ZZP Servicedesk

Verzekeren. Wat is nodig en wat niet?

Verzekeren. Wat is nodig en wat niet?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Werknemers hoeven zich geen zorgen te maken over verzekeringen. Ondernemers moeten dit helaas wel. ‘‘Veel ondernemers kiezen ervoor om onverzekerd aan het werk te gaan, terwijl sommige verzekeringen helemaal niet duur zijn’’, vertelt Ruut Dubbeld van adviesbureau Dubbel-Z.
Interview met Ruut Dubbeld | Verzekeringsadviseur
Ondernemersverzekeringen zijn niet altijd zo duur als men denkt, zegt Ruut. ‘‘Soms kost het maar een paar euro per maand om je in te dekken tegen zaken die hoge kosten met zich mee kunnen brengen. Daarnaast zijn verzekeringen fiscaal aftrekbaar, waardoor het financiële plaatje best wel eens interessant kan worden.’’

Aansprakelijkheid

‘‘Als beginnend zzp’er is het verstandig een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (ABV) af te sluiten. Dit is de meest onmisbare verzekering voor zelfstandigen. ABV dekt gevolgschades, schades waar je over het algemeen weinig aan kunt doen. Dit kan gaan van een klant die op jouw kantoor struikelt en daardoor zijn nek breekt, tot een inzakkend bureau waar je even op ging zitten’’, vertelt Ruut. Deze verzekering is er al vanaf zo’n 100 euro per jaar en is daarom best het overwegen waard.
Een andere aansprakelijkheidsverzekering is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). ‘‘Hierbij verzeker je jouw advies van bijvoorbeeld notarissen, accountants en architecten. Je kunt door jouw klanten en opdrachtgevers aansprakelijk worden gesteld voor het maken van een beroepsfout. Bijvoorbeeld als jouw accountant een fout maakt in jouw btw-aangitfte voor een klant, waardoor deze van de belastingdienst een boete krijgt.’’, zegt Ruut. Deze verzekering is wel een stuk duurder dan de ABV. Een BAV loopt al snel op tot 400 euro per jaar.

Algemene voorwaarden

‘‘Je kunt jouw aansprakelijkheid beperken door een aantal zaken helder in jouw algemene voorwaarden te vermelden. Zo kun je de voorwaarden voor betaling en levertijd vermelden. Toch mag je niet alles in de algemene voorwaarden zetten, hier zijn wetten voor. Zo kun je niet zeggen dat je nergens aansprakelijk voor bent of dat je niet aan jouw plichten als ondernemer hoeft te voldoen’’, vertelt Ruut.

Rechtsbijstand

Een rechtsbijstandverzekering is ook erg belangrijk, aldus Ruut. “Zo ben je verzekerd voor hulp op juridisch gebied. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij een opdrachtgever die weigert te betalen’’, zegt Ruut.

Arbeidsongeschiktheid

‘‘Als je wat meer winst maakt, wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) aantrekkelijk. Deze verzekeringen zijn erg prijzig, waardoor je als startende zzp’er beter nog even kunt wachten met een AOV’’, aldus Ruut.
Een alternatief voor een AOV is het steeds populairder wordende Broodfonds. Het is een besloten groep ondernemers die voor elkaars uitkering garant staan. Als er iemand ziek wordt krijgt hij of zij voor maximaal twee jaar geld om van te kunnen leven. Je kiest voor jezelf een maandelijkse inleg, die de hoogte van jouw ‘uitkering’ bepaalt. Zo moet je voor een uitkering van 1500 euro een maandelijkse inleg van 66 euro hebben.

Inventaris- en voorraadverzekering

‘‘Pas als je gaat werken met een voorraad en inventaris, wordt deze verzekering interessant. Heb je een kantoorpand, dan kan het verstandig zijn om een inventaris- en voorraadverzekering af te sluiten’’, vertelt Ruut. Deze verzekering dekt zaken als diefstal en brand- en waterschade. Een inventaris- en voorraadverzekering heb je al vanaf een kleine 3 euro per maand.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Aan het buitenland webshop producten verkopen
Wanneer je een webshop hebt is het niet vreemd als je (zo nu en dan) een bestelling uit het buitenland krijgt. Het internet is immers internationaal. Maar zo’n bestelling roept wel vragen op. Want hoe zit het eigenlijk met de btw als je aan een…
Ontdek of en hoe jij kosten kunt besparen met een e-bike
Elektrische vervoermiddelen zijn volop in ontwikkeling. Niet alleen de elektrische auto, maar ook de e-bike, stijgt onder zzp’ers enorm in populariteit. Een e-bike is milieuvriendelijk en ideaal voor woon- en werkverkeer. Het kan een goed…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
belastingaangifte doen als zzp'er
Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.