ZZPSERVICEDESK

Vooral vrouwelijke zzp’ers bouwen maar een klein pensioen op

Vooral vrouwelijke zzp’ers bouwen maar een klein pensioen op

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 57 procent van de zzp’ers in Nederland verwacht door te moeten werken na het bereiken van de AOW-leeftijd. Zelfstandig ondernemers hebben over het algemeen niet het gemak van een pensioenregeling vanuit een werkgever, wat tot gevolg heeft dat de gemiddelde zzp’er weinig tot geen geld opzij zet voor een pensioen.
Tips om geld te sparen voor je oude dag
Ongeveer 48 procent van de mannelijke zelfstandig ondernemers bouwt op dit moment actief een pensioen op tegenover 35 procent van de vrouwelijke zzp’ers. Een reden hiervoor kan zijn dat vrouwen over het algemeen vaker vertrouwen op het pensioen van hun man. Daarnaast werken veel vrouwen ook parttime waardoor er logischerwijs minder pensioen wordt opgebouwd.
 
Het onderzoek werd uitgevoerd door Ruigrok | NetPanel onder 539 Nederlandse zelfstandige ondernemers waarin werd gevraagd naar de huidige stand van zaken met betrekking tot het pensioen en inkomsten na het bereiken van de AOW-leeftijd. Volgens de uitvoerende partijen is de steekproef representatief voor de sectoren landbouw & nijverheid, zakelijke dienstverlening en niet-zakelijke dienstverlening.
 

Manieren om toch te sparen

Voor veel zzp’ers blijkt het dus moeilijk om actief geld opzij te zetten voor de oude dag. Toch wordt het aangeraden hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen of in ieder geval de mogelijkheden op een rij te zetten. Hieronder drie opties om als zzp’er geld opzij te zetten voor je pensioen.
 

1. Zelf sparen

Een aantrekkelijke optie voor veel zzp’ers is om – net als de bij de onderneming – het heft in handen te nemen en helemaal zelf te sparen, dus zonder tussenkomst van een verzekeraar of bank. Dit kan bijvoorbeeld door de beurs op te gaan of een spaarrekening te openen.
Het grote voordeel hiervan is dat je te allen tijde bij je geld kunt en er later geen inkomstenbelasting over hoeft te betalen. Tot die tijd ziet de belastingdienst je gespaarde geld (helaas) wel als vermogen en betaal je daar dus jaarlijks 1,2 procent vermogensrendementsheffing over. Daarnaast vergt het zelfstandig sparen ook hoop discipline.
 

2. Lijfrente bij een verzekeraar

Een populaire methode om effectief geld opzij te zetten als zzp’er is het afsluiten van een lijfrenteverzekering bij een verzekeraar. Dit houdt in dat je maandelijks geld inlegt en zo dus kapitaal opbouwt als aanvulling op je pensioen.
Bij het bereiken van de AOW-leeftijd komt je kapitaal vrij en kun je dit maandelijks, per half jaar of jaarlijks laten uitkeren. Mocht je langer leven dan de afgesproken einddatum van de uitkering dan krijg je gewoon doorbetaald. Als je eerder komt te overlijden gaat het openstaande bedrag direct naar de verzekeraar.
 

3. Oudedagsreserve

Als zelfstandige ondernemer is het ook mogelijk om jaarlijks een deel van je winst te reserveren voor je oudedagsvoorziening in de vorm van een oudedagsreserve. Dit betekent niet meteen dat je geld opzij zet, maar dat je eigenlijk een deel van je winst ‘reserveert’ waarover je uitstel van belastingheffing krijgt.
 
Het percentage dat je jaarlijks kunt reserveren is maximaal 9,8 procent van je winst met een maximum van 8.631 euro.
De Consumentenbond wijst er echter wel op dat het soms ook slecht uit kan pakken. Zo schrijven ze het volgende:
 
“(…) als je je onderneming beëindigt of als je met pensioen gaat, dan moet je over het totale bedrag dat je in de FOR hebt gereserveerd alsnog inkomstenbelasting betalen. Beschik je op dat moment niet over voldoende geld, dan blijf je met een belastingschuld zitten.”
 
Het is dus verstandig om het ‘gereserveerde’ geld ook daadwerkelijk achter te houden voor het geval je eerder met pensioen gaat of je tijdig stopt als zzp’er.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…
Iedereen heeft het recht mee te doen in de maatschappij. Het gebruikmaken van internet, computers en smartphones hoort hier ook bij en daarom is…
Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben. Met alleen een geldig paspoort kun je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.