ZZP Servicedesk

Wat als je domeinnaam bezet is?

Wat als je domeinnaam bezet is?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Je wilt een website maken en hebt uitgebreid nagedacht over de naam. Maar wat blijkt? De domeinnaam is al bezet! In dat geval heb je meerdere opties, aan jou de keuze.
Met deze tips krijg je toch die goede website url die je wilt hebben

Domeinhandel: koop de domeinnaam van de eigenaar

Een domeinnaam is net als een auto of een spijkerbroek een product dat je koopt. En ook weer kunt verkopen als je wilt. Als je weet wat je doet, is domeinhandel een lucratieve zaak. Niet voor niets zijn er handelaren in domeinnamen en marktplaatsen. Maar we hebben het nu over jouw domeinnaam, wat als die bezet is? Je kunt dan gewoon eens contact opnemen met de eigenaar en peilen of diegene hem wil verkopen.  

Wat wil je betalen voor de domeinnaam?

De eigenaar van de domeinnaam kan zelf kiezen of hij hem wil verkopen. Is de domeinnaam in gebruik en staat er bijvoorbeeld een website op? Dan is de kans kleiner dat je hem kunt kopen of hij is duurder. Maar er is een lichtpunt: volgens SIDN, de uitgever van .nl domeinnamen, is maar 22,6% van de .nl domeinnamen actief. Bepaal voordat je contact opneemt ook wat je de domeinnaam waard vindt en wat je ervoor wilt betalen. Denk daarbij aan hoe goed de naam te onthouden is en of het goede zoekwoorden bevat zodat je hoog in Google komt. Probeer ook de geschiedenis van de domeinnaam te achterhalen.  

Een bod doen

Dan is het tijd om contact op te nemen met de eigenaar. Gaat het om een .nl domeinnaam, voer hem dan in op sidn.nl. Voor veel andere domeinextensies kun je terecht op de WHOIS. Met een e-mailadres of telefoonnummer van de eigenaar kun je contact opnemen. Soms is het even onderhandelen voor de domeinnaam. Heb je hem te pakken, stel dan een verkoopcontract op en doe de betaling. Daarna kan je de domeinnaam verhuizen.  

Alternatieve .nl domeinnaam kiezen

Wil de eigenaar zijn domeinnaam nou niet verkopen of wordt het te duur, dan kun je altijd nog een andere goede domeinnaam kiezen. Voorkom ingewikkelde spelling en gebruik geen koppeltekens. Mensen vergeten die vaak en komen dan niet op je website. Zorg ervoor dat de domeinnaam niet te ingewikkeld is en het liefst ook gemakkelijk te onthouden is. Maar bovenal: zoek een domeinnaam die bij je past. Een domeinnaam registreer je bij zogeheten registrars. Dat zijn online bedrijven waar je vaak niet alleen domeinnamen kunt kopen, maar die ook hostingpakketten en e-maildiensten aanbieden.  

Een andere extensie als jouw domeinnaam bezet is

Er zijn al meer dan 5.8 miljoen .nl domeinnamen verkocht. Grote kans dat de domeinnaam die jij wilt hebben dus al bezet is. Kom je er ook niet uit met de tips hierboven, waarom kies je dan niet voor een andere domeinextensie? Er zijn er heel veel en de kans is veel groter dat je nog wel de domeinnaam kunt kiezen die jij wilt. Een paar voorbeelden:

 1. .co.nl is een minder bekende maar slimme domeinextensie. Er zijn nog veel domeinnamen van vrij en je gebruikt de positieve uitstraling van zowel .com als .nl.
 2. Wil je internationaal, dan is .eu ook een slimme optie. Het staat internationaal voor veilig, betrouwbaar en innovatief.
 3. .amsterdam is een slimme domeinextensie als je een link hebt met onze hoofdstad. Van alle nieuwe domeinextensies in Nederland is .amsterdam het grootst met 12,2%.
 4. Of kies voor .frl als je in Friesland zit. Zoekmachines zijn positief over lokale extensies, dus wie weet kom je hiermee zelfs hoger in Google.
 5. Heb je een webwinkel, kies dan voor een .shop domeinnaam en je blijft herkenbaar.

Er zijn wel meer dan 400 verschillende domeinextensies om uit te kiezen als je toch graag jouw goede domeinnaam wilt hebben maar de .nl domeinnaam bezet is. Genoeg te kiezen dus!

Dit artikel is in samenwerking met Mijndomein geschreven.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

 • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
 • Direct antwoord op jouw vragen
 • Bereikbaar via telefoon, (web)chat en mail
 • Toegang tot exclusieve content
 • Scan van aangifte inkomstenbelasting
 • Startersgesprek (circa 20 minuten)
 • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
 • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

box 3 heffing buitensporig hoog
Het huidige kabinet heeft in het regeerakkoord de ambitie uitgesproken om een box 3-stelsel uit te werken op basis van het werkelijk rendement. In…
Via scenarioplanning jouw overlevingskans vergroten als zzp'er
De coronacrisis heeft het zzp-landschap volledig op zijn kop gezet. Nog nooit was het zo onduidelijk hoe de toekomst eruit zal zien. Als ondernemer…
Whitepaper belastingmaatregelen
Gratis premium Download Belastingmaatregelen voor zzp’ers in tijd van corona Belastingmaatregelen op een rij Het kabinet heeft een aantal ondersteunende regelingen in het leven…
Invulmodel bezwaarschrift Tozo
Gratis premium Download Bezwaarschrift afgewezen tozo-aanvraag Invulmodel bezwaarschrift De Tozo-regeling valt onder de werking van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en zzp’ers hebben daarom…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.