ZZPSERVICEDESK

Waar moet je op letten bij de keuze van boekhoudsoftware?

Waar moet je op letten bij de keuze van boekhoudsoftware?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Als je als startende ondernemer voor de keuze van boekhoudsoftware staat, zie je door de bomen het bos niet meer. Maar ook als je al een aantal jaren onderneemt kan het zo zijn dat je weer voor de keuze van een ander software-pakket komt te staan. Als je de volgende aspecten in je overweging meeneemt, helpt dat bij het maken van een goede keuze.
Column Suzanne Schipper | Bewust Ondernemen
 1. Met welke software werkt de accountant? Informeer hiernaar. Het spreekt voor zich dat het kostenbesparend werkt als je accountant jouw informatie op afstand kan inlezen. Als deze software voor jou geen optie is (want: te prijzig, te gebruiksonvriendelijk) dan kun je ook nog kijken of er een variant te vinden is die met de software van jouw accountant kan communiceren. Ook dat scheelt al.
 2. Welke software is specifiek voor jouw branche? Soms is er branche-specifieke software waarmee je ook kunt boekhouden. Als deze optie er is dan is dat zeker de moeite waard om te onderzoeken. Het zorgt ervoor dat je geen dubbele handelingen (zoals bijvoorbeeld het boeken van de verkoop) en geen dubbele informatie (zoals relatiegegevens) hebt. Het beste is om hiervoor wel advies te vragen aan iemand met boekhoudkundig inzicht. Mijn ervaring is dat de boekhoudmodule lang niet altijd toereikend is. Dan zou je eventueel nog kunnen kijken naar het kunnen inlezen van informatie van de branche specifieke software naar een algemeen boekhoudpakket.
 3. Hoe boekhoudkundig ben je als ondernemer? Is het een van je skills of is het voor jou als je eerlijk bent abracadabra. Belangrijk om te weten bij de keuze van je software. De uitvoering verschilt namelijk nogal, bij de een moet je toch wel echt weten wat je aan het doen bent en bij de ander hoef je alleen je documenten maar te scannen en een bankkoppeling in te richten. Ik bedoel maar.
 4. Is jouw boekhoudsoftware gericht op groei? Je bent ondernemer en je gaat voor groei. De focus ligt op doen waar je goed in bent zodat je succesvol wordt. Het is dan prettig als je de boekhouding op een gegeven moment kunt uitbesteden. In hoeverre kan dat met je boekhoudsoftware? Is deze online en dus van afstand benaderbaar? Werkt het efficient en is het gemakkelijk overdraagbaar? Dat laatste is trouwens niet alleen belangrijk voor als je het te druk krijgt, maar ook voor als er onvoorziene omstandigheden zijn. You never know.
 5. Is er uitbreiding in je boekhoudsoftware mogelijk? Misschien wil je op termijn wel een CRM (CustomerRelationsManagement) module, of je wilt op termijn een kassa die kan communiceren met je boekhoudsoftware. Als je hier nu al rekening mee houdt dan kun je in de toekomst veel tijd besparen.
 6. Kies je voor een pakket dat alleen online werkt en zijn al je documenten digitaal? Zorg er dan voor dat je eens per jaar alle documenten download. Zo heb je een backup om aan de bewaarplicht van de belastingdienst te blijven voldoen (7 jaar).
 7. Wil je overstappen van boekhoudsoftware? Doe dit dan het liefst aan het begin van het nieuwe (boek)jaar.
 
Succes met het maken van de juiste keuze!

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Urenregistratie
Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je aan wilt voldoen, het factureren van je uren…
Maak je de overweging om jouw eenmanszaak in te brengen in een besloten vennootschap (BV)? Je kunt dit nog doen met terugwerkende kracht tot…
Als je in 2018 btw betaald hebt in een ander EU-land, kun je dit uiterlijk 30 september 2019 terugvragen bij de Belastingdienst. Hoe werkt…
Je boekhouding kan een tijdrovende en complexe klus zijn. Bovendien loop je het risico fouten te maken, die tot torenhoge boetes van de Belastingdienst…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.