ZZP Servicedesk

Voor- en nadelen van online boekhouden

Voor- en nadelen van online boekhouden

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Ben jij er nog niet helemaal over uit of jij jouw boekhouding online wilt regelen? Dan kunnen deze voor- en nadelen jou misschien helpen om een beslissing te maken.

Voordelen

– Flexibiliteit. Je hebt altijd en overal toegang tot jouw boekhouding. Je kunt vaak zelfs door middel van een app boekhouden waardoor boekhouden nog makkelijk wordt.
– Orde. Je raakt nooit meer gegevens kwijt. Bij online boekhouden worden er automatisch kopieën van je gegevens gemaakt waardoor informatie niet kan kwijtraken.
– Tijd. Online boekhouden kost veel minder tijd dan offline boekhouden. Je voert gegevens in en het programma gaat voor je aan het werk en houdt het overzicht.
– Koppeling. Je kunt je online boekhoudprogramma koppelen aan je internetbankieren, je inkomende en uitgaande facturenstroom, de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. Je moet wel zelf toestemming geven voordat ze jouw gegevens kunnen inzien.
– Makkelijk. Je facturen staan al online, waardoor het makkelijker is om deze naar een klant te sturen. Daarnaast hoef je jouw gegevens maar één keer in te vullen waarna ze verwerkt worden. Ook heb je geen last van zware systeemeisen (voorwaarden waaraan een computer moet voldoen om een bepaalde toepassing te kunnen gebruiken).
– Toezicht. Je kunt degene die jouw boekhouding doet (als je die hebt) toestemming geven om mee te kijken in jouw boekhouding. Dit is voor jullie beiden makkelijk en bespaart tijd waardoor jij minder hoeft te betalen. Daarnaast heb je op deze manier rechtstreeks contact met jouw accountant of boekhouder over je gegevens.
– Automatisch updaten. Online boekhouding aanbieders updaten automatisch jouw gegevens. Je werkt dus altijd met recente programma’s waardoor je nooit meer een nieuw programma hoeft aan te schaffen.
– Ruimte. Doordat al jouw financiële gegevens online bewaard worden, scheelt dat jou een kast vol papierwerk. Zo verspil je geen papier en bespaar je ruimte.
– Goedkoop. Online boekhouding is goedkoper dan een boekhoudprogramma die je aan moet schaffen.

Nadelen

– Affiniteit met computers. Je moet affiniteit hebben met computers en niet alles vast willen leggen op papier. Sommige mensen vinden documenten op papier overzichtelijker dan op de computer.
– Interesse. Je bent misschien minder bewust van je financiën, omdat je gegevens automatisch verwerkt worden en je ze niet eerst zelf door de scanner hoeft te halen.
– Storing. Als je geen internetverbinding hebt, heb je (vaak) geen inzicht in jouw financiële gegevens.
– Abonnement. Met een online boekhoudprogramma zit je meestal aan een maandelijks abonnement vast. Er zijn wel gratis (open source) online boekhoudprogramma’s, maar dan moet je voor extra functies bijbetalen.
– Veiligheid. Veel online boekhoudprogramma’s zijn veilig, maar het blijft internet. Zorg bij online boekhouden dus voor een sterk wachtwoord en verander deze regelmatig.
– Vertrouwen. Je moet jouw online boekhoudaanbieder vertrouwen. Je hebt de veiligheid van jouw gegevens niet zelf meer in de hand, maar je moet erop vertrouwen dat jouw softwareleverancier ervoor zorgt dat er goede en veilige back-ups worden gemaakt en dat je gegevens niet voor iedereen beschikbaar worden.

Online boekhoudpakket of juist niet?

Ben je er nog niet uit of je wilt starten met een online boekhoudpakket? Heel veel pakketten bieden een gratis proefperiode aan. Zo kun je zelf bekijken of dit bij je past. Voorbeelden van pakketten met een proefperiode zijn:


 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

Heb je als zzp’er een bedrijfsauto en wil je met deze auto op vakantie? Hoe zit het dan met de kosten die je tijdens…
Voordelen van boekhouding samen doen
Denk jij ook vaak: dat doe ik wel even zelf? Maar puntje bij paaltje komt het er niet van. De administratie is iets wat…
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is juli, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het tweede kwartaal van 2020….
btw en het buitenland: hoe zit dat?
Hoe het zit met btw als je iets aan het buitenland levert, of omgekeerd, is vaak onduidelijk. Wanneer moet je betalen en hoe vraag…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.