ZZP Servicedesk

Wat komt er kijken bij je administratie?

Wat komt er kijken bij je administratie?

Het woord ‘administratie’ roept al snel het beeld op van een berg papierwerk met veel cijfertjes. Weinig mensen worden enthousiast van het idee dat ze een administratie moeten opzetten en bijhouden, maar het is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad. En als je eenmaal weet wat er bij komt kijken, is het een stuk makkelijker. Leuker? Dat waarschijnlijk niet.

Een paar dingen die je moet weten
Je bent wettelijk verplicht een administratie bij te houden. Maar het omvat meer dan het voldoen aan je wettelijke plicht: inzicht in je cijfers laat zien of je goed bezig bent.

Wat valt onder administratie?

Je moet meerdere dingen in je administratie opnemen. De belastingdienst bestempelt ‘alle gegevens over jouw onderneming die je vastlegt op papier of in digitale vorm’ als administratie. Het gaat om onder andere de volgende zaken:
  • kasadministratie (ook kladaantekeningen) en kassabonnen
  • financiële aantekeningen, zoals het inkoop- en verkoopboek
  • tussentijds gemaakte controleberekeningen
  • ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
  • bankafschriften
  • contracten, overeenkomsten en andere afspraken
  • agenda’s en afsprakenboeken
  • correspondentie
  • software en databestanden
Zorg ook dat je goed bijhoudt hoeveel uren je aan je onderneming hebt besteed. Je moet kunnen aantonen dat je voldoet aan het urencriterium om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek.

Bewaarplicht

Je bent in principe verplicht je administratie zeven jaar te bewaren, maar er kunnen uitzonderingen gemaakt worden waardoor deze termijn verkort kan worden. Hier kun je afspraken over maken met de belastingdienst. Gegevens van onroerende zaken moet je overigens tien jaar bewaren.
Je bent ook verplicht computerprogramma’s en bestanden te bewaren. Als je het bestand alleen in afgedrukte vorm bewaard hebt, voldoe je niet aan je bewaarplicht.

Online boekhouden

Je kunt je huis of kantoor volproppen met mappen en papieren, maar je kunt ook online boekhouden in de cloud. Zo heb je al je gegevens altijd bij de hand en hoef je geen stapels papierwerk te verzamelen.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Andere interessante artikelen

MAANDELIJKS DE BESTE TIPS

Meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief, deze staat boordenvol tips & trucs voor zzp’ers. Zo ben jij altijd op de hoogte en ontvang je alle informatie die jij als ondernemer nodig hebt om te groeien.