ZZPSERVICEDESK

Voorkom dat cybercriminelen je mobiele werkplek hacken

Voorkom dat cybercriminelen je mobiele werkplek hacken

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Cyberaanvallen worden steeds gerichter en veroorzaken steeds meer schade: datalekken en diefstal van medische gegevens tot financiële en/of creditcardgegevens en persoonlijk herleidbare informatie. Reden genoeg om je security de nodige aandacht te geven. Hieronder een aantal tips om je zo goed mogelijk te weren tegen die cyberaanvallen.
Tips om je werkplek veilig te houden

De belangrijkste maatregelen die je kunt (moet!) nemen zijn regelmatig back-ups maken, antivirussoftware installeren en deze up-to-date houden, het installeren van firmware-updates en bewustwording. Maar er is meer. Drie extra voorzorgsmaatregelen: 
 

Beveilig je hardware

Alles staat of valt met een computer die in de basis veilig is. Zeker als je regelmatig met gevoelige data werkt en veel onderweg bent. Deze basisbeveiliging begint bij de BIOS, de set basisinstructies voor de eerste communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Extra belangrijk omdat malware zich meer en meer richt op de BIOS, aangezien een succesvolle infectie ongemerkt kan plaatsvinden en niet is te stoppen door een antivirusprogramma of herinstallatie van het besturingssysteem.
 

Kies een goed wachtwoord

Je weet natuurlijk wel dat een sterk wachtwoord belangrijk is, maar pas je die kennis ook altijd toe? Het beste is een wachtwoord te kiezen dat bestaat uit een zin, liefst met hoofd- en kleine letters en cijfers en/of symbolen er in verwerkt. Gebruik hetzelfde wachtwoord bovendien niet voor al je toepassingen (geen zin om al die aparte wachtwoorden te onthouden? Maak gebruik van een wachtwoordkluis of app die je wachtwoorden opslaat). 
Beveilig je extra gevoelige informatie tenslotte ook extra. Dit kan bijvoorbeeld met Multi-Factor Authentication. Deze manier van beveiligen maakt gebruik van een combinatie van inlogmanieren. Denk aan een wachtwoord in combinatie met een code of een wachtwoord in combinatie met een vingerafdruk of irisscan.  
 

Ransomware voorkomen en genezen

Een van de grootste cyber-gevaren momenteel is ransomware. Het afgelopen jaar steeg het aantal meldingen van 2,3 naar 2,6 miljoen. Een miljardenbusiness dus en vanwege zijn eenvoud en potentieel hoge opbrengsten erg geliefd bij cybercriminelen. Ransomware werkt als volgt: de kwaadwillende software installeert zich op de computer via een klik op een malafide bijlage in de mail, het openen van een bepaalde website of een geïnfecteerde usb-stick. Zodra het programma actief wordt, is je computer vergrendeld en moet je losgeld betalen om weer de beschikking over je device te krijgen. 
Je weet echter nooit zeker of je inderdaad weer toegang krijgt na betaling. Bovendien kan de aanval leiden tot onherstelbare schade aan je data of apparatuur. 

Voorkomen is dus absoluut beter dan genezen. Bedenk hierbij dat veel ransomwarebesmettingen voortkomen uit onwetendheid of onnadenkendheid (zonder nadenken klikken op verdachte links, het klakkeloos openen van bijlagen). Maak jezelf en je werknemers hiervan bewust! 

Met onderstaande tips beperk je het risico van een ransomware-infectie:

 • Maak duidelijke afspraken met je medewerkers over de omgang met onbekende usb-sticks, harde schijven en vreemde e-mailbijlagen.
 • Voorzie elk device dat zakelijke wordt gebruikt – dus ook persoonlijke laptops en telefoons – van gedegen beveiliging. Van een up-to-date virusscanner en firewall tot een lastig te kraken wachtwoord en encryptie.
 • Regel netwerksegmentatie en firewalls in.
 • Maak regelmatig back-ups. Dit voorkomt dataverlies omdat je na een aanval een reservekopie van een moment vóór de infectie kunt terugzetten. 

Tips om een ransomware infectie te verhelpen. 
Ben je toch getroffen door ransomware? Betaal liever geen losgeld, omdat dit geen garantie is voor herstel. Maar wat kun je wel doen? 

 • Koppel de getroffen systemen los van het bedrijfsnetwerk en ga na wat de bron/oorzaak van de infectie kan zijn.
 • Ga naar No More Ransom, opgezet door Europol, de Nationale Politie en Kaspersky Lab. Hier zijn vrij beschikbare decryptors te downloaden waarmee versleutelde bestanden weer toegankelijk te maken zijn. Dit zal niet voor elke vorm van ransomware werken, maar is het proberen zeker waard.
 • Zet een back-up van vóór de infectie terug. 
 • Doe een scan met een antimalware-programma om de besmetting te verwijderen. Deze software kun je ook draaien vanaf een usb-stick voordat het systeem opstart. 
 • Doe aangifte bij de politie. De kans dat er iets gedaan kan worden is heel klein maar cybercrime is een misdrijf en wie weet worden deze daders wel gevonden.
   

Voorkom live pottenkijkers

Werk je regelmatig op een plek waar ook anderen komen? Voorkom dan dat iemand achter je rug je inloggegevens en andere gevoelige informatie op kan pikken. Ga bij voorkeur met je rug tegen de muur zitten zodat niemand ongemerkt achter je kan komen staan en gebruik daarnaast een schermfilter. Dat is een stuk folie dat je over je display plakt en wat het van de zijkant slecht zichtbaar maakt. Een nadeel van zo’n filter is dat het vrij moeilijk is te verwijderen.
 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact via telefoon
 • Persoonlijk contact via chat
 • Persoonlijk contact via whatsapp
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Meer dan 20 downloads & checklists
 • Toegang tot het ZZP netwerk
 • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

Succesvol ondernemen, voor veel mensen is het een droom. Er zijn genoeg redenen te bedenken om je eigen bedrijf te starten, maar vaak nog…
Sabine Klykens begeleidt en verzorgt kinderen en jongvolwassen (0-18 jaar) met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Het verzorgen en opvoeden van kinderen met een…
In 1981 kwam Cees Lansbergen met het idee om een hardloopwedstrijd te organiseren door de IJtunnel tussen Zaandam en Amsterdam. Het was niet de…
Voor een vakantie, zakenreis of overstap in de Verenigde Staten wil je natuurlijk alles goed geregeld hebben. Met alleen een geldig paspoort kun je…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.