ZZPSERVICEDESK

Veranderingen in belastingzaken: hier moet je op letten

Veranderingen in belastingzaken: hier moet je op letten

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Belastingzaken zijn vaak ingewikkeld en tot overmaat van ramp veranderen ze ook nog eens ieder jaar. Deze vier punten vereisen in 2014 extra aandacht.
Vier veranderingen om rekening mee te houden

Auto

Is het tijd voor een nieuwe auto? Schaf er dan dit jaar nog een aan. Vanaf 2015 zijn alleen elektrische auto’s nog BPM-vrij. Daarnaast worden de CO2-grenzen voor dieselauto’s verlaagd en daardoor gaat de BPM omhoog. Wacht dus niet tot 1 januari als je een auto op diesel wilt kopen.
 
Wil je een hybride of volledig elektrische auto aanschaffen en die zowel privé als zakelijk gebruiken? Dan kun je dat het beste voor 2016 doen. Als je in 2014 een volledig elektrische auto koopt met 4 procent bijtelling of een hybride met 7 procent bijtelling kun je daar nog 60 maanden van profiteren. Naar verwachting wordt deze regeling na 2015 afgebouwd.

 

VAR

Vanaf volgend jaar verandert de regeling rond de VAR-wuo. Het is daarom aan te raden daar nu alvast over in gesprek te gaan met je opdrachtgevers. Vanaf 2015 moet je je VAR aanvragen via een webmodule. De belastingdienst bepaalt niet meer welke VAR je krijgt, dat doe je zelf samen met je klant. Met de webmodule kun je zelf de relatie met je opdrachtgever bepalen. Dit gebeurt aan de hand van vijftien vragen.
 
De webmodule wordt ingevoerd omdat het huidige systeem niet meer voldoet. Het aantal zzp’ers groeit zo hard dat controle door de fiscus onmogelijk wordt en dat werkt schijnzelfstandigheid in de hand. Daarnaast verrichten zelfstandigen steeds meer verschillende werkzaamheden en dat kan niet vastgelegd worden in één wettelijke definitie.
Met de webmodule kunnen je opdrachtgevers en jij gezamenlijk de status van de arbeidsrelatie definiëren. Het is dan ook belangrijk dat jullie er dezelfde kijk op hebben. Bespreek dat daarom nu al met elkaar zodat jij en je klanten straks niet voor verrassingen komen te staan.
 
Let op! 1 mei 2016 is de wet DBA ingegaan. Lees hier alles over de nieuwe wet.
 

Middelen

Heeft jouw inkomen nogal wat ups and downs gekend in de jaren 2007, 2008 en 2009? Dit is het laatste jaar waarin je 2007 kunt gebruiken om te middelen. De middelingsregeling bestaat sinds 2001, maar wordt weinig gebruikt omdat niet veel mensen van het bestaan van de regeling weten. Het houdt in dat je het inkomen van drie aaneengesloten jaren bij elkaar optelt en door drie deelt. Over het gemiddelde inkomen bereken je de belasting die je af moet dragen. Zo kun je geld terugkrijgen.
 
Bedenk je wel dat je een jaar maar één keer mag gebruiken. Wanneer je middelt over 2007, 2008 en 2009 mag je dus niet ook nog eens middelen over 2008, 2009 en 2010. Terwijl dit laatste in jouw geval misschien lucratiever kan zijn. Zoek dat van tevoren goed uit.
 

Btw-aangifte

De belastingdienst stuurt vanaf dit jaar geen brief meer om je te herinneren dat je je btw-aangifte moet doen. Zorg dus dat je wel goed bijhoudt wanneer je dit moet doen. Heb je moeite dit te onthouden? Je kunt je nog wel aanmelding voor de sms- over e-mailservice van de belastingdienst.

 

Foto: Rosemoon

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Urenregistratie
Uren registreren is van groot belang | Keeping Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.