ZZP Servicedesk

Wat is microfinanciering?

Wat is microfinanciering?

Wil je je eigen bedrijf opzetten of uitbreiden, maar heb je zelf niet genoeg kapitaal? Als startende of bestaande (zelfstandig) ondernemer kan het voorkomen dat je geld wilt lenen om je bedrijf op te zetten of uit te breiden. Je kunt dan naast een lening bij een reguliere bank of crowdfunding ook kiezen voor microfinanciering.
Hoe je je bedrijf kunt financieren

Microfinanciering

Men is ooit met microfinanciering begonnen om mensen in ontwikkelingslanden de kans te geven een bedrijf te beginnen. In 2008 heeft microfinanciering ook zijn intrede gedaan in Nederland. Microfinanciering houdt in dat startende of bestaande (zelfstandige) ondernemers kleine kredieten kunnen lenen van minimaal 1000 euro tot maximaal 250.000 euro. Je sluit een lening af, waardoor je je bedrijf kunt starten of je bedrijf kunt uitbreiden. Je wordt tijdens en na de startfase of uitbreiding van je bedrijf begeleid door een coach. Door deze begeleiding heeft jouw bedrijf een grotere kans van slagen.  
 

Voor wie

Microfinanciering is bedoeld voor startende of bestaande (zelfstandige) ondernemers die geen lening kunnen afsluiten bij een reguliere bank, omdat zij hiervoor over onvoldoende onderpand beschikken of op korte termijn te weinig zekerheid kunnen bieden om het krediet af te lossen.
 

Voordelen

Microfinanciering heeft twee voordelen. Als jouw aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je het afgesproken bedrag meteen op je rekening gestort. Bij crowdfunding moet je daarentegen binnen een afgesproken tijdsbestek het bedrag bij elkaar sprokkelen. Als je dit bedrag niet op tijd bij elkaar hebt, krijg je het geld niet. Dit kan voor veel stress zorgen. Het andere voordeel is dat je je tijdens en na de startfase of uitbreiding van je bedrijf begeleid wordt door een coach.
 

Nadelen

Microfinanciering heeft niet alleen maar voordelen. Als jouw bedrijf bijvoorbeeld niet goed loopt, ben jij zelf aansprakelijk. Oftewel, je moet het bedrag wat je hebt geleend met een gemiddelde van 2 tot 8,75 procent rente over de hoofdsom terugbetalen. Dit is bij crowdfunding niet altijd het geval. In de meeste gevallen wordt crowdfunding gezien als een risico-investering. Dat betekent dat de investeerders er rekening mee moeten houden dat zij hun inleg kwijtraken.
 

Verschillende platformen voor ondernemers in Nederland

Qredits (van 10.0000 tot 250.000 euro)
Spotcap (1000 tot 100.000 euro)

 

Microfinanciering aanvragen

Hoewel je als zzp’er eerder in aanmerking komt voor microfinanciering dan voor een lening bij een bank, is er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je microfinanciering kunt aanvragen. De voorwaarden zijn: je moet een doordacht ondernemingsplan en financieel plan hebben, je moet minimaal 18 jaar zijn en je moet over voldoende ondernemersvaardigheden beschikken (zoals commercieel inzicht en doorzettingsvermogen).
 

Startende ondernemer

Als je in aanmerking wilt komen voor microfinanciering als startende, (zelfstandige) ondernemer loopt de kredietaanvraag, in grote lijnen, als volgt:

 1. Schrijf een ondernemingsplan en een financieel plan. In een ondernemingsplan stel je jezelf voor en maak je jouw plannen kenbaar. Noem de belangrijkste aanleiding en achterliggende gedachte van jouw bedrijf. Zet vervolgens jouw plannen voor je bedrijf en de sector waarin je straks zult opereren uiteen. Beschrijf in je financieel plan de directe en indirecte kosten. Zet in dit onderdeel jouw businessmodel (binnen welk tijdsbestek heb je de eventuele investering weer terug verdiend), de omzetverwachting en een liquiditeitsbegroting. Als je dit allemaal duidelijk voor ogen hebt, stijgt de kwaliteit van jouw plan.
 2. Stuur beide plannen naar het microfinancieringsplatform waarvoor jij hebt gekozen.
 3. Het microfinancieringsplatform beoordeelt of jouw ondernemingsplan en financieel plan volledig zijn.
 4. Als jouw plannen volledig en realistisch zijn, wordt er een afspraak voor een persoonlijke screening gemaakt.
 5. Na deze screening schrijft de bedrijfsadviseur een rapport over jouw aanvraag. Als dit rapport positief is gaat deze naar de risicomanager.
 6. Als de risicomanager positief is over dit rapport, krijg je het benodigde krediet.
 7. Ten slotte kun je een keuze maken uit een aantal coaches die jou tijdens het opstarten van jouw bedrijf adviseren en ondersteunen.
De aflossingstermijn wordt bepaald op basis van je persoonlijke situatie en varieert van een half tot 20 jaar.
 

Bestaande ondernemer

Als je in aanmerking wilt komen voor microfinanciering als bestaande, (zelfstandige) ondernemer moet je een dossier naar het microfinancieringsplatform opsturen. Dit dossier bestaat, in grote lijnen, uit de volgende documenten:
 
 1. Een uitgebreide omschrijving van je bedrijfsactiviteiten.
 2. Een exploitatiebegroting voor het komende jaar inclusief onderbouwing.
 3. Een investeringsbegroting (omschrijf waar je extra financiering voor nodig hebt).
 4. Je definitieve jaarcijfers van de afgelopen twee jaar.
 5. De tussentijdse cijfers van je bedrijf van het huidige jaar.
 6. Vervolgens lopen de stappen hetzelfde als voor startende ondernemers. (Zie vanaf stap 3).
 
De aflossingstermijn wordt ook in dit geval bepaald op basis van je persoonlijke situatie en varieert van een half tot 20 jaar.

 

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.

Een sluitende rittenregistratie voorkomt een boete. Claim hier je korting op een snelle, makkelijke en geautomatiseerde tool om je ritten bij te houden. Precies wat de Belastingdienst nodig heeft!