ZZPSERVICEDESK

Verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid: sociale partners bereiken akkoord

Verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid: sociale partners bereiken akkoord

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
In juni 2019 werd bekendgemaakt dat er in het pensioenakkoord een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers is afgesproken, die betaalbaar moet zijn. Het antwoord op de vraag hoe deze verzekering eruit zou komen te zien, bleef uit. Tot nu: LTO , VNO-NCW, MKB-Nederland en de vakbonden FNV, CNV en VCP, hebben na lang overleg en onderhandelen een akkoord op hoofdlijnen bereikt over deze verplichte verzekering.

Tot overeenstemming komen

Toch had deze overeenstemming er eigenlijk al in januari moeten zijn. De sociale partners, verenigd in de Stichting van de Arbeid, werden het niet eens over de hoogte van de premie. De bonden wilden een verzekering gelijkwaardig aan die van werknemers. Zzp’ers en werkgevers vonden dat te duur.

Premie is inkomensafhankelijk

De sociale partners zijn uitgekomen op een uitkering van maximaal 1650 euro per maand bruto. De premie van de nieuwe verplichte verzekering wordt inkomensafhankelijk. Daar zit een limiet aan: zzp’ers zullen maandelijks naar verwachting op zijn hoogst ongeveer 200 bruto euro per maand betalen. Toch zal het merendeel van de zzp’ers tussen de 80 tot 130 euro netto per maand kwijt zijn. De premie is fiscaal aftrekbaar.

Wachttijd

Naar verwachting zal bovengenoemde premie afhangen van een wachttijd. De wachttijd van één jaar is standaard. Hoe langer je wacht, des te minder premie je gaat betalen. Als je over een halfjaar al start, betaal je meer. De wachttijd voor deze verzekering is een periode die de zzp’ers zelf moet zien te overbruggen. Dit kan bijvoorbeeld met verschillende alternatieven voor een AOV.

Het plan is om de nieuwe verzekering rond 2024 in te laten gaan. Vanaf dat moment ben je als zzp’er verplicht verzekerd tot aan de AOV-leeftijd. Dit zal door het UWV worden uitgevoerd.

Zzp-organisaties niet blij

Van begin af aan verzetten zzp-organisaties zich tegen een verplichte aov. En nu nog steeds. Roos Wouters, woordvoerder van de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden stelt: “Een verplichte aov is precies waar de zzp-organisaties niet om gevraagd hebben. Ze wilden een verplichte AOV voor alle werkenden, niet alleen voor zzp’ers, met een nominale premie en geen uitkering op wettelijk minimumniveau. Zzp’ers gaan nu precies iets krijgen wat ze niet willen.”

Al verzekerd?

Zzp’ers die al een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben, kunnen een vrijstelling krijgen. Dit geldt ook voor zzp’ers die zich liever zelf verzekeren.

Is dit definitief?

Het daadwerkelijke plan is inmiddels gepresenteerd door de Stichting van de Arbeid. Lees er hier alles over

Bron: Het Financieele Dagblad, Algemeen Dagblad

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Tegemoetkoming 4000 euro zzp
Sinds 27 maart kunnen eenmanszaken en andere ondernemingen die direct getroffen worden door de coronacrisis, een tegemoetkoming van 4.000 euro online aanvragen. Waar dien…
Wet big maatregelen zzp coronacrisis
Extra hulp in de zorg is, in verband met het coronavirus hard nodig. Daarom heeft minister Bruno Bruins besloten dat alle voormalige verpleegkundigen en…
Noodpakket voor zzp'ers kabinet financiën
Op dinsdag 17 maart heeft het kabinet een aantal regelingen uit het noodpakket voor zzp’ers gepresenteerd. Welke regelingen zijn dit en hoe kom je…
aanvragen zzp loopt op gemeente
Gemeenten zetten alle zeilen bij om naar verwachting meer dan honderdduizend bijstandsaanvragen van zzp’ers te verstouwen. Hun ambitie is om maandag of later volgende…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.