ZZP Servicedesk

Wat is Stichting Reprorecht?

Wat is Stichting Reprorecht?

Heb je net een factuur ontvangen van Stichting Reprorecht? Er wordt vaak gedacht dat het hier om een spookfactuur gaat. Niets is minder waar, de Stichting Reprorecht wordt ondersteund door de overheid.

Moet je als zelfstandige de factuur betalen?
Stichting Reprorecht is ontstaan uit de Auteurswet, die het mogelijk maakt fotokopieën te maken van auteursrechtelijk beschermde werken. Hiervoor wordt door bedrijven en instellingen een vergoeding betaald door middel van reprorechtkosten. De stichting betaalt deze vergoeding weer door aan de makers van deze stukken, om zo te voorkomen dat iedere kopie individueel moet worden afgerekend.

Geen factuur voor zzp’ers

Als zzp’er hoor je geen factuur meer te krijgen van Stichting Reprorecht. MKB-Nederland en VNO-NCW hebben met de stichting Reprorecht afgesproken dat bedrijven een jaarlijks bedrag betalen aan de hand van het aantal medewerkers. Hierdoor vielen zelfstandig ondernemers in de categorie ‘minder dan 19 medewerkers’, waardoor de kosten in verhouding erg hoog uitvielen.
Door aandringen van belangenvereniging PZO-ZZP is er besloten dat zelfstandigen per auteursrechtelijk beschermde kopie 4,5 eurocent moeten betalen. Omdat deze factuurbedragen zo laag zijn, heeft Stichting Reprorecht besloten om zzp’ers geen factuur meer te sturen.

Toch een factuur?

Het kan zijn dat je als zelfstandige toch een factuur ontvangt. Wellicht hebben zij onjuiste gegevens van jou en je onderneming. Op de website van Stichting Reprorecht kun je inloggen en jouw gegevens veranderen.

Freelance tekstschrijver

Wanneer je als zelfstandige teksten produceert, kun je in aanmerking komen voor een vergoeding van Stichting Reprorecht. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je werk in Nederland uitgegeven zijn en beschikbaar zijn voor het algemene publiek. Daarnaast moet je uitgever zijn in de vak- en wetenschappelijke boeken en tijdschriften, educatieve geschriften of krantenbranche.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.