ZZP Servicedesk

Van KOR naar OVOB

Van KOR naar OVOB

De kleineondernemingsregeling (KOR) is per 1 januari 2020 gemoderniseerd. Deze is vervangen door de omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB).

De KOR

Betaalde jij maximaal €1.883 per jaar aan btw? Dan kwam je in aanmerking voor een belastingvermindering. Betaalde je €1.345 of minder omzetbelasting? Dan hoefde je helemaal geen btw te betalen en was een ontheffing van administratieve verplichtingen mogelijk.

Wat is er per 1 januari 2020 veranderd?

De OVOB heeft de oude KOR vervangen. De OVOB is slechts van belang voor (kleine) ondernemingen. Een evident verschil met de KOR is dat de OVOB ook van toepassing is op rechtspersonen. Stichtingen, verenigingen en bv’s kunnen dus allemaal gebruikmaken van de OVOB. Daarnaast wordt er niet meer gekeken naar de te betalen omzetbelasting. Ondernemers met maximaal €20.000 omzet per jaar kunnen kiezen voor een vrijstelling van de omzetbelasting.

Ondernemers die gebruik maken van de OVOB hoeven geen omzetbelasting in rekening te brengen aan hun afnemers. Daarentegen mogen zij de aan hen in rekening gebrachte omzetbelasting niet aftrekken. Verder worden ondernemers die gebruik maken van de OVOB, ontheven van hun administratieve verplichtingen en hoeven geen btw-aangifte meer te doen. Indien een ondernemer kiest om gebruik te maken van de OVOB wordt de vrijstelling toegepast voor minimaal 3 jaar. Slechts na een periode van 3 jaar zou er weer voor belastingheffing gekozen kunnen worden.

Bij overschrijding van de omzetgrens vervalt de vrijstelling automatisch. Het vervallen van de vrijstelling gebeurt niet met terugwerkende kracht. Een ondernemer die zich afmeldt voor de OVOB mag overigens drie jaar lang geen gebruik meer maken van deze regeling.

Voorwaarden om gebruik te maken van de OVOB:

  • btw-ondernemer;
  • een in Nederland gevestigde ondernemer;
  • een omzet dat niet hoger ligt dan €20.000 per jaar.

Keuze melden bij de Belastingdienst

Wens jij gebruik te maken van de OVOB? De ondernemer meldt zich aan door een formulier te downloaden op de website van de Belastingdienst. De ondernemer die de OVOB zou willen toepassen per 1 april 2020 moet zich voor 3 maart 2020 aanmelden bij de Belastingdienst.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.