ZZPSERVICEDESK

Wat gaat er allemaal gebeuren in 2015?

Wat gaat er allemaal gebeuren in 2015?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het einde van 2014 nadert. Tijd dus om alvast naar het komende jaar te kijken. En dat belooft een roerig jaar te worden. De VAR-verklaring verdwijnt, de fiscale voordelen staan onder druk en zzp’ers moeten misschien wel meedoen met pensioenen.
Financieel expert: vooral nog veel onduidelijkheden voor zzp’ers

Zelfstandigenaftrek

De meeste ophef ontstond vorige maand toen het kabinet bekendmaakte te willen gaan snoeien in de fiscale voordelen voor ondernemers. Die worden te duur voor de staat. Maar ondernemend Nederland kan nog even rustig ademhalen, want vooralsnog blijft nog veel onduidelijk over wat er nu precies gaat gebeuren, legt Femke Hogema, financieel expert én zelf zzp’er, van Financienvoorzzpers.nl uit. “Het kabinet heeft gezegd dat ze de zelfstandigenaftrek wil inperken, maar houdt in de miljoenenota nog tot 2019 rekening met de zelfstandigenaftrek. Dus daar lijken we ons voor komend jaar geen zorgen over te hoeven maken. Maar het is natuurlijk geen garantie.”
 
Dat de voordelen worden ingedamd snapt Hogema niet. “Een bv betaalt 20 tot 25 procent vennootschapsbelasting over de winst. Als particulier betaal je in de laagste box al 37 procent. Een bedrijf betaalt dus minder. Als zzp’er ben je eigenlijk een bedrijf maar je betaalt belasting via de inkomstenbelasting. Evenveel als een werknemer die ook meebetaalt aan het sociale stelsel en dus recht heeft op ww. Een zzp’er heeft nergens recht op. Dan is het toch logisch dat hij extra aftrekposten heeft?”
 

Winstbox

Een andere maatregel die eerder al is genoemd door het kabinet is de invoering van de winstbox voor ondernemers. Hier zouden alle ondernemersfaciliteiten in opgaan. Hogema: “Dat betekent dat je een lager belastingtarief betaalt, maar dat de zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen komen te vervallen. Alles gaat dan op de schop en gaat er heel anders uitzien. Maar ook deze plannen lijken nu weer te zijn gesneuveld. Het kabinet gaat er eerst eens onderzoek naar doen.”
 

VAR of BGL?

Verder kondigde het kabinet onlangs aan dat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) gaat verdwijnen. Alle zzp’ers in ons land hebben daar als het goed is al een brief over gehad van de Belastingdienst. In plaats van de bekende verklaring komt er nu een Beschikking geen loonheffingen (BGL), waarbij de opdrachtgever een grotere rol bij moet gaan spelen. Hogema: “Ook hierbij is weer aarzeling ontstaan in de politiek en bij werkgevers. Of dit nu echt in 2015 doorgaat is dus ook nog onzeker. Formeel is dat al gecommuniceerd maar door de laatste geluiden ga ik daar toch aan twijfelen.”
 
Kortom, het vooruitzicht over wat 2015 allemaal gaat brengen blijft wat vaag. “Dat is vaker zo”, legt Hogema uit. “Op Prinsjesdag deelt het kabinet haar ideeën. Pas in december besluit het kabinet over wat echt doorgaat en wat niet.”
 
Let op! 1 mei 2016 is de wet DBA ingegaan. Lees hier alles over de nieuwe wet.
 

Milieuzuinige auto’s

Een maatregel die wel doorgaat volgend jaar en impact heeft op zzp’ers is het terugdraaien van de fiscale voordelen van elektrisch rijden. “Ook dat blijkt weer veel duurder uit te vallen dan gedacht”, legt Hogema uit. “Zuinig rijden willen we belastingvrij doen. De overheid gaat daar nu aan sleutelen. Het idee is om de 18 procent bijtelling te laten vervallen. Veel onderdernemers die nu een auto met een lage bijtelling hebben, behouden hun voordeel nog wel een aantal jaar.
 

Sociale zekerheid voor zzp’ers

Daarnaast speelt de discussie over verplichte sociale zekerheid voor zzp’ers. Halverwege dit jaar werd er hoog van de toren geblazen met het Pensioen voor ZZP’ers. Volgens Hogema gaat het helemaal niet om echte pensioenfondsen. “Het is nagenoeg hetzelfde als banksparen of lijfrente en niet te vergelijken met een pensioenfonds van een werknemer.” Gelukkig is het ook vrijwillig.
De meeste ondernemers willen helemaal geen verplichte sociale zekerheid zoals pensioen en AOV. Feit is wel dat er een categorie zzp’ers is (zorg, bouw) die een te laag tarief verdienen met hun werkzaamheden en die daardoor onvoldoende sociaal vangnet kunnen opbouwen. Wat de oplossing precies is, weet Hogema ook niet. Moeten we werken met minimumtarieven? Dat is lastig. Ik denk dat we niet alle zzp’ers over één kam kunnen scheren. Een minimumtarief is misschien goed voor de bouw, maar niet voor een financieel adviseur. Je kunt niet een zzp’er die 150 euro per uur vraagt vergelijken met iemand in de bouw. Die wil geen verplichte AOV en pensioenfondsen.”
 

Maatregelen

Dat het kabinet heeft aangekondigd de fiscale voordelen van zzp’ers te willen indammen noemt Hogema kortzichtig. “Eerst heeft ze enorm veel gedaan voor het stimuleren van ondernemerschap en nu wil ze het ineens terugdraaien. Er zijn heel veel mensen uit de uitkering gestimuleerd om zelfstandig ondernemer te worden. Nu is het ineens te duur en moeten er minder zzp’ers komen. Feit is dat er veel mensen uit de ww zijn gekomen. Het is zuur dat dit nu de nek wordt omgedraaid. Er zijn heel veel zzp’ers met lage lonen die het al zo lastig hebben, zoals verpleegkundigen of mensen in de bouw. Die worden gedwongen te werken tegen hele lage tarieven. Als je de fiscale voordelen wegneemt houden ze helemaal geen cent over voor de oude dag en om een buffer op te bouwen.”
 
Wat ons precies te wachten staat in 2015 zal volgende maand duidelijk worden.

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact met een bedrijfsadviseur
  • Direct antwoord op jouw vragen
  • Bereikbaar via telefoon, chat, mail en WhatsApp
  • Scan van aangifte inkomstenbelasting
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Toegang tot een interessant ZZP netwerk
  • Toegang tot kennisevents en workshops

€ 12,50

 p/m*

                    * excl. 21% btw 

ComputerComputer
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Geld
Je hebt tot 31 december 2019 de tijd In de jaren 2014-2016 hebben ondernemers de lening uit de bijstand als gift bij hun inkomen…
Marcel Pieters
Interview | Marcel Pieters Marcel Pieters is opdrachtgever en woordvoerder namens de Belastingdienst over het ‘btw-identificatienummer (btw-id)’. ZZP Servicedesk stelde hem een aantal vragen…
Spaarpot
Is de vernieuwde KOR voor jou interessant? De kleineondernemingsregeling (KOR) is gemoderniseerd en gaat in op 1 januari 2020. Door de vereenvoudiging van de…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.