ZZP Servicedesk

Wat komt er kijken bij je administratie?

Wat komt er kijken bij je administratie?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Het woord ‘administratie’ roept al snel het beeld op van een berg papierwerk met veel cijfertjes. Weinig mensen worden enthousiast van het idee dat ze een administratie moeten opzetten en bijhouden, maar het is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. En als je eenmaal weet wat er bij komt kijken, is het een stuk makkelijker. Leuker? Dat waarschijnlijk niet.
Een paar dingen die je moet weten
Je bent wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Maar het omvat meer dan het voldoen aan je wettelijke plicht: inzicht in je cijfers laat zien of je goed bezig bent.
 

Wat valt onder administratie?

Je moet meerdere dingen in je administratie opnemen. De belastingdienst bestempelt ‘alle gegevens over jouw onderneming die je vastlegt op papier of in digitale vorm’ als administratie. Het gaat om onder andere de volgende zaken:
  • kasadministratie (ook kladaantekeningen) en kassabonnen
  • financiële aantekeningen, zoals het inkoop- en verkoopboek
  • tussentijds gemaakte controleberekeningen
  • ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
  • bankafschriften
  • contracten, overeenkomsten en andere afspraken
  • agenda’s en afsprakenboeken
  • correspondentie
  • software en databestanden
Zorg ook dat je goed bijhoudt hoeveel uren je aan je onderneming hebt besteed. Je moet kunnen aantonen dat je voldoet aan het urencriterium om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.
 

Bewaarplicht

Je bent in principe verplicht je administratie zeven jaar te bewaren, maar er kunnen uitzonderingen gemaakt worden waardoor deze termijn verkort kan worden. Hier kun je afspraken over maken met de belastingdienst. Gegevens van onroerende zaken moet je overigens tien jaar bewaren.
 
Je bent ook verplicht computerprogramma’s en bestanden te bewaren. Als je het bestand alleen in afgedrukte vorm bewaard hebt, voldoe je niet aan je bewaarplicht.
 

Online boekhouden

Je kunt je huis of kantoor volproppen met mappen en papieren, maar je kunt ook online boekhouden in de cloud. Zo heb je al je gegevens altijd bij de hand en hoef je geen stapels papierwerk te verzamelen.
GRATIS WEKELIJKSE ZZP UPDATE

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte over alles betreft het zelfstandig ondernemerschap. 

ZZP LIDMAATSCHAP

Onbeperkt advies voor een laag bedrag

€ 12,50

 p. maand*

                    * excl. 21% btw 

Met onze ZZP Verkiezingsmatrix zie je in één oogopslag welke partij iets te zeggen heeft over een thema dat voor jou belangrijk is. 

Wil je je administratie op een efficiënte, moderne en makkelijke manier inrichten? Dit whitepaper helpt je daarbij. Zo wordt boekhouden zelfs leuk!

Binnen 24 uur je factuur betaald

Je hebt er misschien weleens mee te maken gehad: je diensten zijn al weken geleden geleverd maar de opdrachtgever heeft je factuur nog steeds niet betaald. Lees in dit gratis whitepaper hoe factoring uitkomst kan bieden.

belastingaangifte doen als zzp'er
Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over het hoofd worden gezien. Als je het zelf te lastig vindt, kun je een belastingadviseur of een accountant in de…
aftrekposten voor zzp'ers
Waar bij een werknemer de (loon- en) inkomstenbelasting direct worden ingehouden, hoef je als zzp’er pas aan het einde van het jaar aan je inkomstenbelasting te denken. Dat bedrag kan snel oplopen, vooral als je meer dan € 20.000 winst maakt….
vier fiscale voordelen voor de zzp'er
Als zelfstandig ondernemer kun je gebruikmaken van allerlei fiscale voordelen en regelingen. Naast de bekende startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek zijn er nog kleinere, meer specifieke fiscale mogelijkheden. We zetten…
Wat is een afschrijving
Een afschrijving is de voorspelde waardevermindering van een bedrijfsmiddel dat je hebt aangeschaft. Hoe werkt afschrijven…

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zo blijf je op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van zelfstandig ondernemerschap.