ZZP Servicedesk

Waar moet je op letten bij het huren van een bedrijfsruimte?

Waar moet je op letten bij het huren van een bedrijfsruimte?

Veel ondernemers willen op enig moment een (aparte) ruimte voor hun bedrijf. Wanneer je een kantoor hebt, kom je zakelijker over en daarnaast maakt het het makkelijker om werk en privé gescheiden te houden.

Blog van Emelie van den Biesen | BVJA

Als het aankopen van een pand er nog even niet in zit, is het misschien een optie om een ruimte te huren. Maar welke vragen stel je jezelf voordat je een huurovereenkomst ondertekent?

Kantoorruimte of winkelruimte

Het is belangrijk eerst na te gaan wat voor een soort ruimte je gaat huren en welke feitelijke bestemming daaraan is gekoppeld. Is het een winkelruimte? Een kantoor met showroom? Afhankelijk hiervan is een bepaald huurregime van toepassing.

Het huurregime dat van toepassing is, bepaalt onder meer de duur van de huurovereenkomst, de mogelijkheden tot opzegging, de mogelijkheden om de huurprijs aan te passen en in hoeverre je van wettelijke bepalingen mag afwijken.

Looptijd en opzeggen huurovereenkomst

Bedenk goed welke looptijd in jouw geval gunstig is. Wat zijn de toekomstplannen van je bedrijf? Wil je huren voor bepaalde of onbepaalde tijd? Welke afspraken zijn er voor eventuele verlenging van de huurovereenkomst? Hierbij is de mogelijkheid tot opzegging ook van groot belang. Wanneer kun je de huur opzeggen en welke gevolgen heeft dat?

Huurprijs en servicekosten

Je wilt natuurlijk niet teveel betalen aan huur. Maar los van de hoogte van de huur zijn er nog andere belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden: Wanneer dien je de huurprijs te betalen? Bestaat er een kans op huurverhoging tijdens de huurperiode? Zijn er bijkomende kosten, zoals servicekosten of een waarborgsom?

Let er tot slot op of er algemene bepalingen van toepassing zijn. Dit is vaak een apart document, maar maakt wel onderdeel uit van de huurovereenkomst.

Alle belangrijke zaken met betrekking tot het huren van een ruimte kan je altijd bespreken met een juridisch adviseur.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.