ZZP Servicedesk

Wat als ik de huur van mijn bedrijfspand of woning niet meer kan betalen?

huur bedrijfspand en woning zzp

Wat als ik de huur van mijn bedrijfspand of woning niet meer kan betalen?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
De coronacrisis houdt aan. Hoewel sommige ondernemers aanspraak kunnen maken op overheidssteun, geldt dit niet voor iedereen. Daarbij dekt de steun die wel toegekend is, vaak niet de vaste lasten die de ondernemer heeft. Een grote kostenpost is vaak de huur van een bedrijfspand of woning die gewoon doorloopt. Recente rechtspraak maakt het in sommige gevallen mogelijk huurprijsvermindering af te dwingen bij de verhuurder van een bedrijfspand. Ook kun je mogelijk een uitkering krijgen om de huur van je woning te kunnen betalen. Hoe zit dit precies?

Dit artikel is gepubliceerd op 16 maart 2021.

Waarom mogelijk recht op huurverlaging?

Uit de rechtspraak volgt dat de ondernemer die zijn bedrijf (gedeeltelijk) moet sluiten vanwege overheidsmaatregelen die gebruik van het gehuurde beperken, een verminderd huurgenot heeft. De coronacrisis wordt daarbij als een onvoorziene omstandigheid aangemerkt. Dit rechtvaardigt in sommige gevallen een verlaging van de huurprijs. De pijn van de crisis moet worden verdeeld tussen de huurder en de verhuurder. Daarom kan in sommige gevallen huurprijsvermindering met terugwerkende kracht worden gevraagd. Het percentage huurverlaging is afhankelijk van de mate waarin de ondernemer beperkt is in het gebruik van het bedrijfspand.

Wanneer heb je mogelijk recht op huurverlaging?

Om beroep te doen op huurprijsvermindering moet er sprake zijn van een substantiële omzetdaling door de coronacrisis. Daarbij wordt vooralsnog uitgegaan van een omzetdaling van ongeveer 70 procent. Van belang is verder de mate waarin de huurder in zijn huurgenot is beperkt. Is er sprake van een gehele of gedeeltelijke sluiting zoals bijvoorbeeld bij winkels, restaurants of sportscholen, dan vergroot dit de kans dat huurprijsvermindering gerechtvaardigd is. Belangrijk is ook dat voldoende financiële onderbouwing moet kunnen worden gegeven voor de omzetdaling.

Hoe pak je het aan?

Hoewel er positieve uitspraken zijn over huurprijsvermindering, is het goed om op te merken dat al deze uitspraken zogenaamde ‘kort geding’-uitspraken zijn. Dit houdt in dat het een voorlopig oordeel van een rechter betreft, waar andere rechters nog van kunnen afwijken. Wanneer jij door de coronacrisis in de problemen komt met het betalen van de huur, neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder van jouw bedrijfspand om huurprijsvermindering te vragen.

Huur van woning verlagen

Heb je geen bedrijfspand maar huur je wel een woning? En heb je teruglopende inkomsten door bijvoorbeeld de coronacrisis? Dan kun je je woningcorporatie vragen om de huur van de woning te verlagen. Dit kan tot en met 31 december 2021.

Hiervoor moet je aantonen dat je in de 6 maanden voor je aanvraag zo weinig hebt verdiend dat je onder een bepaalde inkomensgrens valt. Het kan ook dat je van je verhuurder een voorstel tot huurverlaging krijgt. 

Tegemoetkoming voor vaste lasten

Als je als zzp’er moeite hebt met het betalen van je vaste lasten, kun je mogelijk woonkostentoeslag aanvragen. Ook is er de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) in tijden van corona.

Woonkostentoeslag

Is je inkomen plotseling gedaald en kun je de kosten voor de huur of hypotheek niet meer betalen? Dan kun je misschien woonkostentoeslag krijgen van de gemeente. Dit is een vorm van bijzondere bijstand. Informeer bij je gemeente of je hiervoor in aanmerking komt

TONK

Is je inkomen aanzienlijk verminderd door de coronacrisis? Dan kun je mogelijk Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) aanvragen bij de gemeente.

De TONK is bedoeld voor noodzakelijke privé woonkosten. De voornaamste kosten zijn:

  • Huur of hypotheek;
  • Kosten van bijvoorbeeld elektriciteit, gas en water;
  • Servicekosten;
  • Gemeentelijke belastingen.

Door: HAUT Legal & Tax

HAUT Legal & Tax stelt gratis (in te vullen) algemene voorwaarden en overeenkomsten van opdracht beschikbaar aan alle leden van ZZP Servicedesk. Daarnaast krijg je als lid korting ten aanzien van ander benodigd advies.

GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Parttime ondernemen en in loondienst werken
Je bent in loondienst en je wilt daarnaast aan de slag als zzp’er. Dit kan zijn omdat je uiteindelijk ondernemer wilt worden of omdat je gewoon wat bij wilt verdienen. Waar moet je rekening mee houden? Als je parttime gaat ondernemen, zijn er tien…
Als je als zzp’er btw-plichtig bent per kwartaal, dan moet je voor einde van deze maand de btw-aangifte indienen over het eerste kwartaal van 2021, dus over de maanden januari, februari en maart. Doe dit op tijd, want uiterlijk 30 april moet de…
inkomstenbelasting betalen als zzp'er
Een van de meest vervelende onderdelen van je bedrijfsvoering is natuurlijk de inkomstenbelasting. Je kunt ervoor kiezen om het in delen vooraf te betalen of in één keer achteraf. Wat is het meest voordelig als…
Aansprakelijk gesteld als zzper
Je bent ondernemer. Je levert goed werk. Maar op een dag ontvang je een brief met een juridisch toontje. Een cliënt is ontevreden met wat je geleverd hebt. Maar erger nog, hij stelt je aansprakelijk voor de geleden schade. Wat…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.