ZZPSERVICEDESK

Van VAR naar voorbeeldovereenkomst

Van VAR naar voorbeeldovereenkomst

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De VAR is verdwenen: sinds 1 mei 2016 is de oude regeling vervangen door de nieuwe wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Wat betekent dit voor jou als zzp’er? De veranderingen op een rij.
Een overzicht van de recente veranderingen

Hoe werkte het eerst?

Voor 1 mei 2016 kregen veel zzp’ers vroeg of laat te maken met de verklaring arbeidsrelatie (VAR). Dit was een document dat liet zien of je opdrachtgevers loonheffingen moesten inhouden en betalen over jouw inkomsten, of niet. Anders gezegd: in de VAR stond of de belastingdienst jou als (volledig) zelfstandig ondernemer of werknemer zag. 
 
Het probleem met de VAR was dat de verklaring zorgde voor schijnzekerheid. Aan een aantal van de voorwaarden waaraan je moest voldoen om de VAR te krijgen, kon je namelijk pas echt voldoen in de praktijk. Het kon dus zo zijn dat dit uiteindelijk niet het geval is. Een van de voorwaarden van de VAR-wuo was bijvoorbeeld: werk verrichten voor minimaal drie opdrachtgevers. Als je dat niet haalde, werd je VAR ingetrokken. Wanneer je VAR werd ingetrokken waren de bijkomende kosten voor jouw rekening.
 

Sinds 1 mei: DBA

De overheid heeft een alternatief gevonden voor de VAR: de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA). Sinds 1 mei 2016 hoef je dus geen VAR meer aan te vragen, maar vul je samen met je opdrachtgevers eenvoudige modelovereenkomsten in. Dit scheelt veel administratieve rompslomp. 
Daarnaast is met de DBA het financiële risico eerlijker verdeeld wanneer blijkt dat er toch sprake is van een dienstrelatie. Zowel jij als je opdrachtgever is verantwoordelijk voor een arbeidsrelatie waarbij je zelfstandigheid in stand blijft.
 

Hoe krijg ik zo’n overeenkomst?

Samen met je opdrachtgever kun je een overeenkomst opstellen op basis van een modelovereenkomst. Deze overeenkomsten zijn te vinden op belastingdienst.nl. Als je werkt op basis van een modelovereenkomst, houdt je opdrachtgever geen loonheffingen voor je in. Je zult ook niet in aanmerking komen voor werknemersverzekeringen: de belastingdienst ziet jou als zelfstandig ondernemer. Regel dus ook dat je goed verzekerd bent. 
Als je zeker wil weten dat de overeenkomst die jullie hebben opgesteld in orde is, kunnen jullie deze voorleggen aan de belastingdienst. Het beoordelen duurt ongeveer zes weken. Het is niet verplicht om zo’n overeenkomst voor te leggen. Het zorgt wel voor meer zekerheid vooraf over de vraag of je opdrachtgever loonheffingen moet inhouden of betalen. 
Als de overeenkomst is goedgekeurd en jij en je opdrachtgever allebei precies handelen zoals vooraf vastgelegd, zul je geen problemen krijgen met de belastingdienst. Er kan wel een probleem ontstaan als er wordt afgeweken van de overeenkomst.
 

Gevolgen (fictief) dienstverband

Mocht er volgens De Belastingdienst toch sprake zijn van een (fictief) dienstverband, dan heeft dit gevolgen voor je opdrachtgever en voor jou als opdrachtnemer. De opdrachtgever kan een naheffingsaanslag loonheffingen en een boete krijgen. De loonbelasting en de premie volksverzekeringen kan door de opdrachtgever op jou worden verhaald. Bij de premies werknemersverzekeringen, de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet en de boete kan dit niet.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Urenregistratie
Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je aan wilt voldoen, het factureren van je uren…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.