ZZP Servicedesk

Voor- en nadelen van online boekhouden

Dit zijn voor- en nadelen van online boekhouden

Voor- en nadelen van online boekhouden

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.

Voordelen

1. Flexibiliteit

Je hebt altijd en overal toegang tot jouw boekhouding. Je kunt vaak zelfs door middel van een app boekhouden waardoor boekhouden nog makkelijk wordt.

2. Orde

Je raakt nooit meer gegevens kwijt. Bij online boekhouden worden er automatisch kopieën van je gegevens gemaakt waardoor informatie niet kan kwijtraken.

3. Tijd

Online boekhouden kost veel minder tijd dan offline boekhouden. Je voert gegevens in en het programma gaat voor je aan het werk en houdt het overzicht.

4. Koppeling

Je kunt je online boekhoudprogramma koppelen aan je internetbankieren, je inkomende en uitgaande facturenstroom, de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Je moet wel zelf toestemming geven voordat ze jouw gegevens kunnen inzien.

5. Makkelijk

Je facturen staan al online, waardoor het makkelijker is om deze naar een klant te sturen. Daarnaast hoef je jouw gegevens maar één keer in te vullen waarna ze verwerkt worden. Ook heb je geen last van zware systeemeisen (voorwaarden waaraan een computer moet voldoen om een bepaalde toepassing te kunnen gebruiken).

6. Toezicht

Je kunt degene die jouw boekhouding doet (als je die hebt) toestemming geven om mee te kijken in jouw boekhouding. Dit is voor jullie beiden makkelijk en bespaart tijd waardoor jij minder hoeft te betalen. Daarnaast heb je op deze manier rechtstreeks contact met jouw accountant of boekhouder over je gegevens.

7. Automatisch updaten

Online boekhouding aanbieders updaten automatisch jouw gegevens. Je werkt dus altijd met recente programma’s waardoor je nooit meer een nieuw programma hoeft aan te schaffen.

8. Ruimte

Doordat al jouw financiële gegevens online bewaard worden, scheelt dat jou een kast vol papierwerk. Zo verspil je geen papier en bespaar je ruimte.

9. Goedkoop

Online boekhouding is goedkoper dan een boekhoudprogramma die je aan moet schaffen.

Nadelen

1. Affiniteit met computers

Je moet affiniteit hebben met computers en niet alles vast willen leggen op papier. Sommige mensen vinden documenten op papier overzichtelijker dan op de computer.

2. Interesse
Je bent misschien minder bewust van je financiën, omdat je gegevens automatisch verwerkt worden en je ze niet eerst zelf door de scanner hoeft te halen.
 
3. Storing
Als je geen internetverbinding hebt, heb je (vaak) geen inzicht in jouw financiële gegevens.
 
4. Abonnement
Met een online boekhoudprogramma zit je meestal aan een maandelijks abonnement vast. Er zijn wel gratis (open source) online boekhoudprogramma’s, maar dan moet je voor extra functies bijbetalen.
 
5. Veiligheid
Veel online boekhoudprogramma’s zijn veilig, maar het blijft internet. Zorg bij online boekhouden dus voor een sterk wachtwoord en verander deze regelmatig.
 
6. Vertrouwen
Je moet jouw online boekhoudaanbieder vertrouwen. Je hebt de veiligheid van jouw gegevens niet zelf meer in de hand, maar je moet erop vertrouwen dat jouw softwareleverancier ervoor zorgt dat er goede en veilige back-ups worden gemaakt en dat je gegevens niet voor iedereen beschikbaar worden.

Online boekhoudpakket of juist niet?

Ben je er nog niet uit of je wilt starten met een online boekhoudpakket? Heel veel pakketten bieden een gratis proefperiode aan. Zo kun je zelf bekijken of dit bij je past. Voorbeelden van pakketten met een proefperiode zijn:  

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Als je jouw eigen auto soms zakelijk gebruikt, kun je btw verrekenen met je aangifte. Hoeveel btw-kosten mag je precies aftrekken en hoe doe je dat? Je leest het in dit artikel.
online boekhoudpakketten vergelijken voor zzp'ers
Grote kans dat je niet voor jezelf bent begonnen omdat je het zo leuk vindt om je boekhouding te doen. Als je dit een rotklus vindt of als je er simpelweg geen tijd voor vrij wilt maken, kan een online boekhoudpakket je werk uit handen nemen. Er zijn veel aanbieders en dat maakt de keuze voor het juiste pakket niet makkelijker.
Betaal minder inkomstenbelasting
Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak of VOF? Dan weet je dat je jaarlijks inkomstenbelasting moet afdragen. Om het je dit jaar iets makkelijker te maken, geven we je hierbij een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat je iets minder inkomstenbelasting hoeft te betalen.
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is oktober, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het derde kwartaal van 2020. De aangifte en de eventuele betaling moeten binnen zijn voor 31 oktober 2020. Een aantal tips.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.