ZZP Servicedesk

Vanaf 2021 deelnemen aan de KOR? Meld je aan vóór 3 december 2020

Voor 3 december inschrijven voor KOR 2021

Vanaf 2021 deelnemen aan de KOR? Meld je aan vóór 3 december 2020

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ondernemers die een jaaromzet van minder dan € 20.000 hebben, kunnen gebruikmaken van de KOR en zo vrijgesteld worden van btw. Wil je vanaf 2021 deelnemen? Dan dien je je vóór 3 december aan te melden bij Belastingdienst.

De KOR kan een belangrijke regeling voor (startende) zzp’ers zijn, maar de vraag is of deze in jouw situatie ook voordelig is. 

Voor- en nadelen

De KOR heeft voor- en nadelen. Zo vermindert het de administratieve lasten omdat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen en er dus geen btw-administratie meer behoeft te voeren.  Een nadeel is dat je geen btw mag terugvorderen van investeringen en zakelijke kosten. Daarnaast ga je de regeling voor 3 jaar aan, tussentijds opzeggen is niet mogelijk.

Let echter op dat voor de inkomstenbelasting het voeren van een administratie voor ondernemers nog wel verplicht blijft. 

Is de KOR interessant voor jou?

Met deze tips van de Belastingdienst en Kamer van Koophandel kun je nagaan of de KOR interessant voor je is.

 1. Check eerst of je gebruik kunt maken van de regeling
  De Belastingdienst heeft een handig hulpmiddel om na te gaan of je in aanmerking komt.

 2. De financiële voor- en nadelen op een rij zetten
  Schat in of je de komende jaren btw moet betalen. Krijg je jaarlijks btw terug? Dan lijkt deelname aan de regeling financieel nadelig, maar houd ook rekening met besparingen, zoals tijd en kosten voor het doen van de aangifte.

 3. Welke invloed heeft deelname aan de KOR op jouw patriculiere klanten?
  De btw op een factuur kan voor particuliere klanten de prijs verhogen omdat zij geen btw kunnen aftrekken. Door deelname aan de regeling hoef je geen btw in rekening te brengen en wordt jouw marge dus hoger als je dezelfde verkoopprijs hanteert.

 4. Welke invloed heeft deelname aan de KOR op zakelijke klanten?
  Heb je veel zakelijke klanten? Bij gebruik van de KOR kun je geen btw op inkopen en zakelijk kosten verrekenen. Je ‘inkoopprijs’ wordt dus hoger. Om dezelfde marge te houden moet je je verkoopprijs-zonder-btw verhogen. Voor zakelijke klanten wordt jouw product dan minder interessant.

 5. Heb je in de afgelopen 5 jaren btw op investeringen als voorheffing afgetrokken?
  Dan krijg je te maken met een herziening van de btw als de afgetrokken btw gedeeld door 5 jaren meer is dan 500 euro. Je moet dat bedrag aan btw dan terugbetalen. Voor investeringen in onroerend goed reken je met 10 jaren.

 6. Verhuur je een pand btw-belast?
  Dan kun je de nieuwe KOR niet gebruiken.

 7. Heb je buitenlandse klanten of transacties waarbij de btw is verlegd?
  Dan moet je toch aangifte omzetbelasting doen. Lees hierover meer op de website van de Belastingdienst.

 8. Schat jouw financiële situatie over drie jaar in
  Ga je binnenkort zakelijke investeringen doen? Dan kan dat reden zijn om geen gebruik te maken van de regeling. Je gaat de KOR namelijk aan voor een periode van drie jaar. Je mag in die periode geen btw meer in rekeningen brengen en dus ook niet aftrekken van zakelijke kosten of investeringen.

 9. Maak je meer dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar?
  Dan moet je btw berekenen vanaf de levering waarmee je de 20.000 euro-grens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden. De omzet voor overschrijding blijft vrij van btw. De volgende 3 jaar kun je geen gebruik maken van deze regeling.

Aanmelden

Ondernemers kunnen zelf bepalen of ze wel of niet gebruikmaken van de regeling. Wil je per 1 januari 2021 gebruikmaken van de KOR? Dan dien je je vóór 3 december 2020 aan te melden bij de Belastingdienst. Maak hiervoor gebruik van het aanmeldformulier. Je kunt je ook na 3 december aanmelden. De ingangsdatum schuift dan echter op naar 1 april 2021. Dit omdat de Belastingdienst stelt dat zij minimaal 4 weken nodig heeft om de aanvraag te verwerken.

Let op: wacht altijd eerst op bevestiging van de Belastingdienst. Ga nooit zelfstandig aan de slag met de btw. 

Bronnen: KVK en de Belastingdienst

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Belastingdienst handhaving verkapt dienstverband
Minister Koolmees (Sociale Zaken) heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat de Belastingdienst tot zeker 1 oktober 2021 niet gaat handhaven bij verkapt dienstverband. Bij verkapt dienstverband is de zzp’er eigenlijk werknemer. Dit nieuws meldt Accountancy Vanmorgen.
Btw terugvragen voorbelasting de regels
Heb jij helder welke btw je mag terugvragen en welke niet? Wat doe je met koffie, een lunch of relatiegeschenk? En hoe zit het met btw betaald in het buitenland?
starten als zzp-docent
Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven geroepen waar ondernemende zzp’ers tijdens de coronacrisis gebruik van kunnen maken. In dit whitepaper gaan we dieper in op de belastingmaatregelen.
Arbeidscontract niet langer leidend inzake arbeidsrelatie
Zzp’er en opdrachtgever kunnen niet meer zelf in een overeenkomst afspreken dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Dat heeft de Hoge Raad op vrijdag 6 november besloten.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.