ZZPSERVICEDESK

Wat heb je als zzp’er aan de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk?

Wat heb je als zzp’er aan de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Innovatie is nodig om de concurrenten voor te blijven. Het kan zijn dat jij je bezighoudt met het ontwikkelen van producten, productieprocessen en software. Wist je dat je subsidies kunt aanvragen voor zowel de tijd en de kosten die je hiervoor maakt?
Wanneer mag je WBSO subsidie aanvragen?

WBSO

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is ingesteld door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om de technische innovatie van ondernemers te stimuleren. Je kunt deze als zzp’er aanvragen indien je jaarlijks meer dan 500 uur bezig bent met subsidiabele werkzaamheden én inkomstenbelasting betaalt.

 

Welke werkzaamheden vallen hieronder?

De WBSO houdt zich bezig met projecten waarbij er iets nieuws ontstaat. Dit kan zowel een fysiek product als software zijn. De precieze werkzaamheden zijn als volgt:
– ontwikkeling van technisch nieuwe producten;
– productieprocessen of programmatuur;
– technisch wetenschappelijk onderzoek;
– een analyse van de technische haalbaarheid van een project;
– procesgericht technisch onderzoek.

 

Hoe vraag ik het aan?

Je moet aan kunnen tonen dat het project innovatief is. Hiervoor moet je de technische knelpunten, oplossingsrichtingen en de risico’s van het project laten zien. De WBSO gaat uit van het aantal uren dat jij werkt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland noemt dit S&O uren en ze gaan in vanaf de datum van aanvraag. Als zzp’er kun je tot 30 september van het kalenderjaar ongelimiteerd WBSO aanvragen indienen. Na het aanvragen krijg je een Speur en Ontwikkeling (S&O) verklaring. Deze heb je nodig bij Research en Development Aftrek.

 

Research en Development Aftrek

Als je in aanmerking komt voor een WBSO subsidie, is het ook mogelijk om Research en Development Aftrek (RDA) aan te vragen. Net als WBSO is het doel van RDA om de innovatie in het bedrijfsleven te stimuleren. Deze aanvraag moet gelijk met de aanvraag voor WBSO subsidie gedaan worden. RDA zorgt voor vermindering van de inkomstenbelasting. Ze kijken naar de kosten die gemaakt worden voor het project. Hier gaan ze uit van kosten over 150 S&O uren per maand. Als je hier niet aan komt, wordt er uitgegaan van 15 euro per S&O uur.
 

Om wat voor bedragen gaat het?

Voor zzp’ers is de regeling van de WBSO in 2019 dat je 12.775 euro zelfstandigenaftrek krijgt, met een aanvullende aftrek voor starters van 6.391 euro. 

Lees voor meer informatie de handleiding WBSO 2019, van RVO.nl. 

ZZP LIDMAATSCHAP

ONBEPERKT ADVIES VOOR EEN LAAG BEDRAG

  • Persoonlijk contact via telefoon
  • Persoonlijk contact via chat
  • Persoonlijk contact via whatsapp
  • Startersgesprek (circa 20 minuten)
  • Meer dan 20 downloads & checklists
  • Toegang tot het ZZP netwerk
  • Netwerk en kennis events

€ 12,50

 p/m

ComputerComputer
Stockroom
En om problemen te voorkomen Het magazijn is voor ieder bedrijf belangrijk. Hier worden immers de producten opgeslagen, verplaatst en misschien wel verstuurd. Het…
Positief
Plus: 6 tips om jouw financiën in 2020 verder te verbeteren Grote kans dat je als zzp’er tijdens deze feestmaand de tijd neemt om…
Urenregistratie
Uren registreren is van groot belang | Keeping Urenregistratie is voor elke zzp’er enorm belangrijk. Of het nu gaat om het urencriterium waar je…
Je wilt als zzp’er geld lenen voor privédoeleinden bij een financiële instelling, zoals een bank. Dit kan zijn voor de aanschaf van consumenten goederen…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.