ZZP Servicedesk

Waarom jij niet moet starten met de why

Waarom jij niet moet starten met de why

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Wie kent hem niet, de TEDtalk van Simon Sinek. Simon vertelt ons waarom Apple zo succesvol is. Apple communiceert namelijk niet naar klanten wat ze doen of hoe ze het doen. Ze vertellen klanten waaróm ze het doen. Daarom kopen mensen bij Apple en niet bij de concurrent. Start with the why.
Column Anke Verbruggen | Stel je prioriteiten

Simon says…

Dit kan jij als ondernemer ook toepassen. Allereerst, wat is je why? Je why is je inner fire, jouw drijfveer als ondernemer, de reden waarom je elke ochtend uit je bed komt. Klinkt duidelijk, maar waarom lukt het dan niet altijd? Veel businesscoaches hebben het advies van meneer Sinek te letterlijk vertaald naar hun eigen dienst. Ze vertellen startende ondernemers om te beginnen met hun why. In deze column leg ik uit waarom ik het daar niet mee eens ben.
 

Size does matter

Apple heeft een reden om heel duidelijk te zijn over de why. Het is namelijk een heel groot bedrijf; bij zo’n groot bedrijf is het handig als alle neuzen dezelfde kant op staan. Maar ja, jij hebt niet zo’n groot bedrijf. Voor jou maakt het niet zoveel uit of je why vandaag hetzelfde is als gisteren. Als jij het er mee eens bent, is het goed. Niemand die er last van heeft.

 

Prioriteiten als starter

Vaak wordt over het hoofd gezien dat het hier gaat om marketing. Ik raad startende ondernemers niet aan om meteen in het begin te focussen op hun marketing. Zeker als het product nog helemaal niet helder is. En dat kún je bijna niet helder hebben als je net bent gestart.
 
Je zou kunnen redeneren dat het achterhalen van je why juist helpt bij het opzetten van een dienst. In de praktijk zit het juist vaak in de weg. Het wordt een keurslijf waar jouw bedrijf in moet passen. Als wat je doet namelijk niet meer past bij je why, klopt dit namelijk niet meer. Juist in het begin heb je wat bewegingsvrijheid nodig. In dit stadium weet je namelijk nog niet precies wat wel en niet werkt. 
 

Why is wel belangrijk

Dat betekent niet dat je nooit hoeft na te denken over de why. Het moet naar mijn mening echter niet het eerste zijn dat je oppakt. Het is veel belangrijker dat je weet wie je doelgroep is, wat hun probleem is en hoe jij dit gaat oplossen. Daar kom je achter door veel te vragen en te testen. Pas als je een duidelijk product of dienst hebt, kun je dat gaan verkopen. Dan ga je pas meer aan marketing doen. En ja, dan kan het goed van pas komen om te vertellen waarom je doet wat je doet. Grappig genoeg kom je door te doen en te testen, sneller achter je why dan door te denken. Je merkt namelijk heel goed of iets goed voelt of niet. Waarom voelt het goed? Juist, omdat het aansluit bij jouw innerlijke drijfveren.
 
Mijn advies: Don’t start with the why. Start with testing & doing. Gaandeweg komt die why er vanzelf uitrollen. Zo niet, kun je alsnog een businesscoach inschakelen om hem te achterhalen.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
  • Toegang tot exclusieve content
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

VERGELIJK ONLINE BOEKHOUDPAKKETTEN
AUTO KOPEN OF LEASEN?

Als ondernemer sta je voor tal van keuzes als het om autorijden gaat. Moet je je auto voor zakelijk vervoer kopen of leasen? Hoe regel je het onderhoud? Hoe zit het met de fiscus? Wat voor jou het voordeligst is, hangt af van tal van factoren. Alle informatie vind je in dit gratis whitepaper.

eigen bedrijf beginnen tijdens corona
Financiële crises blijken meer dan eens het startschot voor gigantische ondernemingen. General Motors, Microsoft, Google, Burger King en Salesforce zijn slechts een greep uit…
De vakantietijd is voor veel zzp’ers en zelfstandigen een rustige periode. Opdrachtgevers zijn het land uit en veel bedrijven en overheidsinstellingen sluiten de deuren…
Hoe maak je een offerte
Met een goede offerte breng je helder over wat je voor je klanten kunt betekenen en wat je ervoor terug wilt. Hoe maak je…
customer relationship management
Klanten bepalen het succes van jouw onderneming. Om ervoor te zorgen dat zij in de toekomst voor jouw diensten of producten blijven kiezen, is…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.