ZZP Servicedesk

Vastigheid vs flexibiliteit

Vastigheid vs flexibiliteit

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Jouw eigen uren bepalen, geen ‘baas’ om voor te werken, doen wat je leuk vindt en wanneer je het leuk vindt, zelf jouw tarieven bepalen: voor jezelf werken lijkt in het begin net vakantie. Vakantie waar je voor betaald krijgt.
Blog van Helma Lensen – Aertssen | Goacid
In de praktijk blijkt het allemaal niet zo rooskleurig te zijn. Als ik de laatste statistieken moet geloven, leven veel zzp’ers onder de armoedegrens. De concurrentie is in de meeste branches moordend. En ondanks alle ‘vrijheid blijheid’ wil jij als zzp’er wel zeker weten dat je aan het einde van de maand jouw rekeningen kunt betalen. In hoeverre moet je jouw vrijheid en flexibiliteit opgeven voor financiële zekerheid?
 

Allergisch

Zelf ben ik een beetje allergisch voor dingen die ‘moeten’. Ik wil mijn werk doen omdat ik het leuk vind. Een concullega heeft ooit eens heel treffend gezegd: ‘Als wat je doet op werken begint te lijken, moet je stoppen.’ Ik ben het daar deels mee eens. Zolang ik doe wat ik leuk vind, ben ik er goed in. Wanneer de passie en het enthousiasme weglekken, gaan mijn resultaten ook naar beneden. Daar komt bij mij nog bij dat ik een bepaalde mate van vrijheid moet hebben om écht goed te kunnen presteren. Allemaal leuk en aardig, maar voor flexibiliteit worden volgens mij alleen yogaleraren betaald.
 

Opdrachten waar je niet achter staat

Dit betekent dat er een balans moest komen tussen financiële zekerheid en mijn zo gekoesterde ‘vrijheid-blijheid’. Hoe doe je dit, zonder dat je het gevoel hebt dat je jouw visie uit het oog verliest? Het is soms zo gemakkelijk om ja te zeggen tegen een opdrachtgever voor het geld, terwijl je eigenlijk niet 100 procent achter de opdracht staat. Moet je dit dan maar doen met als argument dat het in ieder geval de rekeningen betaalt? Ik ben van mening dat je dit niet moet doen. Ondernemen is een keuze en je kiest jouw eigen klanten. Ook op de momenten dat het moeilijk gaat. Als je tegen de een ja zegt, hoe verantwoord je dan voor jezelf dat je tegen de volgende nee zegt? En wat nou als de volgende meer geld biedt?
 

Gevoel van dwang

En toch is dat ene kleine stukje zekerheid, dat aan het einde van de maand de rekeningen betaald kunnen worden, voor veel ondernemers zo belangrijk dat ze bereid zijn om hun eigen visie ervoor opzij te zetten. Of misschien staat het water hen zo erg aan de lippen dat ze simpelweg geen andere keuze hebben, hoewel ik daar niet in geloof. Wanneer je een opdrachtgever aanneemt omdat je het jezelf niet kunt permitteren om nee te zeggen, ga je een lastige tijd tegemoet. Niet alleen heeft die opdrachtgever meer macht dan nodig is, in jouw hoofd zal er ook altijd een bepaald gevoel van moeten en dwang aan die opdrachtgever gaan hangen. In het ergste geval zuigt het al jouw energie weg en lukt het je daardoor niet meer om op positieve en constructieve wijze aan jouw bedrijf te werken.
 

Energielevels

Helaas is er geen makkelijk antwoord of simpele oplossing. Het vormgeven van een bedrijf en de keuzes die daarbij gemaakt worden, is persoonlijk. Waar de een meer waarde hecht aan een inkomen dan aan flexibiliteit, wil een ander koste wat het kost vrij zijn. Het belangrijkste is dat je in de gaten houdt hoe het met jouw energielevels is. Heb je nog elke dag zin om te gaan werken, dan gaat het goed. Anders is het wellicht toch tijd om eens met een bezem door jouw klantenbestand te gaan.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

In de stad, het café of zelfs buiten op het strand. Overal zijn openbare wifi-netwerken te vinden. Dat is ideaal, want je kan op elke plek werken. Maar dit soort netwerken zijn niet overal veilig. Hoe kan je er toch gebruik van maken zonder dat…
Gevonden worden in Google middels het toepassen van SEO
Waarom SEO zo belangrijk is? Hoe vaak google je iets en kijk je niet verder dan de eerste pagina met zoekresultaten? Heel vaak waarschijnlijk, en dat is voor al jouw potentiële klanten niet anders. Daarom is het belangrijk dat jouw website hoog…
Fiets gebruiken als ondernemer
Als je niet altijd ver hoeft te reizen, is het misschien handiger om een fiets van de zaak te nemen dan een auto. Behalve dat je op deze manier je dagelijkse beweging krijgt, is het ook goedkoper. Je hebt de mogelijkheid om een fiets aan te schaffen…
optimalisatieprocessen start up
Wanneer je als kleine zelfstandige een plekje in het ondernemerslandschap wilt veroveren, zul je jezelf moeten onderscheiden. Je zult een product of dienst in de markt moeten zetten waar vraag naar is en daarnaast je bedrijfsprocessen zo efficiënt…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.