Het kabinet heeft de regelingen uit het…
Derde steunpakket bijna bekend voor zzp'ers coronacrisis
Het tweede steunpakket loopt af op 1 oktober en daarom zal het kabinet binnenkort een nieuw steunpakket presenteren. Hoewel over veel details nog wordt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.