ZZP Servicedesk

Vrijheid als zzp’er

Vrijheid als zzp’er

‘De vrijheid!’, dat is het eerste dat ik noem als je me vraagt wat me bevalt aan het zelfstandig ondernemerschap. Geen vaste werktijden, geen manager boven je. Klinkt goed, maar hoe vrij ben je nou echt als zzp’er? Eens kijken.

Blog van Vincent van der Vliet | Bakabaka Design

Managers

Niemand die je vertelt wat je moet doen, heerlijk. Het niet hebben van een manager, chef of baas voelt als de ultieme vrijheid. Zelf beslissen welk werk je doet met welke mensen en in welk tempo. Dan komt je klant om de hoek. De klant, die haar spullen op tijd moet hebben, die precies die ene kleur wil en eigenlijk alleen op vrijdagmiddag tussen 16.00 en 17.30 uur af kan spreken voor een overleg. In Groningen. 
 
Maar ja, die klant geeft je niet alleen een erg leuke opdracht; ze betaalt er ook goed voor. En er zit misschien wel meer werk in. Dan toch maar weer in de trein naar het noorden en de vrijmibo opofferen. Die spoedklus voor die andere leuke klant doe je dan wel in de stiltecoupé. Dat had ik voor een baas nooit gedaan. Het begint al minder als ‘vrijheid’ te klinken, niet?

Werktijden

Ik geef het toe: als typische creatieveling ben ik slecht in opstaan. Toen ik begon als zelfstandige werkte ik wanneer het me uitkwam, en dat was niet vaak ’s ochtends. Mijn creativiteit en werklust piekten tussen 22:00 en 3:00 uur. Maar ja, dan sliep ik vervolgens uit tot een uur of twaalf. Niet bevorderlijk voor mijn bereikbaarheid.
 
Daarom werk ik inmiddels redelijk binnen kantooruren. Nou ja, van 10.00 tot 18.00 uur en geregeld geef ik ’s avonds nog een cursus. Die regelmaat vinden mijn klanten en leads fijn: ze kunnen me bereiken. Mijn lijf en mijn partner zijn ook blij. De eerste krijgt op gezette tijden eten en slaap, de laatste heeft me geregeld een avond ontspannen naast zich op de bank.

Eigen keuze

Uiteindelijk doe ik dus een hoop dingen ongeveer zoals mijn leidinggevenden het in het verleden van me verwachtten. En ik doe vaak nog meer werk, ook. Heb je dan uiteindelijk helemaal geen vrijheid als zzp’er? Natuurlijk wel.
 
Iedere dag kies ik er zelf weer voor om tijdig achter mijn pc te kruipen. Werkt het een dag niet? Dan ben ik zelf vrij om het bijltje erbij neer te gooien. Het is mijn eigen keuze om geschikte service te leveren op ongeschikte momenten. Dat voelt een stuk beter dan wanneer een chef dat van je vraagt.

Vrijheid en discipline

Intussen vind ik dat ik een prima balans heb gevonden tussen vrijheid en discipline. Het belangrijke in dezen is dat ik die balans zelf heb gevonden. Door eigen vinding en ervaring.
 
Dat is misschien wel een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap: de nieuwsgierigheid en eigenwijsheid om gestelde regels en patronen aan de kaak te stellen en kijken of het anders kan. Blijkt dat het niet werkt, dan verzin je zelf iets anders.
 
De vrijheid van het ‘zelluf doen’. Zzp’ers — Zeker Zelf Probeerders, zo hadden we ook kunnen heten.
 
Vincent van der Vliet (1978) behaalde zijn Scheikundebul in 2002. Enkele jaren was hij werkzaam in het bank- en kredietwezen. In 2007 rondde hij een grafische opleiding af. Sinds dat jaar bestaat Bakabaka Design. In 2009 combineerde Vincent werk van Bakabaka met een parttime baan bij een (web)designbureau in Arnhem. Sinds begin 2010 is hij volledig zelfstandig.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.