ZZP Servicedesk

Van presentatietrainer naar bezorger: zzp’er Paul Bierman anticipeerde goed op de coronaperiode

Interview onze zzp'ers Paul Bierman

Van presentatietrainer naar bezorger: zzp’er Paul Bierman anticipeerde goed op de coronaperiode

Wat doe je als veel opdrachten wegvallen door corona? Dan ga je op zoek naar andere manieren om deze periode te overbruggen. Het lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is ondernemer Paul Bierman gelukt. Hij verving zijn werkopdrachten als presentatietrainer door bezorgdiensten te verrichten voor online supermarktketen Picnic. “Kijk goed in de spiegel en ga na wat je kunt of hebt gedaan”, vertelt Paul. Hoe zet je de knop om?

Paul is 58 jaar en is een geboren en getogen Amsterdammer. Hij is sportief, heeft tientallen marathons en triatlons gelopen, is hardlooptrainer bij een hardloopclub, (hardloop-)stadsgids voor toeristen, presentatietrainer en sinds kort dus ook bezorger. “Ik word erg gelukkig van trainingen geven. Het is niet iets wat je zomaar doet: je moet er verstand van hebben en weten dat je andere mensen kunt helpen met je kennis.”

Paul is niet altijd zelfstandige geweest. “Ik heb 33 jaar met plezier voor ABN Amro Bank gewerkt, maar op een gegeven moment werd het beeld beperkt. De stropdas ging nauwer sluiten en ik wilde iets anders gaan doen. Omdat ik het gevoel had dat veel mensen baat zouden hebben bij een presentatietraining, ben ik daarmee begonnen. Ik zag namelijk dat mijn collega’s PowerPoint-pagina’s oplepelden; niet echt inspirerend dus. Ik besloot me hierin te verdiepen en dat was leuk, want op dat moment stond ik zelf al veel op het podium als toneelspeler en cabaretier. Ik kon al mijn eigen tips en tricks verwerken in de trainingen die ik wilde aanbieden.”

Last van multifocus

“Toen ik begon met het geven van trainingen had ik last van multifocus. Mijn aanbod bestond uit hardlooptrainingen tot leiderschapstrainingen. Ik deed zoveel, dat ik het gevoel kreeg dat het nergens op sloeg. Toen dacht ik: weg ermee, ik doe alleen nog presentatietrainingen. Af en toe kan ik nog wel hardlooptrainingen geven, maar nu focus ik me op één ding: presentatietrainingen. Het moet voor de klant duidelijk zijn.”

"Deel nooit het podium met iets wat meer licht geeft dan jezelf"

Toen kwam corona

“Vanaf maart zag ik het aantal opdrachten steeds verder teruglopen en in diezelfde periode is er een run gekomen op bezorgbaantjes. Ik wilde daar direct op inspelen en kwam al vrij snel bij Picnic uit. Alles was toendertijd gesloten en ik weet nog dat ik dacht: als ik nou op zo’n karretje kan rijden met mooi weer, dan is dat toch fantastisch? Ik ben vrij fit, dus ik kan die 40 liter Bar le Duc met een glimlach naar boven slepen. En dat praten met mensen maakt het vooral leuk. Want uiteindelijk ben ik meer een prater dan een bezorger.”

Paul anticipeerde dus goed op de corona-situatie. “Een tip voor andere ondernemers is om goed in de spiegel te kijken en na te denken over al die dingen die je in het verleden hebt gedaan. Je moet wel een beetje creatief zijn om te bedenken hoe je jouw talent naar klanten kunt overbrengen. Daarbij blijft het goed om met veel mensen te praten en te sparren, want er komen heel wat ideeën tot stand met input van andere mensen. Als je ergens een probleem ziet in het leven, dan kun je ervan uitgaan dat meer mensen dat ervaren. Kun je daar zelf iets op verzinnen of kun je iets met anderen iets opzetten? Dat laatste is erg inspirerend.”

“Ik heb nog steeds wel moeite om mezelf te blijven pushen om aan marketing te werken. Ik vind het wel eens moeilijk om mezelf een schop onder mijn kont te geven.”

Online masterclass presenteren

“Tijdens de coronaperiode heb ik ook Zoom-presentatietrainingen gegeven. Hoewel ik in al mijn trainingen altijd zeg: ‘Deel nooit het podium met iets wat meer licht geeft dan jezelf’, was dit nu voor mij dus even anders. Maar ik heb alsnog geen sheets gebruikt: ik heb een paar video’s laten zien en daarbij live uitleg gegeven. De cursisten zijn om de beurt gaan presenteren en ik heb ze feedback gegeven. Het was erg leuk, maar het blijft lastig om tegen zo’n klein gaatje te praten. Er is een afstand.”

Naast de bezorgdiensten is Paul op dit moment bezig de ontwikkeling van een online masterclass presenteren. “Deze bestaat uit verschillende modules met online video’s. Hierin worden vragen beantwoord als: ‘Waarom ga je op dat podium staan? Voor wie ga je presenteren? Hoe zorg je ervoor dat je presentatie beter land bij je publiek’? De cursisten voeren ook echt opdrachten uit: alsof ze voor het publiek staan.”

Wil je een workshop volgen? Op zoek naar incompany trainingen of wil je een 1-op-1 coachingssessie? Je vind meer informatie op www.entertrainer.nl.  

Door Lisa Roozen

Lisa is Executive Manager bij ZZP Servicedesk. Elke week spreekt zij zzp’ers met een bijzonder of interessant verhaal. Lees hier alle verhalen.

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur een mail naar lisa@zzpservicedesk.nl. 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.