ZZP Servicedesk

Wat is een jaarrekening?

Wat is een jaarrekening?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De jaarrekening uitgelegd

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van een onderneming, stichting of andere type organisatie.

Er zijn twee soorten, de fiscale jaarrekening en de bedrijfseconomische jaarrekening. De bedrijfseconomische variant wordt ook vaak de commerciële jaarrekening genoemd.

Fiscale jaarrekening

De fiscale variant moet natuurlijk voldoen aan alle eisen die de belastingdienst daaraan stelt. Deze variant is uiteindelijk bedoeld om de fiscale winst van de onderneming te berekenen. Deze winst is dan weer de basis voor de inkomstenbelasting van een Eenmanszaak [EZ] of Vennootschap Onder Firma [VOF] of voor de vennootschapsbelasting van de Besloten Vennootschap [BV].

Bedrijfseconomische jaarrekening

De bedrijfseconomische jaarrekening houdt geen rekening met allerlei fiscale normen, maar geeft een getrouw beeld van de werkelijkheid. Het geeft inzicht in de vermogenssituatie en de financiële resultaten. De bedrijfseconomische jaarrekening wordt vaak gevraagd bij financieringsvraagstukken en bij aan- en verkoop van het bedrijf.

Verschillen tussen de fiscale en bedrijfseconomische varianten

Er zijn dus verschillen tussen beide varianten. Dat verschil wordt ook wel de ‘stille reserve’ genoemd. Een mooi voorbeeld daarvan is onroerend goed, bijvoorbeeld het eigen bedrijfspand.

Op de fiscale variant staat het pand op de balans voor de aanschafwaarde minus de jaarlijkse afschrijvingen.

Op de bedrijfseconomische variant staat hetzelfde pand voor de waarde die het op dat moment heeft in het economisch verkeer.

Inhoud

Een jaarrekening bestaat tenminste uit een balans en een verlies en winstrekening en een toelichting op beide. Afhankelijk van de omvang van de organisatie zal die toelichting kort of omvangrijk zijn. Ook kan er een accountantsverklaring aan zijn toegevoegd. Die (goedkeurende) accountantsverklaring is vaak ook nodig om financiering te krijgen of subsidies aan te vragen of te verantwoorden.

Tot slot

Wil je meer weten over (uitbesteden van) de salarisadministratie of jouw boekhouding, het opstellen en alle fiscale aangiften inclusief fiscale advisering die daarbij belangrijk is, op de website van Masters netwerk is veel meer informatie beschikbaar. Bovendien vind je in onze kennisbank heel veel informatie over ondernemerschap en wet- en regelgeving. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Door: Jos Achterberg

Jos is de oprichter / eigenaar van Masters netwerk.

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

Startende ondernemers zo doe je de btw aangifte
Iedere maand of ieder kwartaal moeten ondernemers hun aangifte omzetbelasting, ook wel btw-aangifte genoemd, doen. Wat is btw, hoe bereken je wat je moet betalen en wat gebeurt er als je te laat, te weinig of niet…
TVL aanvragen Q4 2020 zzp
Heb je minimaal 30% omzetverlies door de coronamaatregelen? En moeite om de vaste lasten te betalen? Dan kun je via de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) subsidie aanvragen. Wil je dit aanvragen voor Q4 2020? Dan kan dit nog tot 29 januari…
tijd voor de btw aangifte Q4 2020
Doe jij aangifte per kwartaal? Het is januari, dat betekent dat het tijd is om btw-aangifte te doen over het vierde kwartaal van 2020. De aangifte en de eventuele betaling moeten binnen zijn voor 31 januari 2021. Een aantal…
Als ondernemer ben je verplicht je administratie minimaal zeven jaar te bewaren voor de Belastingdienst. Mag dat ook digitaal? En wat moet je precies bewaren? Acht regels op een…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.